Energie besparen in de herfst: 10 tips
1. Houd je klep
Veel warmte in huis verdwijnt door je brievenbus naar buiten. Als je die afsluit met een brievenbusborstel gaat er geen warmte verloren.
2. Voorkom tocht
In de herfst wordt de lucht kouder. Vooral in oude huizen glipt die koude lucht via kieren langs je deuren en ramen naar binnen. Met tochtstrippen houd je de kou buiten. Dicht alle kieren en gaten bij je ramen en deuren. En hang gordijnen niet voor de radiator, dan blijft de warmte erachter hangen.
Let op: heb je een open gasgeiser? Zorg dan dat er voldoende ventilatie blijft in de ruimte waarin dit toestel staat. Bijvoorbeeld door roosters, kieren of naden bij ramen of deuren. Open toestellen hebben zuurstof nodig voor een goede verbranding. Als er teveel geïsoleerd wordt kan er te weinig zuurstof bij het toestel komen. Daardoor ontstaat het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.
3. Ventileer
Laat de ventilatieroosters open. Frisse buitenlucht is goed voor je gezondheid én voor je huis: lucht van buiten warmt beter op.
4. Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie achter de verwarming kaatst de warmte terug je huis in. Zo blijft de warmte niet in de muren zitten en dat scheelt in je energieverbruik.
5. Leid warmte
Houd de leidingen van je verwarming warm met schuimrubberen hoesjes. Zo koelt het water dat door de leidingen loopt minder snel af en hoef jij minder te stoken.
6. Houd wind tegen
Loop op een winderige dag een rondje door je tuin en controleer waar veel wind staat. Op die plek kan een heg of schutting zorgen dat er minder kou je huis binnenkomt.
7. Draag warme sokken
Warmte stijgt op en daarom voelen vloeren meestal koud aan. Helemaal in het najaar. Meer stoken heeft niet zoveel zin, een paar dikke sokken wel. Die houden je lekker warm.
8. Kies voor spaar- of ledlampen
Vervang alle gloei- en halogeenlampen in huis door ledlampen, ook als de lampen nog goed werken. Een spaar- of ledlamp is namelijk veel zuiniger in het gebruik. Extra tip: zet een schakelklok tussen je stekker en je stopcontact. Hiermee voorkom je dat je lampen onnodig lang aan staan.
9. Laat je cv-ketel checken
Een monteur zorgt ervoor dat je ketel zo goed mogelijk blijft werken en je het maximale uit je ketel haalt. Nu het herfst wordt, is een goed moment voor de KetelCheck.
10. Gebruik minder warm water
Heb je een cv-ketel? Bijna 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water*. Met slim verwarmen en minder warm water gebruiken, verbruik je minder gas en dat is beter voor je portemonnee en voor het klimaat. Korter douchen dus, met een waterbesparende douchekop. En gebruik een waterkoker in de keuken, die is zuiniger dan een kokend water kraan.
* Bron: Milieu Centraal