Lekker groen

We hebben maar één planeet. En daar moeten we zuinig op zijn. Dat beseffen we bij Eneco maar al te goed, niet voor niets is onze missie ‘duurzame energie van iedereen’. Daarom kunnen al onze particuliere én kleinzakelijke klanten rekenen op standaard 100% groene stroom opgewekt door de wind. We zijn een voorloper op het gebied van actief meewerken aan de omslag naar duurzame energievoorziening, blijkt ook het Onderzoek naar duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers. Samen met onze klanten maken wij echt impact op een duurzame wereld, en komt onze missie weer wat dichterbij.

En we worden steeds groener

We hebben zo’n mooie positie in deze ranking, omdat we volop investeren in nieuwe duurzame energie. Maar het kan altijd nog beter. Consumenten kregen al 100% groene stroom, maar grootzakelijke klanten nog niet allemaal. Dat is nog niet goed genoeg. We verbeteren dit ieder jaar. In 2016 leverde Eneco Groep totaal nog 65% groene stroom. En in 2017 hebben we grote stappen gezet in verduurzaming. Bijvoorbeeld door de samenwerking met KPN, NS en Google die op hun eigen Eneco windstroom draaien. Eneco Groep leverde in 2017 75% groene stroom. En je snapt, in 2018 gaan we hiermee verder.

Groene cijfers graag

Als consument hoef je niets te doen om 100% Ecostroom® te krijgen, je krijgt het namelijk standaard als je klant wordt. Uit welke bron het komt? In 2017 werd Ecostroom van Eneco opgewekt uit voornamelijk wind uit Europa (11,33% Nederland en 88,47% Europa) en een heel klein beetje zon uit Nederland (0,2%).

Naast Ecostroom, kun je ook kiezen voor Eneco HollandseWind® of Eneco HollandseZon®. Elektriciteit volledig opgewekt door windturbines en zonnepanelen in Nederland. Dus 100% groene stroom uit ons kikkerlandje met 0% CO2-uitstoot. Hoe mooi is dat!

Hoe wordt dit gecontroleerd?

Het stroometiket geeft je direct inzicht uit welke duurzame energiebronnen je stroom wordt geleverd en in welke verhouding (de brandstofmix). De gegevens over de herkomst van de elektriciteit worden gecontroleerd door de overheid via de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Je weet dus zeker dat voor de groene stroom geen fossiele brandstoffen worden gebruikt.

 

Stroometiket Eneco 2017

Bronsamenstelling 2017 | Eneco

Veelgestelde vragen

 • Hoe belangrijk vindt Eneco groene stroom?

  “Duurzame energie van iedereen”, dat is onze missie. Ons bestaansrecht. Al sinds 2007. Wij bouwen, samen met onze klanten en partners, aan een duurzame toekomst. Hiermee is Eneco koploper in het leveren van groene energie. Onze 2,2 miljoen klanten krijgen altijd 100% groene stroom: Eneco Ecostroom® of Eneco HollandseWind®.

 • Is groene stroom van Eneco wel echt groene stroom?

  Bij Eneco krijg je altijd groene stroom en je kunt hierbij kiezen uit twee producten:

  Eneco Ecostroom®

  Ons Ecostroom product is 100% duurzaam en afkomstig uit Hollandse wind, Hollandse zon en Europese wind. Wind en zon dus. Twee duurzame bronnen die nooit opraken en het milieu niet belasten. Simpelweg omdat er geen CO2 vrijkomt bij de opwekking van wind- en zonne-energie. Hollandse wind en Hollandse zon worden uiteraard opgewekt in Nederland. De Europese wind is o.a. afkomstig uit Italië en Denemarken. En hoe meer vraag er is naar Nederlandse- of Europese windstroom, hoe meer windparken er gebouwd worden. Op deze manier werken we dus echt mee aan de energietransitie van grijs naar groen.

  Eneco HollandseWind®

  140.000 Klanten kozen bij ons voor HollandseWind. Dit is windstroom volledig opgewekt door windturbines in Nederlandse windparken zoals Prinses Amaliawindpark.  

  Lees hier meer over groene stroom van Eneco

 • Waarom is groene energie uit Nederland (hollandse wind) duurder dan gewone ecostroom?

  Het inkopen van stroom uit Nederlandse windparken is duurder dan het inkopen van stroom uit buitenlandse windparken. Dit komt door de beperkte beschikbaarheid van en de stijgende vraag naar windstroom uit Nederland.

 • En hoe kan ik nu controleren of ik ook echt groene stroom krijg bij Eneco?

  Meer over de samenstelling van onze stroom en hoe dit wordt gecontroleerd lees je hier.

 • Waarom leveren jullie niet aan al jullie zakelijke klanten groene energie?

  We zijn hard op weg, maar de vraag naar stroom is zo groot, dat het nog niet haalbaar is voor iedereen voldoende duurzame stroom te produceren. Daarom krijgt een deel van onze zakelijke klanten nog grijze stroom.

 • Wat doet Eneco Groep aan vergroten van duurzame opwekcapaciteit?

  Er is in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, nog weinig productiecapaciteit. Eneco Groep onderscheidt zich door juist volop te bouwen aan en te investeren in duurzame energie in Nederland. We hebben al:

  • 1 gigaWatt eigen duurzame opwekcapaciteit
  • 8.000 voetbalvelden zonnepanelen (100MW)
  • 363 Windmolens op land en 103 windmolens op zee en we bouwen momenteel natuurlijk ook nieuwe windparken op land en op zee.

  En we geloven dat de omslag naar een volledig duurzame energievoorziening sneller gaat als er zoveel mogelijk mensen en bedrijven meedoen.

  Daarom werken we ook samen met andere Nederlandse bedrijven om ze te laten vergroenen. Zo rijden bijv. alle elektrische treinen in Nederland op 100% groene windstroom van Eneco. Daardoor kunnen dagelijks 600.000 treinreizigers in Nederland klimaatneutraal reizen.

  Ook is het belangrijk dat er meer aanbod van duurzame energie komt. Eneco investeert in projecten waarmee we duurzame energie opwekken en leveren. Deze duurzaam opgewekte energie zorgt ervoor dat alle Eneco-klanten dagelijks gebruik maken van groene stroom.

  Onze grote investering in duurzame opwek is een van de redenen dat we stijgen in de ranking van energieleveranciers die ieder jaar door de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en WISE wordt uitgevoerd.

  Kijk hier voor de meest recente ranking

 • Verbrandt Eneco ook biomassa?

  We leveren geen stroom uit biomassa aan consumenten. Onze biomassa centrales (zoals Bio Golden Raand) leveren groene stroom aan een aantal zakelijke klanten. We gebruiken in deze centrale afvalhout afkomstig uit Nederland en omliggende landen. Dit afvalhout is hout dat niet meer op een andere manier gerecycled kan worden, denk bijvoorbeeld aan materiaal dat overblijft na een composteringsproces.

Of neem contact op

Eneco Phone

Bellen

088 - 8 955 955

(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

De afgelopen week was de wachttijd gemiddeld 2 minuten. Bekijk antwoorden op de meest gestelde vragen over je termijnbedrag, de jaarnota en het doorgeven van meterstanden.