meneer tilt zijn bril op om goed te kijken

Energieprijzen aan het vergelijken?

Sluit eenvoudig een stroom- en gascontract af met een vaste prijs en looptijd. Wil je de prijzen vergelijken? Bekijk de tarieven door een berekening te maken.
Binnen 3 dagen energie nodig? Meld je aan met spoed

Bekijk ons advies per situatie

De energieprijzen gaan door het dak. En dat roept veel vragen op. Kan ik nog een contract afsluiten? Wat merk ik van de stijgende prijzen? Lees hieronder ons advies per situatie.
Eneco EnergieRadar | Eneco

Klant van Eneco?

Wat op dit moment het beste is voor jouw situatie, hangt af van je energiecontract. Je energieproducten en je energieprijzen vind je in Mijn Eneco en de Eneco app. Check ook de einddatum van je contract.
Twee mannen kijken naar een tablet

Overstappen naar Eneco?

Overstappen is eenvoudig met onze gratis overstapservice. Bereken je geschatte maandbedrag of lees verder over overstappen naar Eneco.
Stadswarmte

Stadswarmte van Eneco?

Ga je verhuizen naar een huis dat is aangesloten op een warmtenet van Eneco? Regel je aanvraag online. Ook voor een spoedaanvraag.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 een maximumtarief voor stroom, gas en warmte. Hoe werkt dat precies? En wanneer kom je ervoor in aanmerking?
Wat is het prijsplafond, Eneco legt uit

Hoe is je tarief opgebouwd?

Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen. Je vindt ze hieronder op een rij.

Levering: je leveringskosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3 en de vaste leveringskosten van je contract.

Netbeheerkosten: de vergoeding voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.

Belastingen: energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. En je betaalt btw. Al onze prijzen voor consumenten zijn inclusief btw.

Deze drie componenten zorgen samen voor het totaalbedrag. Wij als energieleverancier betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.
cirkeldiagram met de opbouw van je energiekosten

Vast of variabel contract?

Op de energiemarkt kennen we een verschil tussen vaste en variabele tarieven. Maar wat houdt dat verschil precies in?

Bij een contract met een vast tarief wijzigt de leveringsprijs voor stroom en gas tussentijds niet. Je weet daardoor altijd waar je aan toe bent. Je hebt de zekerheid van een vaste energieprijs voor een langere periode.

Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wel wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat je energieleverancier de prijs kan verhogen of verlagen tijdens de looptijd van het contract. Door de hoge en onzekere gasprijzen wijzigen wij de variabele tarieven op dit moment een keer per kwartaal. Als klant krijg je hier op tijd informatie over. Ook het Modelcontract is een variabel contract, waarvan de tarieven kunnen wijzigen.

Energie besparen? Begin vandaag nog

Door de hoge energieprijzen ben je je waarschijnlijk nog bewuster van je energieverbruik. Op de stijging van de energieprijzen heeft niemand grip. Waar je zelf wél grip op hebt, is je energieverbruik. Met deze tips bespaar je serieus op je energieverbruik. En daarmee ook je energiekosten. Of je het nu groots aanpakt of liever klein begint.
Familie met Toon thermostaat | Eneco

Wat is er aan de hand met de energiemarkt?

De energiemarkt staat al een tijd op zijn kop en de energieprijzen zijn hoog. Hoe komt dat? Wat is de verwachting en wat kun je zelf doen? Bekijk de video voor het antwoord op deze veelgestelde vragen. 

Hulp nodig bij betalen?

Het fijn om te weten dat er iets gedaan wordt aan de hoge energieprijzen. De overheid, de energieleveranciers en gemeenten dragen allemaal hun steentje bij om energie betaalbaar te houden voor iedereen. Zo verlaagt de overheid dit jaar de energiebelasting om je stroomkosten te verminderen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor stroom, gas en warmte. Moeite om je energierekening te betalen? We vertellen je graag wat er mogelijk is.

De tarieven voor Warmte & Koeling

Heb je stadsverwarming in je huis? De tarieven daarvoor zitten anders in elkaar dan die van stroom en gas. Ze hangen af van je regio of een project.
Sjaal in de vorm van een huis, met stadswarmte van Eneco blijft je huis warm

Groene stroom, gas of warmte: dit is ons aanbod

Groene stroom uit zon en wind, mevrouw met paraplu waait bijna weg.

Groene stroom

Je krijgt altijd 100% groene stroom, opgewekt in ons eigen kikkerlandje. Zo vergroenen we Nederland samen nog sneller.
Een lachende man houdt een pen vast

Gas van Eneco

Voor iets meer dan een euro per maand compenseer je de CO₂-uitstoot van gasverbruik met CO₂-GecompenseerdGas. Minder duurzaam bezig? Dan kies je voor standaard gas.
Stadswarmte

Stadswarmte

Woon jij in een wijk met Stadswarmte van Eneco? Dan draag je samen met je buurt bij aan een beter klimaat. Duurzamer bezig zijn, zonder er iets voor te doen.

Veel gestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice

Lees verder over de energieprijzen en ontdek wat je zelf kunt doen

Bespaartip: Vervang gloeilampen met LED lampen | Eneco

Veranderende energieprijzen? Krijg antwoord op de meestgestelde vragen

Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen: wat is er aan de hand?

Duurzaam advies| Eneco

Welke energieleverancier kiezen? Ontdek deze 5 tips