Een moeder met kind bij een windpark, de jongen springt in de lucht.
Energiecontract

Wat is een flexibel energiecontract? 

22 december 2023 door Redactie Eneco
Wil je een energiecontract afsluiten maar zie je door de bomen het bos niet meer? Je hebt vast wel eens gehoord van een 'flexibel energiecontract'. In dit artikel leggen we je uit wat dat is én je leest meer over de voordelen en nadelen.

Flexibel energiecontract: variabel of dynamisch

Een flexibel energiecontract is een verzamelnaam voor twee soorten contracten. Het kan een variabel energiecontract zijn, waarbij de tarieven elke 3 of 6 maanden veranderen. En het kan een dynamisch energiecontract zijn. Bij dit contract zijn de tarieven elk uur of elke dag anders. Allebei de contracten zijn voor onbepaalde tijd. Je kunt het contract op elk moment opzeggen, zonder opzegboete. Houd wel rekening met je opzegtermijn.

Voordelen en nadelen van een variabel contract

Een variabel energiecontract loopt voor onbepaalde tijd. Je stopt dit contract wanneer je wilt, zonder opzegboete. Meestal met een opzegtermijn van 9 dagen. De tarieven zijn variabel, wat betekent dat deze regelmatig kunnen veranderen. Dit gebeurt elke 3 of 6 maanden en hangt af van de prijsontwikkeling op de energiemarkt. Als klant ontvang je hier altijd vooraf informatie over.

Voordelen variabel energiecontract
 • Lagere tarieven als de energieprijzen dalen.
 • Iedere maand op te zeggen zonder kosten.

 • Nadelen variabel energiecontract: 
 • Hogere tarieven als de energieprijzen stijgen.
 • Minder controle over je energiekosten dan bij een dynamisch contract.
 • Vrouw laat tablet aan man zien

  Past Eneco Dynamisch bij jou?

  Ga je voor de zekerheid van een vast contract of beweeg je mee met de prijzen op de energiemarkt met een dynamisch contract? Kijk wat het beste bij jou past.

  Voordelen en nadelen van een dynamisch contract

  Bij een dynamisch energiecontract betaal je tarieven die meebewegen met de markt voor energie. De tarieven voor stroom veranderen elk uur en de tarieven voor gas elke dag. Dit contract is voordelig wanneer je stroom verbruikt tijdens momenten dat er veel groene stroom wordt opgewekt. Daarom is het bij dit contract belangrijk dat je je energieverbruik en de energietarieven goed volgt. Er is geen vaste looptijd en je kunt je contract op elk moment opzeggen zonder opzegboete. De opzegtermijn hierbij is 9 dagen.

  Voordelen dynamisch energiecontract: 
 • Meteen profiteren van lagere tarieven op momenten dat er veel energie beschikbaar is en als de tarieven op de energiemarkt dalen.
 • Meer grip op je energiekosten.

 • Nadelen dynamisch energiecontract
 • Meteen last van stijgende tarieven op momenten dat er veel energie wordt verbruikt en als de tarieven op de energiemarkt stijgen.
 • Energieverbruik plannen om zoveel mogelijk te besparen.
 • Een man leest de krant terwijl hij tegen een wasmachine aan zit

  Kies voor Eneco Dynamisch

  Minder betalen door slim je energie te verbruiken? Met een dynamisch energiecontract bewegen de tarieven mee met de energiemarkt. Plan je energieverbruik met de tarieven die je ziet in de Eneco app.

  Vaste en dynamische energiecontracten bij Eneco

  Je weet nu dat een flexibel energiecontract zowel een variabel als een dynamisch contract kan zijn. Met als belangrijkste verschil dat de tarieven van een dynamisch contract per uur of per dag veranderen. En van een variabel contract meestal één keer in de drie of zes maanden.

  Sluit je bij ons een nieuw contract af of verleng je je contract? Dan kun je kiezen uit een vast contract, een dynamisch contract of een combinatie daarvan. Goed om te weten: als je vaste contract afloopt verandert het automatisch in een variabel energiecontract. Het is dan slim om na te gaan of een ander type contract beter bij je past.

  Lees verder over de energieprijzen

  Jongen kijkt naar windmolen

  Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

  Lees verder over de energieprijzen in 2024
  Moeder en dochter doen de afwas

  Eneco Dynamisch: slimmer omgaan met duurzame energie en altijd actuele prijzen

  Ontdek de 5 voordelen van Eneco Dynamisch
  Twee medewerkers van Eneco kijken naar de schermen van de afdeling Inkoop

  Het geheim achter de energieprijzen

  Ontdek hoe de energieprijzen tot stand komen