Tarieven van Eneco Warmte en Koeling
Wat kost stadsverwarming, bronwarmte en koeling?
Tarieven Warmte en Koeling
Ieder jaar in december bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximum warmtetarieven. Bij het bepalen van de maximumtarieven gebruikt de ACM het ‘niet meer dan anders’-principe. Hierdoor betaal je voor verwarming met warmte niet meer dan voor een vergelijkbare verwarming met een cv-ketel op aardgas.
Zodra de ACM tarieven bekend zijn, stelt Eneco haar warmtetarieven voor het komende jaar vast. De tarieven die gelden per 1 januari 2023 vind je hier. Het verlaagde btw-tarief van 9% vervalt. De warmtetarieven voor 2023 zijn met 21% btw.

Waaruit bestaan de kosten voor warmte?
Vaste en variabele warmtekosten
Je hebt voor warmte vaste en variabele kosten. Variabele kosten hangen af van je verbruik en worden gemeten in gigajoule (GJ) voor warmte. Heb je een aparte warmwateraansluiting? Dan betaal je voor de warmte voor het warme water per m³. Deze kosten stijgen in 2023, maar de stijging is beperkt door het prijsplafond. De vaste kosten bestaan uit:
- Verbruiksonafhankelijk tarief warmte: Dit noemden we vroeger vastrecht. Het zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenet in je wijk inclusief de 24-uurs storingsdienst. Ze zijn afhankelijk van het type warmtenet in je wijk. Deze kosten staan los van je gebruik van warmte.
- Meettarief: Je vaste kosten voor het onderhoud van je warmtemeter en het opnemen en verwerken van je meterstanden.
- Huur voor de afleverset:Je vaste kosten voor het beheer en onderhoud van de afleverset voor je woning.
Algemene voorwaarden
Ben je benieuwd naar onze algemene voorwaarden? We hebben ze voor je samengevat in één document. Bekijk en lees ze hier.
Bekijk de algemene voorwaardenWarmtewet
In deze wet staan alle afspraken over Warmte. Bijvoorbeeld over het maximale tarief en de service die je mag verwachten van Eneco.
Lees meer over de WarmtewetEnergieprijzen voor stroom en gas: hoe zit het daarmee?
De energietarieven voor warmte en koeling zitten anders in elkaar dan die voor stroom en gas. Benieuwd naar hoe die dan zijn opgebouwd? En naar de laatste ontwikkelingen in de markt? We vertellen je er graag meer over.
Veelgestelde vragen
- Op je jaarnota en het tarievenblad zie je de opbouw van de kosten voor warmte. Er zijn vaste kosten en verbruikskosten, ook wel variabele kosten genoemd.
De vaste kosten bestaan uit het verbruiksonafhankelijk tarief, een tarief voor het meten van je warmteverbruik en huur van je warmte-afleverset. Hiermee onderhouden we het warmtenet en de warmte-afleverset bij jou thuis.
De verbruikskosten worden gemeten in gigajoule (GJ). Een GJ staat gelijk aan ongeveer 35 m³ gas. Heb je een aparte warm watermeter? Dan meten we je verbruik in kubieke meter (m³). Een m³ warm water staat gelijk aan 0,21 GJ warmte. Je betaalt dan voor de warmte die nodig is om het water te verwarmen. Het water zelf betaal je aan het waterleidingbedrijf. - Nee, want in de Warmtewet wordt één verkoopprijs per gigajoule (GJ) bepaald. Deze is voor iedereen gelijk, ongeacht het type warmteaansluiting. De warmtebron van je net heeft hier geen invloed op.
Dit is wettelijk zo bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De warmtetarieven worden jaarlijks vastgesteld op basis van de actuele gasprijzen.
De koppeling van warmteprijzen aan gasprijzen is de afgelopen jaren de methode geweest van de overheid om consumenten te beschermen tegen hoge tarieven.De tarieven voor Eneco Warmte veranderen per 1 januari 2023. In de loop van december ontvang je persoonlijk bericht over je warmtetarieven voor 2023. Het btw-tarief dat je betaalt is nu nog 9% maar vanaf 1 januari weer 21%.
- Aan het einde van ieder jaar waarin je klant bij ons bent, krijg je een afrekening over dat jaar. Daarin verrekenen we de termijnbedragen van de afgelopen twaalf maanden met de daadwerkelijke kosten van je energieverbruik.
Heb je te weinig betaald, dan moet je aan het eind van het jaar bijbetalen. Hebben we met de voorschotten te veel in rekening gebracht, dan krijg je op de jaarnota geld terug.
Benieuwd hoe een jaarnota eruitziet en wat er allemaal op staat? Bekijk een voorbeeld van een jaarnota.