Gas besparen, Verwarmen, Seizoenen
Nachttemperatuur cv: monteur Dennis geeft tips
14 juni 2024 door Redactie EnecoDennis werkt al bijna twintig jaar als monteur bij Eneco. Gaskachels, geisers, boilers en cv-ketels: hij kent ze op z’n duimpje. Hij is dus dé persoon om ons te vertellen hoe je je verwarming ’s nachts optimaal instelt om energie te besparen. We vragen hem daarom alles over de ideale nachttemperatuur van je cv. Hoe laag kun je je verwarming ’s nachts het beste zetten? En hoe zit dat met de nachttemperatuur van vloerverwarming?
Dennis, kun je niet gewoon ’s nachts je verwarming helemaal uit zetten om energie te besparen? Hoe lager hoe beter, toch?
Dennis: “Nou, laten we beginnen bij het allerbelangrijkste: wat voor huis heb je? Is het goed geïsoleerd of juist niet? Daar gaan veel mensen aan voorbij. In een matig of slecht geïsoleerd huis is het niet slim om je verwarming de hele nacht uit te laten. Je krijgt dan in de winter te maken met vorstschade: je leidingen kunnen bevriezen. Bovendien: als je je verwarming helemaal uit zet, koelt je huis zo af dat je ketel overdag keihard moet stoken om weer op temperatuur te komen.”De zon schijnt steeds harder! Laat 'm binnen om je kamer te verwarmen in plaats van de verwarming aan te zetten.
Oké, maar hoe laag kun je je verwarming ’s nachts dan het beste zetten?
“Kijk eerst eens naar hoe koud je huis wordt als je ketel uit staat. In een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis kan dat bijvoorbeeld rond de 15 graden Celsius zijn. En dan kun je je verwarming dus wel uit zetten. Zelf zet ik mijn verwarming een uur voor ik ga slapen op 15 graden Celsius.” [Hiermee bespaar je gemiddeld € 370 per jaar met de huidige gasprijzen en gemiddeld € 150 per jaar bij gasprijzen op de langere termijn – red.]De ideale nachttemperatuur voor je cv verschilt dus echt per huis…
“Klopt, en nogmaals: zorg voor goede isolatie. Veel kun je zelf doen. Plak bij voorbeeld radiatorfolie achter je verwarming zodat de warmte niet naar buiten straalt. En isoleer je leidingen, maar alleen in ruimtes die je niet verwarmt. Bijvoorbeeld de garage of de kruipruimte. Daar heb je namelijk te maken met warmteverlies. Een leiding in je woonkamer hoef je niet te isoleren. Want daar kun je juist alle warmte goed gebruiken.”Hoe zit het met de opwarmtijd? Hoe lang het duurt voor je verwarming ’s ochtends weer op temperatuur is?
“Ook dit hangt echt van je isolatie af. En van wat voor kamerthermostaat je hebt: een aan/uit thermostaat of een zogenaamde modulerende thermostaat. Een aan/uit thermostaat gaat automatisch aan als de temperatuur kouder wordt dan de ingestelde temperatuur. Een modulerende thermostaat laat je ketel op verschillende standen branden. Is er minder warmte nodig, dan stookt de ketel minder hard. In een goed geïsoleerd huis met een hr-ketel kun je het beste werken met een modulerende thermostaat. Maar hang je zo’n thermostaat op in een slecht geïsoleerd huis, dan kun je juist energie verspillen. Want het kan dan wel 2 tot 3 uur duren voordat je ketel op temperatuur is. Je kunt in zo’n situatie beter kiezen voor een aan/uit thermostaat. Als je ketel dan op temperatuur is, moduleert hij binnen een half uur terug. Met andere woorden: hij gaat terug naar een laag vermogen.En hoe werkt het met nachttemperatuur en vloerverwarming?
“Dat werkt echt anders dan radiatoren. Vloerverwarming zet je maar 1 tot 2 graden lager. Bijvoorbeeld van 19 terug naar 18 of 17. Bij vloerverwarming wil je de nachtverlaging zo klein mogelijk houden, omdat de warmte in je vloer moet blijven. Dit is ook goedkoper dan je vloer weer helemaal opnieuw te moeten verwarmen. Maar ook hierbij komt isolatie weer kijken. Heb je een slecht geïsoleerde kruipruimte en zet je je vloerverwarming laag? Dan daalt de temperatuur heel snel. En duurt het lang voordat je verwarming ’s ochtends weer op temperatuur is.Ik ben eens bij een klant geweest die vloerverwarming had laten plaatsen na een verbouwing. Maar hij kreeg zijn huis niet goed op temperatuur. Wat bleek? De vloer was niet geïsoleerd. Ja, dan heb je heel veel warmteverlies naar beneden toe. Zorg dus voor goede vloerisolatie, dan blijft de warmte in je vloer zitten waardoor je extra bespaart.”