
Energieprijzen: dit betaal je voor stroom en gas
Energietarieven 2022
De gasprijzen zijn op dit moment erg hoog en onzeker. Onze inkoop daarom ook. Dit zorgt voor hogere energietarieven. Het probleem kunnen we niet oplossen, maar we kunnen je wel zo goed mogelijk helpen met bijvoorbeeld bespaartips en betalingsregelingen. We blijven ook investeren in duurzaamheid. Juist nu.
Niemand weet hoe de markt zich ontwikkelt. Daarom vinden we het nu verstandig om de prijzen niet langer vast te zetten dan 1 jaar. Dat betekent dat je tijdelijk alleen een variabel modelcontract kunt afsluiten. Het liefste bieden we je de zekerheid van een contract met vaste looptijd. We hopen je dan ook op korte termijn weer een vast contract aan te kunnen bieden. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de update en je krijgt een seintje zodra je een berekening kunt maken voor een vast contract.
Hoe is je tarief opgebouwd?
Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen. Je vindt ze hieronder op een rij.
Levering: je leveringskosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3 en de vaste leveringskosten van je contract.
Netbeheerkosten: de vergoeding voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.
Overheidsheffingen en btw: energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken.
Al onze prijzen voor consumenten zijn inclusief btw.
Deze drie componenten zorgen samen voor het totaalbedrag. Wij als energieleverancier betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.
Vast of variabel contract?
Op de energiemarkt kennen we een verschil tussen vaste en variabele tarieven. Maar wat houdt dat verschil precies in?
Bij een contract met een vast tarief wijzigt de leveringsprijs voor stroom en gas tussentijds niet. Je weet daardoor altijd waar je aan toe bent. Je hebt de zekerheid van een vaste energieprijs voor een langere periode.
Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wél wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat je energieleverancier de prijs kan verhogen tijdens de looptijd van het contract. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Bij Eneco wijzigt je prijs normaal rond het moment van de jaarnota, maar in uitzonderlijke omstandigheden eventueel ook op een ander moment. Bij Modelcontracten wijzigen de tarieven wel rond 1 juli en 1 januari. Als klant krijg je hier op tijd informatie over.
Stijgende energieprijzen: hoe zit dat?

Onzekere tijden
Hulp nodig bij betalen?
Met de huidige prijsontwikkelingen op de energiemarkt is het prettig om te weten dat er maatregelen worden genomen. De overheid, de energieleveranciers en gemeenten dragen allemaal hun steentje bij om energie betaalbaar te houden voor iedereen. Zo verlaagt de overheid dit jaar de energiebelasting om je stroomkosten te beperken. Moeite om je energierekening te betalen? We vertellen je graag wat er mogelijk is.
De tarieven voor Warmte & Koeling

Veel gestelde vragen
Bij een contract met een vast tarief wijzigt de leveringsprijs voor stroom en gas tussentijds niet. Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wél wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Bekijk de variabele tarieven van het modelcontract.
De afgelopen maanden zijn gas- en stroomkosten flink duurder geworden. Wij bieden daarom tijdelijk geen driejarige contracten aan. Niemand weet hoe de markt zich ontwikkelt. En daarom vinden we het nu verstandig om de prijzen niet langer vast te zetten dan 1 jaar.
De overheid heeft voor 2022 extra maatregelen genomen om je oplopende stroomkosten te beperken. Wat zijn de plannen?
- Je betaalt 265 euro minder energiebelasting (los van hoeveel stroom je gebruikt).
- Het energiebelastingtarief op stroom gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik.
- Vanaf 1 juli 2022 wil het kabinet de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) voor een halfjaar verlagen van 21% naar 9%. Hiermee dalen de energiekosten voor een huishouden met een gemiddeld verbruik in dit halfjaar met ongeveer € 140.
Welk tarief voordeliger is hangt af van wanneer je de meeste stroom verbruikt.
Bij enkeltarief betaal je één tarief voor alle stroom die je verbruikt. Bij dubbeltarief betaal je twee verschillende tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Je betaalt minder voor de stroom die je ‘s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen verbruikt. Lees verder over enkel- en dubbeltarief.Een belangrijke oorzaak voor de stijgende energietarieven is een tekort aan gas. Door een koud voorjaar waren de gasvoorraden een stuk leger dan we gewend zijn. En door de hogere prijzen van deze zomer zijn de gasvoorraden niet zo goed gevuld. Meer weten? Lees het interview met Wilko Schuijff, expert op het gebied van energie-inkoop.
Nee, zeker niet. In veel gevallen zijn deze bij Eneco juist lager. Veel leveranciers laten de vaste leveringskosten niet zien, waardoor zij goedkoper lijken dan ze zijn. Maar deze kosten zijn wel onderdeel van de energieprijzen. Wij kiezen er dan ook voor om ze wel te laten zien.
Overweeg je over te stappen naar Eneco? Lees hier wat je van ons kunt verwachten.