Gezin op bank

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

19 mei 2023 door Redactie Eneco
Je kunt je stroomverbruik heel handig meten met een slimme meter. Maar wil je écht energie besparen? Koppel dan een slimme thermostaat aan je slimme meter. Die twee apparaten worden vaak met elkaar verward. Daarom lees je hier wat het verschil is tussen een slimme meter en een slimme thermostaat. En hoe je de meeste energie bespaart met je slimme thermostaat.

Stroomverbruik meten met een slimme meter

Stroomverbruik meten met een slimme meter gaat veel makkelijker dan met een oude energiemeter. Waarom? Je netbeheerder plaatst de meter in je meterkast en het apparaat meet je gas- en stroomverbruik. De netbeheerder leest op afstand je meterstanden af. Handig: jij hoeft zelf de meterkast niet meer in. En je krijgt elke maand een overzicht van je energieverbruik.

Bespaar meer energie met een slimme thermostaat

Wil je energie besparen? Dan moet je weten welke apparaten veel stroom verbruiken en wanneer ze dat doen.  Een slimme thermostaat helpt je hierbij.  Het apparaatje wordt aangesloten op je slimme meter en via een draadloze verbinding koppel je je slimme thermostaat daarna aan je slimme meter. De display aan de muur (en op de app) laat zien wat je verbruik is. Trek je de stekker uit een apparaat, dan zie je dat dus meteen. Met de slimme thermostaat heb je dus altijd inzicht in je stroomverbruik. 

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt je om slim met stroom om te gaan en bij het beter verwarmen van je huis. Zo bespaar je op je energierekening. Wil je een slimme thermostaat? Let er dan op dat de thermostaat deze drie functies heeft:  • de slimme thermostaat werkt zelflerend 
  • hij stookt modulerend
  • je kan hem met je smartphone bedienen

Lees hieronder wat deze drie functies inhouden. En waarom ze belangrijk zijn als je energie wil besparen met een slimme thermostaat.Zelflerende slimme thermostaat

Een zelflerende thermostaat volgt je gedrag. Hij leert hoe hij zelf de klok moet programmeren. Als je niet thuis bent of slaapt, zet hij de verwarming omlaag. De slimme thermostaat leert ook hoe snel je huis opwarmt. En dus hoeveel tijd het verwarmen van je hele huis kost. Je woning wordt met deze thermostaat zo slim mogelijk verwarmd en je hoeft niet meer na te denken over het aan- en uitschakelen van je verwarming. Een zelflerende thermostaat is handig als je een vast (werk)ritme hebt. Heb je wisselende werktijden? Dan is deze functie minder geschikt.

Modulerend stoken

Veel slimme thermostaten laten je cv-ketel branden op verschillende standen. Is er weinig warmte nodig? De ketel stookt minder hard. Dat noemen we modulerend stoken. Hierdoor verwarmt je ketel zuiniger en voor jou is het veel comfortabeler. De temperatuur in huis is stabiel en de verwarming wordt niet steeds heel heet.

Bedienen met je smartphone

Het is handig als je met een app je slimme thermostaat kunt bedienen. Als je later thuiskomt dan verwacht, kan je je verwarming op afstand lager zetten. Op deze manier bespaar je energie met je slimme thermostaat. Ook heb je via de app meteen inzicht in je stroom- en gasverbruik. 

Tip: bespaar energie met slimme thermostaat Toon

Alle functies hierboven (en meer!) vind je terug op Toon, de slimme thermostaat van Eneco. Met de Toon-app heb je altijd inzicht in je stroom- en gasverbruik. En als je slimme stekkers of Philips Hue lampen gebruikt, kun je er zelfs je huishoudelijke apparaten mee op afstand bedienen. De Verspillingschecker spoort energie-slurpers voor je op. En je krijgt  persoonlijke bespaartips. Ziet Toon dat je meer energie verbruikt dan normaal? Je krijgt automatisch een seintje. Handig! Dus gebruik je slimme meter niet meer alleen om stroom te meten. Bespaar optimaal energie met slimme thermostaat Toon. 

Eneco app bespaartip

Inzicht in je sluipverbruik met de Eneco app

Hoeveel sluipverbruik heb je in je woning? De Eneco app laat het je zien. En je spoort er ook meteen je grootste energie-slurpers mee op. Ga dus snel aan de slag met besparen.

Lees meer over energie besparen

Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Energie besparen in de lente: zo doe je dat

Alles over dit seizoen
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen
Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Zet je cv-ketel op ecostand

Bekijk het artikel