Hand bij een radiator
Gas besparen, Verwarmen

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

14 juni 2024 door Redactie Eneco
Je energierekening verlagen? Start meteen met gas besparen. Met deze 8 tips kun je je gasverbruik serieus verminderen. Van snel en goedkoop tot een grotere aanpak. 

1. Ga slim om met je verwarming

Gas besparen doe je het snelste door je huis slimmer te verwarmen. Want volgens Milieu Centraal gaat ongeveer 75% van het totale gasverbruik naar de verwarming van je huis. Zo'n 20% verbruik je voor warm water en 5% gaat naar je gasfornuis. De verwarming is daarom een goed begin. Sluit de deuren in huis en zet de verwarming standaard een graad lager. Alleen daarmee bespaar je al snel tot 5% op je stookkosten. En een graad of 15 in de slaapkamer is oké. Wist je dat je daardoor dieper en rustiger slaapt? Én je bespaart volgens Milieu Centraal tot wel € 75 per jaar als je de slaapverdieping helemaal niet verwarmt. Toch iets te fris? Gebruik bijvoorbeeld een kruik of extra deken.

2. Laat je thermostaat het werk doen

Je stookt het zuinigste met een slimme thermostaat of een thermostaatklok. Je stelt er dagprogramma’s op in en zo kun je flink gas besparen. Zet de verwarming bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat al lager, dat scheelt al tot 4% op je stookkosten. En dat betekent niet dat je het koud hebt. De kamer blijft nog lekker warm.

Je bespaart ook op gas door je thermostaat 's nachts in te stellen op 15 graden Celsius. Het kost energie om het huis 's ochtends op te warmen, maar lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden. Dat geldt vooral voor minder goed geïsoleerde woningen. Heb je vloerverwarming? Stel je thermostaat 's nachts 1 tot 2 graden lager in, anders duurt het opwarmen te lang. En zou je onderaan de streep juist meer gas verbruiken. Monteur Dennis geeft je nog meer tips over de ideale nachttemperatuur van je cv-ketel.
Eneco app bespaartip

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

3. Fiks het met folie

Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo kaatst de warmte terug je woning in en gaat niet langer in de muren zitten. Nog een tip om te besparen op je gasverbruik: isoleer de verwarmingsbuizen. Vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de garage, de kelder of een onverwarmde zolder. Via deze verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren onderweg naar de radiator. Tip: je kunt kant en klare buizen van kunststofschuim kopen die je makkelijk om de leiding schuift.Een andere bespaartip met folie? Isolatieglas plaatsen in je huurhuis is niet altijd mogelijk. Maar met glasfolie of kozijnfolie kun je de ramen in je huurhuis tóch isoleren. Doe er snel je voordeel mee. 

4. Maak alle kieren dicht

Begin met: je brievenbus. Door zowel de brievenbus als deuren en ramen af te sluiten, gaat er geen warmte verloren. Denk aan tochtstrips voor ramen en deuren. Hang gordijnen voor de ramen (maar laat ze niet voor je radiatoren hangen). En kies voor een brievenbusborstel. Kleine investering, grote winst.

Let op: heb je een open gasgeiser? Zorg dan dat er voldoende ventilatie blijft in de ruimte waarin dit toestel staat. Bijvoorbeeld door roosters, kieren of naden bij ramen of deuren. Open toestellen hebben zuurstof nodig voor een goede verbranding. Als er teveel geïsoleerd wordt kan er te weinig zuurstof bij het toestel komen. Daardoor ontstaat het gevaar op koolmonoxidevergiftiging. 
Klant laat een tablet aan een Eneco monteur zien

Bespaar tot 70% op gas met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp past in veel woningen. Vul je adres in en bereken je besparing. Of vraag een gratis adviesgesprek aan. 

5. Time je douchebeurt

Tuurlijk, lang douchen is heerlijk! Maar korter is beter. Volgens Milieu Centraal bespaar je met een maximum van vijf minuten douchen gemiddeld 65 euro per jaar. Vliegt de tijd onder de douche? Plaats een waterdichte zandloper in je douche. Die heb je al voor zo'n € 2,50. Als je de tijd ziet, douche je minder lang. Wat ook helpt om te besparen op gas: vervang je douchekop door een waterbesparende variant. Lees alle tien tips om gas en water te besparen onder de douche. Dat is zo gedaan en snel bespaard. 

6. Houd je radiatoren en cv-ketel in topconditie

Om je cv-ketel het hele jaar door in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud onmisbaar. Hierdoor werkt je cv-ketel efficiënt en zuinig en daarmee bespaar je op gas. Ontlucht ook ieder jaar je radiatoren. Daarmee verminder je je gasverbruik. Luchtbellen zorgen voor herrie én voor minder warmte in je verwarmingen. Niet handig dus, als je wil besparen op gas. Je radiator ontluchten doe je gemakkelijk zelf. Belangrijk: begin altijd bij de radiator die het laagste in je woning hangt. Kijk mee hoe monteur Mark een radiator ontlucht.

7. Gasverbruik verminderen? Bespaar met isolatie

Klaar voor de grotere aanpak? Met een goed geïsoleerd huis bespaar je zomaar tot € 1.900 op je energierekening. ’s Winters zit je er lekker warm bij, terwijl het in de zomer koel blijft. Isolatie heeft nog meer voordelen. Je krijgt een beter energielabel voor je woning en er dringt minder lawaai van buiten naar binnen. Geen zin in rommel? Geen paniek. Isoleren is vaak in een dag al gebeurd en levert snel voordeel op. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Spouwmuurisolatie
  Deze investering is ongeveer € 2.400. Dat lijkt misschien veel, maar met een spouwmuurisolatie bespaar je, afhankelijk van het oppervlakte van de muur, tot zo’n € 580 per jaar aan energiekosten.
 • Dakisolatie
  Een goed geïsoleerd dak kost € 5.700 of meer. Het levert je, afhankelijk van de grootte van het dak, een voordeel op tot zo’n € 600 per jaar.
 • Vloerisolatie
  Je isoleert je vloer voor een prijs vanaf € 2.000. Een geïsoleerde vloer levert, afhankelijk van het oppervlak, een besparing op tot zo’n € 190 per jaar.
 • HR++ isolatieglas
 • Je laat enkelglas vervangen door isolatieglas voor ongeveer € 4.000. Het levert je een voordeel op tot zo'n € 370 per jaar. 

Bron: Milieu Centraal. Besparing voor een gemiddelde hoekwoning als je van geen naar goede isolatie gaat. Besparing per jaar bij een gasprijs van € 1,45 euro per m³. Investeringen zijn exclusief subsidie.

8. Echt gasverbruik verminderen? Ga voor een warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je pas echt gas besparen. Je cv-ketel en warmtepomp verwarmen samen je huis. Pas als het erg koud is en je warmtepomp je woning niet rendabel kan verwarmen gaat je cv-ketel aan. Zo verbruik je structureel minder gas. Dat is fijn voor het klimaat, omdat je minder CO₂ uitstoot. Én het is fijn je portemonnee. De kosten voor het gasverbruik voor het verwarmen van je woning dalen per jaar tot wel 70%. Je stroomverbruik neemt toe, maar je gasverbruik neemt veel meer af. Hierdoor bespaar je meer aan gas dan dat je extra voor elektriciteit betaalt. En met een ISDE subsidie is een hybride warmtepomp een extra aantrekkelijke investering. Lees hoe besparen met een hybride warmtepomp precies werkt.

Vergelijk je gasverbruik

Alle tips opgevolgd? Goed bezig! Want hiermee bespaar je serieus op je gasverbruik. Maar hoe groot die besparing precies is, hangt af van meer dingen. Bijvoorbeeld van het aantal personen met wie je woont, het type woning en hoe goed je woning is geïsoleerd. De besparingen die we noemen gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning. Weten hoeveel dit in jouw situatie is? Als klant van Eneco heb je altijd inzicht in je gasverbruik, via Mijn Eneco en de Eneco app. Bekijk hieronder het gemiddelde gasverbruik per woningtype voor een inschatting of je erboven of eronder zit. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.

Type woning met 2 of meer bewoners Gemiddeld gasverbruik per jaar (2020)
Oud klein appartement 1000 m³
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1220 m³
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1380 m³
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen) 1080 m³
Oude grote woning (hoek, tussen 1920 m³
Oude grote vrijstaande woning 2400 m³
Een man kijkt nadenkend in de verte

Moeite om je energierekening te betalen?

Veel mensen hebben te maken met een hoge energierekening en raken daardoor mogelijk in moeilijkheden. Heb je hulp nodig om je energierekening te betalen? Lees verder over de maatregelen van de overheid en extra hulp van gemeenten. En bekijk wat Eneco voor je doet.

Lees meer over energie besparen

Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof
Een dame wokt op een inductieplaat

Koken op gas of inductie: dit moet je weten

Bekijk de voordelen