Spoedaanvraag zonder zorgen

Tochtstrip: bespaar met deze kleine stap

28 augustus 2023 door Redactie Eneco
Als het tocht in huis, dan komt er koude lucht naar binnen en verdwijnt er warme lucht naar buiten. Dat is zonde natuurlijk, want daardoor koelt je huis af en zul je sneller de verwarming aan zetten. Snel en makkelijk tocht aanpakken voor de winter? Plaats dan een tochtstrip in de kieren van je huis. Geen koude tenen meer wanneer je langs je deuren loopt. En je bespaart ook nog wat euro’s op je jaarlijkse energierekening. Je koopt een tochtstrip gewoon online of bij een bouwmarkt in je buurt.

Tochtstrips plaatsen kun je zelf

Je kunt een expert inschakelen om dit werk voor je te doen. Maar je kunt dit ook zelf! Je betaalt geen extra kosten en je hoeft niet te wachten tot je aan de beurt bent. Je betaalt alleen maar voor het materiaal. Wel moet je eerst op zoek naar de grootste tochtplekken in je huis. En je moet ze even goed opmeten. Let bij je aankoop ook op de keuze van het materiaal: een tochtstrip voor je raam is anders dan een tochtstrip voor op de deur.
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Waar tochtstrip plaatsen?

Vaak kun je wel voelen waar de tocht vandaan komt. De meest voorkomende plekken zijn de voordeur, deuren binnen, ramen, je brievenbus en misschien je meterkast of andere plekken waar pijpen en leidingen lopen. Weet je waar je de tochtstrip wilt plaatsen? Meet dan hoeveel je nodig hebt en knip de strip op maat. Vervolgens plaats je ze makkelijk in de kieren van je raam of je binnendeuren. Voor je buitendeur en de brievenbus kun je borstels kopen. Deze schroef je simpel tegen je deur aan. 

Blijf goed ventileren na de tochtstrip

Heb je een einde gemaakt aan de tocht in huis? Geweldig! Daar ga je veel van merken. Je huis voelt minder snel koud en je verwarming hoeft minder hard te werken. Misschien kan je de verwarming nu zelfs een graadje lager zetten.

Let wel goed op de ventilatie! Dankzij de tochtstrips beweegt lucht minder makkelijk door je huis. De lucht in je huis wordt vochtiger en koelt sneller af. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om ventilatieroosters op ramen niet dicht te maken en de onderkant van je binnendeuren ook een beetje open te laten. Zo komt er nog wel frisse lucht binnen in je huis. We vertellen je graag meer over ventilatie in huis

Lees meer over energie besparen

De woning van Remmelt en Diana is comfortabeler dankzij spouwmuurisolatie

Sinds vloerisolatie eindelijk warmere voeten

Lees het verhaal van Diana en Remmelt
Sinds ze spouwmuurisolatie hebben voelt de woning van Edo en Michelle een stuk warmer

Minder kou en meer comfort dankzij nieuwe isolatie

Bekijk het verhaal van Edo en Michelle
Gezin op bank

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

Start met energie besparen