Het prijsplafond voor energie: alle informatie op een rij

In 2023 was er een prijsplafond op energie. Dit was een van de overheidsmaatregelen om je energierekening minder hoog te maken. In 2024 is er geen prijsplafond meer. Je vindt het prijsplafond over je verbruik in 2023 terug als korting op je jaarnota. Hoe het prijsplafond werkte? Het antwoord op deze én andere vragen lees je op deze pagina.

Hoe werkte het prijsplafond 2023?

In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe het prijsplafond voor stroom en gas werkte in 2023. Heb je warmte? Bekijk dan de video over het prijsplafond voor warmte.

 

 

Een illustratie van het prijsplafond voor gas, stroom en warmte

Prijsplafondtarieven en het verbruiksplafond

Dankzij het prijsplafond betaalde je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik. Dit was het verbruiksplafond.   • Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³ gas
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
  • Warmte: € 47,38 per GJ tot 37 GJ

Tot het verbruiksplafond was je verzekerd van bovenstaande tarieven. Ook als je energieprijzen stegen. Heb je meer energie verbruikt dan het verbruiksplafond, dan betaal je bij je jaarnota over dat verbruik je tarieven die je op dat moment had. Waren je energietarieven lager dan het prijsplafond? Dan gelden in die periode je lagere tarieven voor al je verbruik. 

Uitleg over het verbruiksplafond per maand

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice