Vrouw zit op stoel in woonkamer

Ramen isoleren in je huurhuis?

Isoleren met folie1 december 2023 door Redactie Eneco
Isolatieglas plaatsen in je huurhuis is niet altijd mogelijk. Maar met glasfolie of kozijnfolie kun je de ramen in je huurhuis tóch wel isoleren. We vertellen je er graag meer over.

Kozijnfolie

Kozijnfolie is raamfolie die je zelf makkelijk kunt aanbrengen op de binnenkant van je ramen. Je plakt de folie met dubbelzijdig plakband op je kozijnen en spant daarna strak met behulp van een föhn. Zo ontstaat een isolerende luchtlaag tussen het raam en de folie. Voor het beste effect is deze luchtlaag 1,5 cm dik. Kozijnfolie kost (inclusief plakband) ongeveer € 2,50 per m². Als je er voorzichtig mee omgaat kun je er wel een paar winters mee doen.

Doe je je raam vaak open, of heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan is kozijnfolie vanwege de kwetsbaarheid iets minder geschikt. Omdat je kozijnfolie alleen kunt schoonmaken met een droge doek kan de folie na verloop van tijd vies worden. Kozijnfolie plaatsen voor enkel glas levert per vierkante meter een besparing op van ongeveer 13m³ gas per jaar. Op dubbelglas levert kozijnfolie ook nog een besparing op: ongeveer 3,9m³ gas per jaar per vierkante meter.

Glasfolie

Glasfolie moet je laten aanbrengen door een specialist. Het aanbrengen van glasfolie kost ongeveer € 150 per m² en is daarmee bijna net zo duur als het vervangen van je glas door HR++ glas. Als dit laatste geen optie is, kan glasfolie een uitkomst zijn. In tegenstelling tot kozijnfolie is glasfolie bijna niet zichtbaar en er zit tien jaar garantie op. Je kunt ramen met glasfolie op dezelfde manier schoonmaken zoals ramen zonder folie.

Glasfolie is alleen interessant voor ramen met enkel glas. Als je glasfolie op dubbel glas laat plakken, dan kost het meer dan het oplevert. Glasfolie plaatsen voor enkel glas levert per vierkante meter een besparing op van ongeveer tien m³ gas per jaar. Voor dubbelglas is de besparing per m² ongeveer 3,3 m³ gas per jaar.
Een lachende meneer met een stekker in zijn hand

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Welk type folie is het beste voor jou?

Dat bepaal jijzelf. Kozijnfolie is makkelijk, goedkoop en je bespaart meer vergeleken met glasfolie. Maar je kunt de folie wel zien zitten en het kan sneller vies worden. Vind je dat laatste niet erg of heb je dubbelglas? Dan is kozijnfolie de betere keuze. Wil je het liefst een zo onzichtbaar mogelijke oplossing die langer blijft zitten? Dan past glasfolie beter bij je. (Bron: Milieu Centraal)

Lees meer over energie besparen

Warme huiskamer met meisje dat op de grond speelt in een goed geïsoleerd huis

Tochtstrips: verlaag je gasverbruik en verhoog je comfort

Bespaar met tochtstrips
Vrouw bij gordijn

Je huis koelen zonder airco doe je zo

Een koel huis zonder airco
Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen