Het prijsplafond voor energie: alle informatie op een rij

Het prijsplafond voor energie geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023 en is bedoeld om je energierekening minder hoog te maken. Maar wat is dat eigenlijk, een prijsplafond? En hoe werkt het precies? Wanneer kom je ervoor in aanmerking? Het antwoord op deze én andere vragen over het prijsplafond lees je op deze pagina.

Hoe werkt het prijsplafond?

In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe het prijsplafond voor stroom en gas werkt. Heb je warmte? Bekijk dan de video over het prijsplafond voor warmte.

 

 

Een illustratie van het prijsplafond voor gas, stroom en warmte

Prijsplafondtarieven en het verbruiksplafond

Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik. Dit heet het verbruiksplafond. 


  • Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³ gas
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
  • Warmte: € 47,38 per GJ tot 37 GJ

Tot het verbruiksplafond ben je verzekerd van bovenstaande tarieven. Ook als je energieprijzen stijgen. Verbruik je meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaal je je actuele tarieven. Zijn je energietarieven lager dan het prijsplafond? Dan gelden je lagere tarieven voor al je verbruik. 

Melding verbruiksplafond

In de app en Mijn Eneco kun je zien hoeveel energie je hebt verbruikt binnen het verbruiksplafond. Of meld je aan voor de . Als er minder dan 20% over is van je maandelijkse verbruiksplafond, ontvang je een seintje.

Je termijnbedrag in 2023

Je kunt zien wat het prijsplafond voor jou betekent in de Eneco app en Mijn Eneco. Hier vind je een persoonlijk advies over je termijnbedrag en een tussenstand op je jaarnota. Zo zie je of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen als je de jaarnota ontvangt. Je hebt hier ook een e-mail of brief over ontvangen met meer uitleg.


Het is belangrijk om je termijnbedrag regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen, zodat je aan het einde van het jaar niet voor vervelende verrassingen komt te staan.In het advies over je termijnbedrag is rekening gehouden met het prijsplafond en alle andere veranderingen die vanaf 1 januari 2023 zijn ingegaan. Zoals de overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten. In de video hieronder leggen we je uit hoe je termijnbedrag in 2023 is opgebouwd. 

Het verbruiksplafond per maand

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice