Een hand draait aan de verwarmingknop

Energiebesparing verwarming: 6 tips

Met de huidige gasprijzen gebruik je je verwarming het liefst zo zuinig mogelijk. Want door energie te besparen met je verwarming kun je honderden euro’s per jaar besparen. Maar je wil ondertussen wel een lekker warm huis. Daarom geven wij je tips hoe je energie kunt besparen met je verwarming.

1. Energie besparen door slim te verwarmen

Door zuiniger te verwarmen verbruik je minder gas. Dus zet de verwarming een graadje lager en trek een extra vest aan. Dat bespaart al snel 5% op je stookkosten. Goed om te weten: als je gordijnen voor de verwarming hangen houden ze de warmte tegen. Dus kort ze in of leg ze op de vensterbank.

2. Regel de temperatuur automatisch

Het zuinigste stook je met een klokthermostaat, die je zelf kunt programmeren. Een uur voordat je naar bed gaat de verwarming lager zetten scheelt al 4% op je stookkosten. De kamer blijft zolang nog warm. Lees verder over de ideale nachttemperatuur voor je cv

Ga je overdag wat langer weg, zet de thermostaat dan handmatig ietsje lager. Op vakantie in de herfst of winter? Dat is een goede gelegenheid om de verwarming thuis lekker laag te zetten. Met 5 of 10 graden houd je je huis en leidingen vorstvrij. En bespaar je flink op je verwarming.
Inzicht in je energieverbruik in de Eneco app

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

3. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Zet de verwarming in de andere kamers laag. De deuren in huis houd je natuurlijk dicht zodat de warmte blijft waar je hem wil hebben: in de kamer waar je op dat moment bent. Tip: voor een paar tientjes koop je in de bouwmarkt een deurdranger. Die zorgt dat deuren vanzelf dicht gaan. Zo voorkom je dat je deuren onnodig open staan en veel warmte verloren gaat.

4. Minder tocht = meer energiebesparing

Tocht koelt je huis af en laat warmte ontsnappen. Dat betekent dat je cv-ketel harder moet werken om je woning op temperatuur te houden. Sluit bij een open trap het trapgat af met een deur of gordijn. Ook door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak ontsnapt veel warmte. Met tochtstrips bij ramen en deuren en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait en warme naar buiten.

Let op: heb je een open gasgeiser? Zorg dan dat er altijd voldoende ventilatie blijft in de ruimte waarin het toestel staat. Bijvoorbeeld door roosters, kieren of naden bij ramen en deuren. Open toestellen hebben zuurstof nodig voor een goede verbranding. Als er teveel geïsoleerd wordt kan er te weinig zuurstof bij het toestel komen. Daardoor ontstaat het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.

5. Gebruik vloerverwarming

Bij vloerverwarming is de gevoelstemperatuur hoger dan bij een cv met radiatoren. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Vloerverwarming bespaart alleen energie als de woning rondom goed geïsoleerd is, anders verbruik je juist meer energie.

6. Bespaar energie op je verwarming door isolatie

Je kunt op verschillende manieren zelf eenvoudig isoleren. Plaats bijvoorbeeld radiatorfolie achter je verwarming. Zo ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur. Er is radiatorfolie die je zelf op maat kunt knippen en folie die je met tape of magneetjes aan je verwarming bevestigt. 
Een andere maatregel is verwarmingsleidingen isoleren. Dat kan met buizen van kunststofschuim: die schuif je zo over je cv-leidingen heen. Zo verliezen ze geen warmte. Doe dit alleen bij leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. Zoals een zolder of kruipruimte. Nog meer tips om je woning te isoleren? Ga aan de slag met het stappenplan.

Lees meer over energie besparen

Een monteur van Eneco staat trots naast een cv-ketel.

Cv-ketel ontluchten in 6 stappen incl. video

Ga naar het stappenplan
Een hand draait aan de radiatorknop

Zelf je cv-ketel bijvullen in 10 stappen incl. video

Volg de stappen
Vrouw zit op de vloer tegen verwarming aan en leest een boek

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen