Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

19 januari 2024 door Redactie Eneco
Er bestaan nog veel vragen over de energieprijzen. Vooral nu het winter is. Wat verandert er in 2024? En wat betekent dit voor je energiecontract? Wilko Schuijff, expert op het gebied van energie-inkoop, vertelt je over de opbouw van je tarief, de energieprijzen in 2024 en de energiemarkt. Lees ook meteen de tips over wat je zelf kunt doen. 

Hoe is het energietarief opgebouwd?

Om de veranderingen van de energieprijzen goed te begrijpen, helpt het om te weten hoe je energietarief is opgebouwd. Wilko: ‘De energieprijs die je betaalt bestaat uit drie onderdelen. Dat zijn de leveringskosten, de netbeheerkosten en de overheidsheffingen en btw. Deze drie onderdelen zorgen samen voor het totaalbedrag.

Je energieleverancier betaalt de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde.' Meer weten? Lees verder over de opbouw van onze energietarieven.

Hoe komt de leveringsprijs tot stand?

‘Wij kopen energie vooraf in en voorspellen wat onze klanten gaan verbruiken. Dat kunnen we natuurlijk nooit helemaal zien aankomen. Dus’, gaat Wilko verder, ‘als de dag voorbij is verkopen we de energie die soms over is. Of we kopen extra energie in als het verbruik hoger is. Dit is best ingewikkeld. Je moet snel reageren op dingen die overal gebeuren, zoals het weer of belangrijke gebeurtenissen in de wereld.’ Benieuwd hoe dat werkt? Collega's Jérôme en Timo leggen uit hoe ze zo goed mogelijk energie voor je inkopen

Heb je een contract met een vast tarief dan verandert de leveringsprijs tussendoor niet en merk je niks van schommelende prijzen. Bij een contract met een variabel tarief kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wél veranderen. Met een Dynamisch energiecontract betaal je de marktprijs die op dat moment geldt voor je energie. En een inkoopvergoeding.

Man denkt

Klant bij Eneco?

Weet je niet tot wanneer je contract loopt? Check dit eenvoudig via de Klantenservice. Eindigt je energiecontract binnen drie maanden? Je kunt je contract verlengen via Mijn Eneco.

Wat verandert er in 2024 aan de energieprijzen?

'In 2024 veranderen er een aantal dingen voor je energierekening,' vertelt Wilko. 'Dit is wat we op dit moment weten.'De energiebelasting verandert
De belasting stijgt voor gas en daalt juist voor stroom. Met deze maatregel wil de overheid een duurzamer energieverbruik aanmoedigen. 

Het prijsplafond stopt
In 2024 betaal je weer de tarieven uit je energiecontract. In 2023 was er een prijsplafond en betaalde je tot een verbruik van 2.900 kWh, 1.200 m³ en 37 gigajoule een maximumtarief voor stroom, gas en warmte. Klant bij Eneco? Je kunt je contractinformatie en je tarieven bekijken in onze app of Mijn Eneco.

De netbeheerkosten gaan omhoog
In 2024 gaan alle huishoudens meer betalen voor de netbeheerkosten. Je netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van je energie en beheer van het net.

'Dit betekent dat je tarieven kunnen stijgen, zonder dat de leveringsprijs stijgt. De hogere belasting op gas kan een hogere energierekening opleveren. Dat hangt af van je stroom- en gasverbruik. De stijging van de netbeheerkosten staat los van je energieverbruik. Dit bedrag betaal je via je energieleverancier aan de netbeheerder.' Meer weten? Lees verder over de overheidsheffingen en netbeheerkosten in 2024.

 

Wat is de verwachting voor de energieprijzen?

'De gasprijzen zijn dit jaar flink gedaald, net als de prijzen voor elektriciteit', vertelt Wilko. 'Het weer kan op korte termijn invloed hebben op de energieprijzen. Toch is de verwachting dat de energieprijzen niet al teveel zullen stijgen. Dat komt door de goed gevulde gasvoorraden in Europa. En het lijkt erop dat we ongeveer evenveel gas verbruiken als vorig jaar. 

Maar politieke spanningen of economische problemen kunnen dit veranderen. Dat kunnen we niet voorspellen. Én we hebben er geen invloed op. Verder is het goed om de samenstelling van de nieuwe regering in Nederland te volgen. De beslissingen die de regering neemt kunnen invloed hebben op de energiewet. En op keuzes over onderwerpen zoals salderen of subsidie. En dat kan je energierekening direct raken.'
 

Grafiek toont het verloop van de inkoopprijzen voor stroom en gas van januari 2021 tot en met december 2023De ontwikkeling van de inkoopprijzen voor stroom en gas.

Wat betekenen de schommelende energieprijzen voor mij?

'Dat hangt af van je energieverbruik en type contract. En waar iemand zich goed bij voelt. Ben je veel bezig met je energieverbruik en vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de energiemarkt? Of kies je voor zekerheid en wil je niet bezig zijn met de energieprijzen? Het kan helpen om een contract te kiezen dat bij je past', aldus Wilko.

Vast contract
Hiermee weet je beter hoeveel je betaalt voor je energie tijdens de vaste looptijd van je contract. Je bent beschermd tegen prijsstijgingen van het leveringstarief en je hoeft niet steeds prijzen te vergelijken. Maar als de prijzen op de energiemarkt dalen, daalt je leveringstarief niet mee.

Variabel contract
Als je vaste contract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract. Het is dan slim om te kijken of een contract met vaste looptijd goedkoper voor je is. Of dat je misschien toch voor een dynamisch energiecontract kiest. 

Dynamisch energiecontract
Met een dynamisch energiecontract betaal je de marktprijs die op dat moment geldt voor je energie. En een inkoopvergoeding. De prijzen zijn laag op momenten dat er veel aanbod is. Dus je betaalt minder als je vooral op die momenten je elektrische apparaten gebruikt. Omgekeerd is het zo dat ’s avonds de tarieven hoger liggen. En als de marktprijzen stijgen, stijgt je tarief mee. Bij Eneco kun je nu ook je een dynamisch stroomcontract combineren met een vast contract voor gas. 

Een lachende man met een telefoon in zijn hand

Overstappen naar Eneco?

Bij ons krijg je altijd 100% groene stroom. Kies je voor de zekerheid van een vast contract? Met Eneco Dynamisch kies je juist voor flexibiliteit. Of combineer dynamisch stroom met warmte of vast gas.

Wat kan ik zelf nog meer doen?

Onze tip? Je bespaart meteen op je energierekening door energie te besparen. En zorg op langere termijn voor betere isolatie. Of kijk naar manieren om je gasverbruik te verminderen, zoals met een hybride warmtepomp. En je kunt er natuurlijk ook subsidie voor krijgen. Houd je verbruik in de gaten in de Eneco app of in Mijn Eneco en ga hier slim mee om. Lees onze tips om energie te besparen.

Gerelateerde verhalen

Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Twee vrouwen werken samen aan project

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt
Opladen van een elektrische auto

Zo bespaart Timon met een dynamisch energiecontract

Lees het interview met Timon