De opbouw van je energietarieven

Onze tarieven voor stroom en gas bestaan uit verschillende onderdelen. Op deze pagina zie je hoe de tarieven zijn opgebouwd, hoe je energierekening uiteindelijk tot stand komt en waar je je energietarieven kan inzien.

Bekijk je energietarieven

In de Eneco app en Mijn Eneco zie je je tarieven, wat je betaalt voor je energie en andere energieproducten.

Zo zijn je energietarieven opgebouwd

Je energietarief bestaat uit drie onderdelen. De leveringskosten, de netbeheerkosten en overheidsheffingen. 

Een afbeelding van de opbouw van je energietarieven
Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

1. Leveringskosten, variabel en vast

Variabele leveringskosten
Het variabele deel is de hoeveelheid energie die je verbruikt, vermenigvuldigd met de prijs die we hebben afgesproken per eenheid gas (m³) en stroom (kWh) energieverbruik. Voor dit deel van je leveringskosten geldt: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Er zijn verschillende prijzen. Dit is afhankelijk van je type contract (vast of variabele tarieven), en of je gekozen hebt voor enkel- of dubbeltarief. 

Vaste leveringskosten
Daarnaast betaal je vaste leveringskosten. Een vast bedrag per jaar voor de kosten die we maken voor je energie-aansluiting. Dit wordt ook vaak vastrecht genoemd. Deze kosten worden niet beïnvloed door je verbruik.

2. Netbeheerkosten

De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van je energie en beheer van het net. De kosten daarvoor brengen we namens de netbeheerder in rekening. De hoogte van je netbeheerkosten hangt af van het soort aansluiting dat je hebt en wordt jaarlijks door de netbeheerder bepaald.

 

Wil je weten wat voor soort aansluiting je hebt? Kijk dan op de website van je netbeheerder voor de netbeheerkosten bij jouw aansluiting. Elke regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Weet je niet wie er in jouw regio de netbeheerder is? Kijk dan eerst op de website Mijnaansluiting.nl.  

3. Overheidsheffingen

Het laatste onderdeel van je energietarief zijn belastingen: de overheidsheffingen en btw. Deze dragen wij rechtstreeks af aan de overheid. De overheidsheffingen kunnen jaarlijks per 1 januari wijzigen. Wij zorgen er dan voor dat de wijziging doorberekend wordt in je tarief en termijnbedrag. 

De overheidsheffingen bestaan uit:

  • Energiebelastingen. Deze heffing op stroom en gas is ingevoerd om je als consument te stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan.
  • Vermindering energiebelasting. Omdat energie een basisbehoefte is, heft de overheid geen belasting over een deel van je energieverbruik. Dat bedrag wordt elk jaar opnieuw bepaald. In 2023 is de ‘vermindering energiebelasting’ € 596,85 per huishouden. Deze vermindering is alleen geschikt voor panden met een verblijfsfunctie zoals wonen of werken.  
  • Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE). Dit is een belasting op je energieverbruik voor het opwekken van duurzame energie. 
  • Btw. In 2023 betaal je over alle kosten 21% btw.

 

Koppel bekijkt energierekening achter de laptop

Overheidsheffingen op energie: wat verandert er in 2023?

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de heffingen van de overheid op stroom, gas en warmte. In dit artikel leggen we de begrippen uit en lees je wat er voor jou verandert. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice