Een monteur van Eneco staat trots naast een cv-ketel.

Cv-ketel ontluchten in 6 stappen

Maakt je cv-ketel borrelende of rammelende geluiden? En wordt je verwarming niet meer goed warm? Dan is het tijd om je cv-ketel te ontluchten. Er kunnen namelijk luchtbellen in je leidingen zitten. Daardoor moet je ketel harder werken om op de juiste temperatuur te komen. En dat kost veel energie. Zonde! Lees verder om te zien hoe je stap voor stap je verwarming ontlucht.

Dit heb je nodig om je cv-ketel te ontluchten

Zet alvast de volgende spullen klaar:

  • een doekje
  • ontluchtingssleuteltje of radiatorsleutel
  • een emmer

Stappenplan verwarming ontluchten

  1. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie. Begin daarom met de radiatoren op de onderste verdieping en werk naar boven toe.
  2. Zet de kamerthermostaat ongeveer 10 minuten op een hoge temperatuur. Zijn de radiatoren warm? Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen.
  3. Houd een doek onder het ontluchtingsventiel van de radiator. Het ontluchtingsventiel zit aan de zijkant of de bovenkant van de verwarming.
  4. Draai het ventiel open met de ontluchtingssleutel. Dit ventiel zit hoog op de radiator, aan de zijkant of aan de bovenkant. Draai het ontluchtingsventieltje een klein beetje open en laat de lucht ontsnappen. Luister of er nog lucht mee komt. Als er alleen een straaltje water uit komt, is de radiator ontlucht.
  5. Ontlucht op deze manier elke radiator in huis, vanaf beneden naar boven.
  6. Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
De radiator ontluchten doe je zo

Nadat je je cv-ketel hebt ontlucht

Controleer na afloop of de waterdruk in de cv-ketel goed is: tussen de 1,5 en 2 bar. Staat de drukmeter beneden de 1,5 bar? Dan is de druk te laag. Vul de cv-ketel bij. 

Tip: sluit een onderhoudsabonnement af

Wil je verzekerd zijn van een veilige cv-ketel, en ook nog eens besparen op stookkosten? Laat je cv-ketel dan regelmatig controleren. Dan gaat je ketel langer mee en voorkom je storingen. Met ons onderhoudsabonnement Eneco KetelComfort® bepaal je zelf of je jaarlijks of om het jaar je ketel laat controleren. En heb je een storing? Wij zijn 24/7 bereikbaar.

Lees meer over energie besparen

Een hand draait aan de radiatorknop

Zelf je cv-ketel bijvullen in 10 stappen incl. video

Volg de stappen
Vrouw zit op de vloer tegen verwarming aan en leest een boek

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof
Bespaartip: Ga liever douchen dan in bad | Eneco

Gasverbruik warm water verminderen: 5 tips

Verminder je gasverbruik