Lekker groen

We hebben maar één planeet. En daar moeten we zuinig op zijn. Dat beseffen we bij Eneco maar al te goed, niet voor niets is onze missie ‘duurzame energie van iedereen’. Daarom kunnen al onze particuliere én kleinzakelijke klanten rekenen op standaard 100% groene stroom opgewekt door de wind en zon. We zijn een voorloper op het gebied van actief meewerken aan de omslag naar duurzame energievoorziening, blijkt ook het Onderzoek naar duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers. Samen met onze klanten maken wij echt impact op een duurzame wereld, en komt onze missie weer wat dichterbij.

En we worden steeds groener

We hebben zo’n mooie positie in deze ranking, omdat we volop investeren in nieuwe duurzame energie. Maar het kan altijd nog beter. Consumenten kregen al 100% groene stroom, maar grootzakelijke klanten nog niet allemaal. Dat is nog niet goed genoeg. We verbeteren dit ieder jaar. In 2016 leverde Eneco Groep totaal nog 65% groene stroom. En in 2017 hebben we grote stappen gezet in verduurzaming. Bijvoorbeeld door de samenwerking met KPN, NS en Google die op hun eigen Eneco windstroom draaien. Eneco Groep leverde in 2017 75% groene stroom. En je snapt, in 2018 gaan we hiermee verder.

2018 volop in de weer met wind en zon

Bij Eneco hoef je niets te doen. Je krijgt altijd groene stroom geleverd: Eneco EcoStroom®. Dit is een combinatie van grotendeels windstroom (99,8%) en een klein beetje zon (0,2%), opgewekt in Nederland (11,33%) en Europa (88,74%). En omdat we juist de keus bij jou willen neerleggen wat voor groene stroom je wilt en waar opgewekt, hebben we per 1 juli 2018 iets verandert. Je kan namelijk nu echt kiezen voor de wind of de zon. En waar jouw stroom wordt opgewekt, in Nederland of Europa. Maar wat je ook kiest, je kiest voor groen! Hieronder alles op een rijtje:

 • Eneco EuropeseWind™: Windstroom voor 100% opgewekt in Europa
 • Eneco HollandseWind®: Windstroom voor 100% uit Nederland
 • Eneco HollandseZon®: Stroom, volledig opgewekt in Nederlandse zonneparken

Hoe wordt dit gecontroleerd?

Het stroometiket geeft je direct inzicht uit welke duurzame energiebronnen je stroom wordt geleverd en in welke verhouding (de brandstofmix). De gegevens over de herkomst van de elektriciteit worden gecontroleerd door de overheid via de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Je weet dus zeker dat voor de groene stroom geen fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Het stroometiket wordt altijd achteraf gecommuniceerd. Dat komt omdat wij vooraf niet exact weten hoe we inkopen. Dit hangt namelijk af van vraag en aanbod. Vandaar dat je hieronder nog niet onze nieuwe stroomproducten terugziet.

 

Stroometiket Eneco 2017

Bronsamenstelling 2017 | Eneco

Veelgestelde vragen

 • Hoe belangrijk vindt Eneco groene stroom?

  “Duurzame energie van iedereen”, dat is onze missie. Ons bestaansrecht. Al sinds 2007. Wij bouwen, samen met onze klanten en partners, aan een duurzame toekomst. Hiermee is Eneco koploper in het leveren van groene energie. Onze 2,2 miljoen klanten krijgen altijd 100% groene stroom: Eneco Ecostroom®, opgewekt door de wind of zon.

 • Is groene stroom van Eneco wel echt groene stroom?

  Wat je ook kiest, je krijgt altijd 100% groene stroom geleverd. Al onze stroom wordt of door de wind of de zon opgewekt. Twee onuitputtelijke duurzame bronnen die niet het milieu belasten. Simpelweg omdat er geen CO₂ vrijkomt bij de opwek. 
  Hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, hoe meer Eneco kan investeren in duurzame energieprojecten waarbij we ons richten om groene energie beschikbaar te maken voor iedereen. En uiteindelijk willen we zelfs een stap verder door duurzame oplossingen te ontwikkelen waarbij je thuis of in de regio samen energie kan opwekken en zelfs terugleveren. Duurzame energie van iedereen! 

  Per 1 juli 2018 kun je kiezen uit 3 producten.

  Eneco EuropeseWind™ 
  Zoals de naam al verraadt: windstroom, volledig opgewekt door windparken in Europa. Met name in Italië en Denemarken. Dit is onze standaard, en daarmee zit je altijd goed. Door dat er meer aanbod is in Europa, ben je met EuropeseWind het voordeligst uit.   

  Eneco HollandseWind®
  Wil je graag weten waar jouw energie vandaan komt, kies dan voor Eneco HollandseWind. Hiermee laat jij onze oer-Hollandse wind, die er altijd wel voor je is, voor je werken. Want jij ontvangt windstroom, opgewekt voor de volle 100% Nederlandse windparken. 

  Eneco HollandseZon®

  Geen zonnepanelen op je dak mogelijk? Ook jij kan nu voor zonne-energie kiezen; Energie van de toekomst. We gebruiken steeds meer de kracht van de zon! We investeren dan ook steeds meer in de bouw van zonneparken in Nederland. Ook hier geldt dus, energie van eigen bodem. 

  Lees hier meer over groene stroom van Eneco

   
 • Waarom is Eneco HollandseWind en Eneco HollandseZon duurder dan Eneco EuropeseWind™?

  Dat heeft er mee te maken dat het windstroom-aanbod in Europa hoger is dan in Nederland. En zoals het nu eenmaal gaat met de werking tussen vraag en aanbod, is hierdoor de prijs van EuropeseWind iets voordeliger.

 • En hoe kan ik nu controleren of ik ook echt groene stroom krijg bij Eneco?

  Meer over de samenstelling van onze stroom en hoe dit wordt gecontroleerd lees je hier.

 • Waarom leveren jullie niet aan al jullie zakelijke klanten groene energie?

  We zijn hard op weg, maar de vraag naar stroom is zo groot, dat het nog niet haalbaar is voor iedereen voldoende duurzame stroom te produceren. Daarom krijgt een deel van onze zakelijke klanten nog grijze stroom.

 • Wat doet Eneco Groep aan vergroten van duurzame opwekcapaciteit?

  Er is in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, nog weinig productiecapaciteit. Eneco Groep onderscheidt zich door juist volop te bouwen aan en te investeren in duurzame energie in Nederland. We hebben al:

  • 1 gigaWatt eigen duurzame opwekcapaciteit
  • 8.000 voetbalvelden zonnepanelen (100MW)
  • 363 Windmolens op land en 103 windmolens op zee en we bouwen momenteel natuurlijk ook nieuwe windparken op land en op zee.

  En we geloven dat de omslag naar een volledig duurzame energievoorziening sneller gaat als er zoveel mogelijk mensen en bedrijven meedoen.

  Daarom werken we ook samen met andere Nederlandse bedrijven om ze te laten vergroenen. Zo rijden bijv. alle elektrische treinen in Nederland op 100% groene windstroom van Eneco. Daardoor kunnen dagelijks 600.000 treinreizigers in Nederland klimaatneutraal reizen.

  Ook is het belangrijk dat er meer aanbod van duurzame energie komt. Eneco investeert in projecten waarmee we duurzame energie opwekken en leveren. Deze duurzaam opgewekte energie zorgt ervoor dat alle Eneco-klanten dagelijks gebruik maken van groene stroom.

  Onze grote investering in duurzame opwek is een van de redenen dat we stijgen in de ranking van energieleveranciers die ieder jaar door de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en WISE wordt uitgevoerd.

  Kijk hier voor de meest recente ranking

 • Verbrandt Eneco ook biomassa?

  We leveren geen stroom uit biomassa aan consumenten. Onze biomassa centrales (zoals Bio Golden Raand) leveren groene stroom aan een aantal zakelijke klanten. We gebruiken in deze centrale afvalhout afkomstig uit Nederland en omliggende landen. Dit afvalhout is hout dat niet meer op een andere manier gerecycled kan worden, denk bijvoorbeeld aan materiaal dat overblijft na een composteringsproces.

Of neem contact op

Eneco Phone

Bellen

088 - 8 955 955

(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

De afgelopen week was de wachttijd gemiddeld 2 minuten. Bekijk antwoorden op de meest gestelde vragen over je termijnbedrag, de jaarnota en het doorgeven van meterstanden.