Klant bij Eneco?

Nu keuze uit dynamische en vaste energiecontracten. Ontdek meer.
meneer tilt zijn bril op om goed te kijken

Energieprijzen aan het vergelijken?

Bekijk de tarieven door een berekening te maken. Je hebt keuze uit een dynamisch energiecontract of een vast contract. Of lees verder op deze pagina over de opbouw van je tarief en de verschillen tussen vaste, variabele en dynamische tarieven. 

Binnen 3 dagen energie nodig? Meld je aan met spoed

Bekijk je tarieven in Mijn Eneco

Als klant van Eneco bekijk je je energieproducten en je energieprijzen in Mijn Eneco en de Eneco app. Je checkt er ook de einddatum van je contract.
Bekijk meer bespaartips van Eneco.

De opbouw van je energieprijs

Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen. Je vindt ze hieronder op een rij.

Levering: je leveringskosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3 en de vaste leveringskosten van je contract.

Netbeheerkosten: de vergoeding voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.

Belastingen: energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. En je betaalt btw. Al onze prijzen voor consumenten zijn inclusief btw.

Deze drie componenten zorgen samen voor het totaalbedrag. Wij als energieleverancier betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.
cirkeldiagram met de opbouw van je energiekosten

Een vast, variabel of dynamisch contract: dit zijn de verschillen

Op de energiemarkt kennen we een verschil tussen vaste, variabele en dynamische tarieven. Maar wat houdt dat verschil precies in?

Bij een contract met een vast tarief blijft de leveringsprijs voor stroom en gas tijdens de looptijd van je contract hetzelfde. Je weet daardoor altijd waar je aan toe bent. Je hebt de zekerheid van een vaste energieprijs voor een langere periode.

Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wel wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Het contract is voor onbepaalde tijd en op ieder moment opzegbaar (houd wel rekening met je opzegtermijn). Ook het Modelcontract is een variabel contract, waarvan de tarieven kunnen wijzigen.

Bij een dynamisch energiecontract kunnen de tarieven voor stroom per uur wisselen en de tarieven voor gas per dag. Deze tarieven zijn een dag van tevoren bekend en vanaf ongeveer 15.00 uur terug te vinden in de Eneco app. Een dynamisch contract heeft geen vaste looptijd en kan daarom op ieder moment kosteloos worden opgezegd (houd wel rekening met je opzegtermijn). 

Dit is ons aanbod

Bij Eneco kies je een energiecontract dat bij je past. Of je nu weinig of veel energie verbruikt. En of je kiest voor een vaste- of een dynamische prijs.
Een lachende man houdt een pen vast

Vast energiecontract

Kies voor de zekerheid van een vaste prijs contract. Zo weet je precies wat je de komende tijd betaalt.

  • Een vast tarief voor een looptijd van 1 jaar of 3 jaar.
  • Geen last van prijsschommelingen, ook nu het prijsplafond verdwijnt.
Man leest krant leunend tegen de wasmachine

Eneco Dynamisch

Met Eneco Dynamisch betaal je de actuele marktprijs voor je energie voor de 100% groene stroom uit Nederland. 



  • Beweeg mee met de prijzen op de energiemarkt.
  • Verander van contract wanneer je wilt.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

Voor 2023 geldt een prijsplafond. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 tot een verbruik van 2.900 kWh, 1.200 m³ en 37 gigajoule een maximumtarief voor stroom, gas en warmte. Hoe werkt dat precies? En wanneer heb je er recht op?
Wat is het prijsplafond, Eneco legt uit

Hulp bij het betalen van je energierekening

Het fijn om te weten dat er iets gedaan wordt aan de hoge energieprijzen. De overheid, de energieleveranciers en gemeenten dragen allemaal hun steentje bij om energie betaalbaar te houden voor iedereen. Zo verlaagt de overheid dit jaar de energiebelasting om je stroomkosten te verminderen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor stroom, gas en warmte. Moeite om je energierekening te betalen? We vertellen je graag wat er mogelijk is.
Sjaal in de vorm van een huis, met stadswarmte van Eneco blijft je huis warm

De tarieven voor Warmte & Koeling

Heb je stadsverwarming in je huis? De tarieven daarvoor zitten anders in elkaar dan die van stroom en gas. Ze hangen af van je regio of een project.

Veel gestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice

Lees verder over de energieprijzen en ontdek wat je zelf kunt doen

Twee vrouwen zitten samen aan een tafel

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt
Koppel bekijkt energierekening achter laptop

Overheidsheffingen op energie: wat verandert er in 2023?

Bekijk wat er voor jou verandert
Stel aan tafel met laptop

Welke energieleverancier ga je kiezen?

Met deze 5 tips ben je er zo uit