man met telefoon maak yes beweging

Nieuw: Eneco Dynamisch

Minder betalen door slim je energie te verbruiken? En heb je graag meer grip op je energiekosten? Dat kan nu met Eneco Dynamisch.

Eneco Dynamisch

Met een dynamisch energiecontract van Eneco betaal je de actuele marktprijs voor je energie én ontvang je altijd 100% groene stroom uit Nederland. Is er een overschot aan groene stroom beschikbaar? Of dalen de gastarieven op de spotmarkt? Dan profiteer je meteen van de dalende prijs. Hoe dit precies werkt lees je op deze pagina. Eneco Dynamisch is nog niet voor iedereen beschikbaar. 
 • Voor een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. Heb je geen slimme meter? Sluit dan een vast contract af of neem contact op met je netbeheerder voor het krijgen van een slimme meter.
 • Het is momenteel nog niet mogelijk om je aan te melden voor een dynamisch contract als je zonnepanelen hebt. We werken er hard aan om Eneco Dynamisch ook beschikbaar te maken voor klanten met zonnepanelen. Schrijf je daarom alvast in op de wachtlijst. We verwachten dat in oktober Eneco Dynamisch ook beschikbaar is voor klanten met zonnepanelen. 
Beweeg mee met de prijzen op de energiemarkt
Meer grip op je energiekosten
Verander van contract wanneer je wilt
Slimmer en duurzamer omgaan met je energieverbruik

Hoe werkt Eneco Dynamisch?

Bij een dynamisch contract verandert je kWh stroomtarief per uur en je m³ gastarief per dag. Je betaalt per kWh of m³ de marktprijs van de spotmarkt, overheidsheffingen en een inkoopvergoeding. De tarieven vind je een dag van tevoren rond 15 uur in de Eneco app. Zo weet je altijd de actuele prijs voor je energie. Dat is handig bij het plannen van je energieverbruik. Door verbruik op de goedkopere momenten te plannen bespaar je kosten en lever je een bijdrage aan het milieu.
Man met smartphone in hand op roze achtergrond

Eneco Dynamisch aanvragen: zo werkt het

Foto van een dak met zonnepanelen

Groene stroom is goedkoper als er een overschot is

Schijnt de zon fel en waait de wind hard? Dan is er veel groene stroom beschikbaar. Hierdoor daalt de prijs. En daar kan jij van profiteren, door op die momenten je elektrische apparaten aan te zetten. Zo heb je zelf invloed op de hoogte van je energierekening en maak je optimaal gebruik van onze groene stroom. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

 

Groene timing is goedkopere timing

De energiemarkt hoef je natuurlijk niet zelf bij te houden. Dat doet Eneco voor je. Met onze handige Eneco app heb je per dag inzicht in de stroom- en gastarieven van dat moment. Zo kan jij je energieverbruik slim plannen en weet je wanneer het goedkoper is om een wasje te draaien. Zo maken we het nog simpeler om te besparen én bij te dragen aan het milieu.
Jongen kijkt naar windmolen

Inzichtelijke kosten

Je energierekening bestaat uit variabele én vaste kosten. De variabele kosten zijn afhankelijk van je energieverbruik en de leveringstarieven per kWh en per m³. De vaste kosten zijn de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten. De prijs per product is zo opgebouwd:- De variabele leveringskosten per kWh stroom en m³ gas:

 • Het dynamische leveringstarief (de marktprijs; dit verschilt voor stroom per uur en voor gas per dag)
 • Overheidsheffingen
 • Inkoopvergoeding (€ 0,02232 per kWh en € 0,07225 per m3)

- De vaste leveringskosten:

 • € 7 Vaste leveringskosten per maand
 • Netbeheerkosten

Daarnaast ontvang je van de overheid ‘Vermindering Energiebelasting’ voor stroom als je op het leveringsadres woont of werkt.
Het actuele tarief is altijd te vinden in de Eneco app en is inclusief btw.

Wat zijn de risico’s van Eneco Dynamisch?

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven per kWh en m³ afhankelijk van de prijzen op de spotmarkt. Deze tarieven kan je niet van tevoren vastleggen. Als de prijzen op de markt stijgen, dan gaan je leveringstarieven omhoog. Uiteraard profiteer je ook direct wanneer de tarieven op de spotmarkt weer dalen. Heb je moeite met het betalen van je maandelijkse lasten, dan is het dynamische contract wellicht minder geschikt voor jou. Wil je weten of je nog goed zit met je termijnbedrag? In de Eneco app zie je precies wat je betaalt en pas je gemakkelijk je termijnbedrag aan.

Vast termijnbedrag per maand

Ook bij Eneco Dynamisch betaal je elke maand een vast bedrag: je termijnbedrag. Hierbij houden we rekening met je historisch verbruik en de verwachte energieprijzen voor het komende jaar. De kosten spreiden we over 12 maanden, zodat je altijd een gelijk bedrag betaalt. Of het nu zomer is, wanneer de energierekening meestal lager is, of winter. Wanneer het verbruik vaak hoger is en de energietarieven kunnen stijgen. Het verschil tussen de energie die je hebt verbruikt en je betaalde termijnbedragen verrekenen we op je jaarnota. Via de app kun je in de gaten houden of het met de ontwikkelingen van de dynamische tarieven misschien verstandig is om je termijnbedrag aan te passen. 

Man met stekker bij elektrische auto | Eneco

Voordelig laden met de SlimLaden® app van Eneco

Met de SlimLaden app bespaar je door op de voordeligste momenten je elektrische auto op te laden. Bij Eneco Dynamisch kan het stroomtarief elk uur van de dag veranderen. Natuurlijk wil je dat je elektrische auto juist op de goedkoopste momenten oplaadt. De SlimLaden app neemt al het werk voor je uit handen en zorgt er automatisch voor dat je auto oplaadt als de stroomtarieven laag zijn. 


We vinden het belangrijk om te blijven door ontwikkelen op het gebied van energie besparen. Daarom blijven we investeren in mogelijkheden om slimmer te besparen op energieverbruik maar ook om de risico’s van een dynamisch energiecontract te beperken. We werken hard om jou op korte termijn meer mogelijkheden aan te bieden om sneller te verduurzamen. Houd onze site daarom in de gaten!

Vrijheid om te veranderen van contract

Wil je toch meer zekerheid over je tarieven? Met Eneco Dynamisch kan je op ieder moment kiezen voor een van onze andere contracttypen. Zonder opzegboete. Je hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van 9 dagen. Eneco Dynamisch biedt je dus alle vrijheid.

Man in hangmat

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice

Eneco Dynamisch aanvragen

Profiteer ook meteen van dalende prijzen op de energiemarkt met Eneco Dynamisch. Nog sneller verduurzamen doen we samen. 

Energie met dynamische prijzen

 • Betaal de marktprijs voor energie
 • Verander van contract wanneer je wilt
 • Altijd 100% groene stroom uit Nederland
 • Ieder moment inzicht in de marktprijzen

Heb je vragen over Eneco Dynamisch?

Bel met ons

Onze Klantenservice staat telefonisch voor je klaar op 088 - 895 5911 op werkdagen tussen 08:00 - 16:00 uur. Je betaalt je gebruikelijke belkosten.
Een vrouw op haar telefoon heeft contact met een klantenservice medewerker