
Energieprijzen van Eneco
Vanaf deze week biedt Eneco weer een stroom- en gascontract met vaste prijs voor 6 maanden. Wat houdt dit contract in? Wanneer kom je ervoor in aanmerking? Bekijk het antwoord op deze én andere vragen.
Meer weten over de opbouw van je energieprijs of wat je het beste kunt doen in jouw situatie? Lees dan verder op deze pagina.
Bekijk ons advies per situatie
De energieprijzen gaan door het dak. En dat roept veel vragen op. Kan ik nog een contract afsluiten? Wat merk ik van de stijgende prijzen? Lees hieronder ons advies per situatie.
Prijsplafond: dit betekent het voor jou

Hoe is je tarief opgebouwd?
Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen. Je vindt ze hieronder op een rij.
Levering: je leveringskosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3 en de vaste leveringskosten van je contract.
Netbeheerkosten: de vergoeding voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.
Belastingen: energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. En je betaalt btw. Al onze prijzen voor consumenten zijn inclusief btw.
Deze drie componenten zorgen samen voor het totaalbedrag. Wij als energieleverancier betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.

Vast of variabel contract?
Op de energiemarkt kennen we een verschil tussen vaste en variabele tarieven. Maar wat houdt dat verschil precies in?
Bij een contract met een vast tarief wijzigt de leveringsprijs voor stroom en gas tussentijds niet. Je weet daardoor altijd waar je aan toe bent. Je hebt de zekerheid van een vaste energieprijs voor een langere periode.
Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wél wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat je energieleverancier de prijs kan verhogen of verlagen tijdens de looptijd van het contract. Door de hoge en onzekere gasprijzen wijzigen wij de variabele tarieven op dit moment één keer per kwartaal. Als klant krijg je hier op tijd informatie over. Ook het Modelcontract is een variabel contract, waarvan de tarieven kunnen wijzigen.
Energie besparen? Begin vandaag nog

Wat is er aan de hand met de energiemarkt?
De energiemarkt staat al een tijd op zijn kop en de energieprijzen zijn hoog. Hoe komt dat? Wat is de verwachting en wat kun je zelf doen? Bekijk de video voor het antwoord op deze veelgestelde vragen.

Onzekere tijden
Hulp nodig bij betalen?
Het fijn om te weten dat er iets gedaan wordt aan de hoge energieprijzen. De overheid, de energieleveranciers en gemeenten dragen allemaal hun steentje bij om energie betaalbaar te houden voor iedereen. Zo verlaagt de overheid dit jaar de energiebelasting om je stroomkosten te verminderen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor stroom, gas en warmte. Moeite om je energierekening te betalen? We vertellen je graag wat er mogelijk is.
De tarieven voor Warmte & Koeling

Veel gestelde vragen
Wij bieden klanten nu de zekerheid van een variabel tarief dat in principe drie maanden gelijk blijft (tenzij er uitzonderlijke, onvoorziene marktomstandigheden zijn). Omdat we minimaal 30 dagen van tevoren je nieuwe tarieven bekend moeten maken, kopen we ruim van tevoren al in. Hierdoor ontstaat er wat vertraging op de tarieven. De ene keer krijg je hogere tarieven dan op de internationale energiemarkt en de andere keer lagere. Als de inkoopprijzen blijven dalen, dan dalen de tarieven bij Eneco ook weer mee. En als de inkoopprijzen stijgen, dan stijgt je tarief later ook weer. Sinds november 2022 zijn onze tarieven al een aantal keer gedaald. We verwachten dat deze de komende maanden weer dalen.
Lees meer antwoorden op veel gestelde vragen over de energieprijzen.
Een belangrijke oorzaak voor de hoge energietarieven is een tekort aan gas. Door een koud voorjaar in 2022 waren de gasvoorraden een stuk leger dan we gewend zijn. En door de hogere prijzen van de zomer van 2022 zijn de gasvoorraden niet zo goed gevuld. Daarnaast heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de prijzen de marktprijzen nog verder opgedreven.
Meer weten? Lees het interview met Wilko Schuijff, expert op het gebied van energie-inkoop.
Nee, zeker niet. In veel gevallen zijn deze bij Eneco juist lager. Veel leveranciers laten de vaste leveringskosten niet zien, waardoor zij goedkoper lijken dan ze zijn. Maar deze kosten zijn wel onderdeel van de energieprijzen. Wij kiezen er dan ook voor om ze wel te laten zien.
Overweeg je over te stappen naar Eneco? Lees hier wat je van ons kunt verwachten.
Dynamische energietarieven zijn prijzen voor stroom en gas die direct verbonden zijn aan de prijzen op de energiemarkt. De prijs voor stroom wisselt van uur tot uur. En de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. De energietarieven zijn pas een dag van tevoren bekend en veranderen dus heel kort voor je verbruiksmoment.
Het voordeel is dat je met dynamische tarieven direct profiteert van dalende inkoopprijzen en precies op het juiste moment je elektrische auto kan opladen. Het nadeel is dat de prijzen ook snel kunnen stijgen en je meteen last krijgt van de stijgende tarieven. Op dit moment biedt Eneco geen dynamische energietarieven aan.