Tarieven van Eneco Warmte en Koeling

Wat zijn de tarieven van stadsverwarming, bronwarmte en koeling? Welke kosten staan er op je factuur? Hieronder vind je alle informatie over de kosten voor Warmte en Koeling.

Lachend ouder echtpaar met mobiele telefoon in hun hand

Wat kost stadsverwarming, bronwarmte en koeling?

Ieder jaar in december bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximum warmtetarieven. Bij het bepalen van de maximumtarieven gebruikt de ACM het ‘Niet-Meer-Dan-Anders’-principe. Hierdoor betaal je voor een woning met (stads)warmte niet meer dan voor een vergelijkbare woning met een cv-ketel op aardgas.

Kijk voor je tarieven in Mijn Eneco of bekijk ons tarievenblad.


Vaste en variabele warmtekosten

Je kosten bestaan uit vaste en variabele kosten. Variabele kosten hangen af van je verbruik en worden gemeten in gigajoule (GJ). Heb je een aparte warmwateraansluiting? Dan betaal je voor de warmte voor het warme water per m³. De kosten zijn in 2023 hoger dan in 2022, maar de stijging is beperkt door het prijsplafond. De vaste kosten bestaan uit:Verbruiksonafhankelijk tarief warmte: Dit noemden we vroeger vastrecht. Het zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenet in je wijk inclusief de 24-uurs storingsdienst. Ze zijn afhankelijk van het type warmtenet in je wijk. Deze kosten staan los van je gebruik van warmte.Meettarief: Je vaste kosten voor het onderhoud van je warmtemeter en het opnemen en verwerken van je meterstanden.Huur voor de afleverset: Je vaste kosten voor het beheer en onderhoud van de afleverset voor je woning.


Koppeling warmte en gasprijzen

Warmteprijzen zijn gekoppeld aan gasprijzen. Je vraagt je wellicht af waarom dit zo is. En of dit gevolgen heeft voor je warmtetarieven? We leggen het je uit.

Energieprijzen voor stroom en gas: hoe zit het daarmee?

De energietarieven voor warmte en koeling zitten anders in elkaar dan die voor stroom en gas. Benieuwd naar hoe die dan zijn opgebouwd? En naar de laatste ontwikkelingen in de markt? We vertellen je er graag meer over.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice