De opbouw van je energietarieven

Onze tarieven voor stroom en gas bestaan uit verschillende onderdelen. Op deze pagina zie je hoe de tarieven zijn opgebouwd, hoe je energierekening uiteindelijk tot stand komt en waar je je energietarieven kan inzien.

Bekijk je energietarieven

In de Eneco app en Mijn Eneco zie je je tarieven, wat je betaalt voor je energie en andere energieproducten.

Zo zijn je energietarieven opgebouwd

Je energietarief bestaat uit drie onderdelen. De leveringskosten, de netbeheerkosten en overheidsheffingen. 

opbouw energietarief 2024

Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

1. Leveringskosten, variabel en vast

Variabele leveringskosten
Het variabele deel is de hoeveelheid energie die je verbruikt, vermenigvuldigd met het tarief dat we hebben afgesproken per eenheid gas (m³) en stroom (kWh) energieverbruik. Voor dit deel van je leveringskosten geldt: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Er zijn verschillende tarieven. Zo kan je kiezen voor een contract met vaste, variabele en/of dynamische tarieven en een enkel- of dubbeltarief.

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan betaal je de actuele marktprijs per kWh en m³. Je stroomtarief verandert dan per uur en je gastarief per dag. Ook betaal je een inkoopvergoeding. Dit is een vergoeding voor kosten die wij maken voor het inkopen en de afhandeling van stroom en gas op de energiemarkt. Je tarieven en de inkoopvergoeding vind je terug in de Eneco app. Je inkoopvergoeding kan wijzigen. Dit laten we je op tijd weten.

Vaste leveringskosten
Bij alle soorten contracten betaal je vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd. Het is een vast bedrag per jaar voor de kosten die we maken voor je energie-aansluiting. Deze kosten worden niet beïnvloed door je verbruik.

2. Netbeheerkosten

De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van je energie en beheer van het net. De kosten daarvoor brengen we namens de netbeheerder in rekening via je termijnbedrag. De hoogte van je netbeheerkosten hangt af van het soort aansluiting dat je hebt en wordt jaarlijks door de netbeheerder bepaald.

 Wil je weten wat voor soort aansluiting je hebt? Kijk dan op de website van je netbeheerder voor de netbeheerkosten bij jouw aansluiting. Elke regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Weet je niet wie er in jouw regio de netbeheerder is? Kijk dan eerst op de website Mijnaansluiting.nl.  

3. Overheidsheffingen

Het laatste onderdeel van je energietarief zijn belastingen: de overheidsheffingen en btw. Deze betaal je aan ons via je termijnbedrag. En wij dragen deze daarna rechtstreeks af aan de overheid. De overheidsheffingen kunnen jaarlijks per 1 januari veranderen. Wij zorgen er dan voor dat de wijziging doorberekend wordt in je tarief en in je termijnbedragadvies

De overheidsheffingen bestaan uit:

  • Energiebelastingen. Deze heffing op stroom en gas is ingevoerd om je als consument te stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan. De energiebelasting is opgedeeld in verschillende belastingschijven. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik het energietarief betaald wat daarbij hoort. Kom je boven dat verbruik? Dan ga je het belastingtarief betalen dat bij de volgende belastingschijf hoort. Hieronder vind je de verschillende belastingschijven en het tarief dat erbij hoort.
2024 Schijf 1 Schijf 2 Schijf 3
Gas 0 – 1000 m³ gas   1.001 – 170.000 m³ gas   
€ 0,70544 per m³ (incl. 21% btw)  € 0,70544 per m³ (incl. 21% btw) 
Stroom 0 -  2.900 kWh stroom 2.901 – 10.000 kWh stroom  10.0001 - 50.000  kWh stroom
€ 0,13165 per kWh (incl. 21% btw)   € 0,13165 per kWh (incl. 21% btw)  € 0,10935 per kWh (incl. 21% btw)
  • Vermindering energiebelasting. Omdat energie een basisbehoefte is, heft de overheid geen belasting over een deel van je energieverbruik. Dat bedrag wordt elk jaar opnieuw bepaald. In 2024 is de ‘vermindering energiebelasting’ € 631,39 per huishouden. Deze vermindering is alleen geschikt voor panden met een verblijfsfunctie zoals wonen of werken.  

  • Btw. In 2024 betaal je over alle kosten 21% btw.
Koppel kijken naar laptop op eettafel

Overheidsheffingen en maatregelen 2024

Per 1 januari 2024 zijn er wat dingen veranderd voor je energierekening: de energiebelasting is veranderd, het Tijdelijk Noodfonds Energie is terug en het prijsplafond is verdwenen. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice