Vaste en variabele tarieven voor stroom en gas

Als je een energiecontract bij ons afsluit, kun je kiezen tussen een contract met vaste- of variabele tarieven voor stroom en gas. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen. Ga je voor zekerheid of kies je liever voor flexibiliteit? Op deze pagina leggen we je de verschillen tussen de contracten uit. 
Twee mannen met een tablet

Het verschil tussen vaste en variabele tarieven

Bij het afsluiten van je energiecontract voor stroom en/of gas kun je kiezen uit twee soorten contracten:

1. Contract met vaste looptijd en vaste tarieven

Dit contract (vaak ook vast contract genoemd) heeft meestal een vaste looptijd van 1, 3 of 4 jaar. Je leveringstarieven voor het verbruik van stroom en gas staan vast tijdens deze looptijd. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode.2. Contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven

Een contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven wordt ook vaak een variabel contract genoemd. Het contract is voor onbepaalde tijd en op ieder moment opzegbaar (houd wel rekening met je opzegtermijn). Daarnaast zijn de leveringstarieven voor het verbruik van stroom en gas variabel. Dit betekent dat je tarieven meebewegen met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. 

 Je ontvangt van ons altijd tijdig een persoonlijk bericht als je variabele tarieven wijzigen.

Wil je graag weten wat voor soort energiecontract je nu hebt, en met welke tarieven? Onze zoekt het graag voor je op.

Illustratie van een meneer achter de computer

Vanaf 1 juni 2023 weer langdurige vaste contracten 

Sinds kort kan je weer een contract afsluiten met een looptijd van 1 jaar. Wil jij langer zekerheid? Goed nieuws! Vanaf 1 juni 2023 sluit je weer een contract af met een looptijd van 3 jaar. Door je tarieven voor langere tijd vast te zetten weet je precies wat je de komende tijd betaalt. En ben je ook als het prijsplafond verdwijnt verzekerd van vaste tarieven. Direct een contract met vaste prijs en looptijd afsluiten?

Kies je voor vast of variabel?

De keuze voor een vast of variabel tarief is persoonlijk. Beide tarieven hebben voor- en nadelen. Wat voelt voor jou prettig?Contract met vaste looptijd en vaste tarieven

Voordelen

  • Meer zekerheid. Bij een vast tarief heb je meer zekerheid. Je weet waar je aan toe bent doordat je leveringstarieven vaststaan voor de looptijd van je contract.  
  • Minder zorgen over de energiemarkt. Een vast contract kan prettig zijn als je je zorgen maakt over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Met een vast contract ben je beschermd tegen prijsstijgingen, ook als het prijsplafond in 2024 stopt.

Nadelen

  • Wanneer de prijzen op de energiemarkt dalen, dalen je tarieven niet mee.

Contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven

Voordelen:

  • Opzeggen op elk moment. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd, er is geen einddatum. Je kunt je contract op elk moment opzeggen zonder kosten.
  • Sneller voordeel van dalende energietarieven. Je profiteert van een lage prijs als de energietarieven dalen. 

Nadelen

  • Je neemt meer risico: als de tarieven stijgen, dan dan betaal je meer (afhankelijk van je verbruik). 
  • Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het verbruik boven het verbruiksplafond je actuele energietarieven. Ook als de prijzen stijgen.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice