Bespaartip: Korter douchen elke dag | Eneco,

Korter douchen: 10 tips om water en gas te besparen onder de douche

23 oktober 2023 door Redactie Eneco
Ruim 25 procent van je totale gasverbruik gaat op aan warm water voor badkamer en keuken. Dat kan je veel geld kosten en het veroorzaakt CO₂-uitstoot. De douche is dus ook dé plek om simpel te besparen. Door korter te douchen of door waterbesparende maatregelen. Benieuwd naar hoe je dat aanpakt en wat het je oplevert? Welkom in dit doucheartikel. Leestijd: nog geen vijf minuten. Dat is ook meteen de aanbevolen maximum tijd voor een douchebeurt.

1. Douche korter

De gemiddelde Nederlander staat thuis vijf keer per week negen minuten lang onder de douche. Dat kan korter. “Maar douchen is zo lekker!” Ja natuurlijk. Dus blijf douchen, maar dus gewoon wat kórter. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je dat inkort naar vijf minuten bespaar je volgens MlieuCentraal jaarlijks zo'n 65 euro. Veel van de volgende negen tips maken gas- en waterbesparend douchen zelfs leuker. 

2. Neem een douchetimer

Van subtiel zandlopertje tot digitaal exemplaar: een douchetimer helpt je herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Je hebt ze ook in kleurrijke gekke uitvoeringen: handig om je kinderen bewust te maken dat korter douchen goed is voor onze planeet. Je hebt al leuke douchetimers vanaf enkele euro’s.   

3. Maak een douche playlist

Wat hebben ‘Hot in here’ (3:48) ‘Waterfalls’ (4:40) en Singin’ in the rain (4:54) met elkaar gemeen? Juist: het zijn lekkere meezingers en toepasselijk voor onder de douche. Én ze duren alle drie niet langer dan vijf minuten. Besparen wordt een warm kunstje met een douche-playlist. Zet al je favoriete nummers tot 5 minuten erop en meezingen mag natuurlijk. Hard. Want je bent goed bezig! Wees voorzichtig met je mobiele telefoon in de badkamer. Leg hem altijd op veilige afstand en neem hem nooit mee ónder de douche.

4. Neem een thermostaatkraan

Installeer een thermostatische mengkraan in de douche. Die zorgt ervoor dat je douchewater snel op de juiste temperatuur is en ook blíjft tijdens het douchen. Heel fijn, maar je bespaart er gemiddeld ook 1000 liter water per jaar mee. Deze slimme kranen kosten tussen 50 en 200 euro. Lees ook onze andere tips om warm water te besparen

5. Zet je cv-ketel op ecostand

Veel Cv-ketels hebben een comfortstand. Die heet zo omdat de ketel op die stand altijd een klein beetje water warm houdt. Zodat je sneller warm water hebt. Inderdaad comfortabel, maar het kost best veel gas en dus geld. Zet ‘m dus op de ecostand. Het duurt iets langer voor je warm water hebt, maar je bespaart er veel gas mee. Weet je niet precies hoe je ‘m in die stand krijgt, bekijk dan de handleiding van je eigen ketel. En lees verder voor meer slimme bespaartips voor je cv-ketel

6. Koop een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende of energiebesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Met de huidige gasprijzen douche je jezelf naar ongeveer 100 euro besparing per jaar. Je test thuis gemakkelijk zelf of je al een waterbesparende douchekop hebt. Hoe? Zet een emmer onder de douche en laat het water één minuut lopen. Zit er meer dan 7,2 liter water in de emmer? Vervang dan je douchekop voor een water- en energiebesparende variant. Minder dan 7,2 liter water in de emmer? Dan levert een waterbesparende douchekop je geen besparing op. Milieu Centraal heeft ook een handige lijst met waterbesparende douchekoppen

7. Douche minder vaak en minder warm

Misschien geen populaire tip, maar iedere dag douchen is niet nodig. Het is zelfs beter voor je huid om minder vaak én minder warm te douchen. Die droogt daar namelijk vanuit. Stap bijvoorbeeld om de dag onder de douche en was jezelf de overige dagen bij de wastafel. Daarmee bespaar je flink op water en gas. 

8. Douche op de sportschool of op je werk

Deze tip is niet per se duurzamer maar wel beter voor je portemonnee. Als je ’s morgens of ‘s avonds naar de sportschool gaat, douche dan meteen daar. Scheelt je tijd en geld. En is er douchegelegenheid op je werk? Doen! Ook daar niet te lang hè: wel fijn als je daar ook de aanbevolen vijf minuten aanhoudt.
Eneco app bespaartip

Een lagere energierekening begint met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

9. Koop een zonneboiler

Na al deze huis, tuin en badkamertips kun je ook de volgende investeringen overwegen. Als je toch een nieuwe boiler of cv-ketel wilt kopen, kan een zonneboiler interessant zijn. Die verwarmt het water voor je douche, bad of wasmachine met behulp van zonlicht. De collector van een zonneboiler past op elk type dak. Je bespaart er tot bijna de helft van je energieverbruik voor warm water mee.  

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Als het nodig is springt je cv-ketel bij om je water te verwarmen. Van deze tip ga je dus vanaf de lente profiteren, maar je kunt er maar vast over nadenken… In de tussentijd lees je verder over de zonneboiler bij Milieu Centraal

10. Nieuwe badkamer? Douche met een warmtewisselaar

Met de laatste tip ga je echt met de laatste techniek besparen. Ga je misschien verhuizen naar een nieuw huis of je huidige badkamer verbouwen? Dan zou je in de afvoer van de douche een warmtewisselaar laten plaatsen, afgekort een douche wtw. Die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om het weer te hergebruiken. Daardoor hoeft je ketel minder hard te werken, bespaart of kan meer warm water per minuut leveren.

Lees meer over energie besparen

Student kijkt in de spiegel

De 10 grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de 10 sluipverbruikers
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen
Eneco monteur poseert voor de camera

Nachttemperatuur cv: monteur Dennis geeft tips

Bekijk de tips van Dennis