Hand bij een radiator

Energiebesparing verwarming: 6 tips

14 juni 2023 door Redactie Eneco
Met de huidige gasprijzen gebruik je je verwarming het liefst zo zuinig mogelijk. Want door energie te besparen met je verwarming kun je per jaar honderden euro’s overhouden. Maar je wil ondertussen wél een lekker warm huis. Daarom geven we je zes tips over hoe je energie kunt besparen met je verwarming.

1. Verwarming iets lager

Door zuiniger te verwarmen verbruik je minder gas. Dus zet de verwarming een graadje Celsius lager en trek een extra vest aan. Dat bespaart al snel 5% op je stookkosten. Goed om te weten: als je gordijnen voor de verwarming hangen houden ze de warmte tegen. Dus maak ze korter of leg ze op de vensterbank.

2. Regel de temperatuur automatisch

Het zuinigste stook je met een klokthermostaat die je zelf kunt programmeren. Het scheelt 4% op je stookkosten, wanneer je een uur voordat je naar bed gaat, de verwarming al lager zet. De kamer blijft toch nog een uur warm. Ga je overdag wat langer weg, zet de thermostaat dan zelf iets lager. Hoeveel lager? Dat verschilt per huis. Lees de tips van monteur Dennis over de nachttemperatuur voor je cv.

Heb je vloerverwarming of een warmtepomp? Dan zet je hem liever niet te laag. Lees meer over temperatuur van een warmtepomp.
Voorbeeld van een termijnbedragadvies op de Eneco app

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

3. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Zet de verwarming in de andere kamers laag en doe de deuren dicht. Zo blijft de warmte waar je hem wil hebben: in de kamer waar je bent. Tip: voor een paar tientjes koop je in de bouwmarkt een deurdranger. Die zorgt dat deuren vanzelf dicht gaan. Zo voorkom je dat je deuren onnodig open staan en veel warmte verloren gaat.

En heb je gewone radiatorknoppen? Dan is het interessant om naar alternatieven te kijken. Met thermostaatknoppen regel je de temperatuur per ruimte. En met slimme radiatorknoppen kun je de verwarming zelfs op afstand regelen, via een app.

4. Minder tocht = meer energiebesparing

Tocht koelt je huis af en laat warmte ontsnappen. Dat betekent dat je cv-ketel harder moet werken om je woning op temperatuur te houden. Sluit bij een open trap het trapgat af met een deur of gordijn. Ook via kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak ontsnapt veel warmte. Met tochtstrips bij ramen en deuren en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. En warme lucht naar buiten verdwijnt.

Let op: heb je een open gasgeiser? Zorg dat er altijd voldoende ventilatie blijft in de ruimte waarin hij staat. Bijvoorbeeld door roosters, kieren of naden bij ramen en deuren. Open toestellen hebben namelijk zuurstof nodig voor een goede verbranding. Als er teveel geïsoleerd wordt, kan er te weinig zuurstof bij het toestel komen. Daardoor ontstaat het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.

5. Gebruik vloerverwarming

Bij vloerverwarming is de gevoelstemperatuur hoger dan bij een cv met radiatoren. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Vloerverwarming bespaart alleen energie als de woning rondom goed geïsoleerd is, anders verbruik je juist meer energie.

6. Bespaar energie op je verwarming door isolatie

Je kunt op verschillende manieren zelf eenvoudig isoleren. Plaats bijvoorbeeld radiatorfolie achter je verwarming. Zo ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur. Er is radiatorfolie die je zelf op maat kunt knippen. En folie die je met tape of magneetjes aan je verwarming bevestigt.

Een andere maatregel is verwarmingsleidingen isoleren. Dat kan met buizen van kunststofschuim: die schuif je zo over je cv-leidingen heen. Dan verliezen ze geen warmte. Doe dit alleen bij leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. Zoals een zolder of kruipruimte.

Via ramen en kozijnen gaat ook veel warmte verloren. Hiervoor kun je glasisolatie (laten) aanbrengen. Heb je een huurhuis of minder budget? Dan is folie voor je ramen of kozijnen misschien ook een optie. Nog meer tips om je woning te isoleren? Ga aan de slag met het stappenplan.

Lees meer over energie besparen

Een Eneco monteur laat een klant iets zien op een tablet

Cv-ketel ontluchten in 6 stappen incl. video

Ga naar het stappenplan
Een hand draait aan de radiatorknop

Zelf je cv-ketel bijvullen in 10 stappen incl. video

Volg de stappen
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen