Hand bij een radiator

Energie besparen in de herfst: 10 tips

13 juni 2023 door Redactie Eneco
Met deze 10 tips hou je je energieverbruik dit najaar zo laag mogelijk en jezelf lekker warm. De meeste tips heb je snel gefikst en kunnen je flink wat opleveren.

1. Borstel op je brievenbus

Veel warmte in huis verdwijnt door je brievenbus naar buiten. Als je die afsluit met een brievenbusborstel gaat er minder warmte verloren.

2. Voorkom tocht

In de herfst wordt de lucht kouder. Vooral in oude huizen glipt die koude lucht via kieren langs je deuren en ramen naar binnen. Met tochtstrips hou je de kou buiten. Dicht alle kieren en gaten bij je ramen en deuren. En hang gordijnen niet voor de radiator, dan blijft de warmte erachter hangen.

Let op: heb je een open gasgeiser? Zorg dan dat er voldoende ventilatie blijft in de ruimte waarin dit toestel staat. Bijvoorbeeld door roosters, kieren of naden bij ramen of deuren. Open toestellen hebben zuurstof nodig voor een goede verbranding. Als er teveel geïsoleerd wordt kan er te weinig zuurstof bij het toestel komen. Daardoor ontstaat het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.

3. Ventileer

Laat de ventilatieroosters open. Frisse buitenlucht is goed voor je gezondheid én voor je huis: lucht van buiten warmt beter op. Lees meer over isoleren en ventileren.

4. Plaats radiatorfolie

Radiatorfolie achter de verwarming kaatst de warmte terug je huis in. Zo blijft de warmte niet in de muren zitten en dat scheelt in je energieverbruik.

5. Isoleer verwarmingsbuizen

Via verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren onderweg naar de radiator. Vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de garage, de kelder of een onverwarmde zolder. Tip: je kunt kant en klare buizen van kunststofschuim kopen die je makkelijk om de leiding schuift.

6. Houd wind tegen

Loop op een winderige dag een rondje door je tuin en controleer waar veel wind staat. Op die plek kan een heg of schutting zorgen dat er minder kou je huis binnenkomt.

7. Draag warme sokken

Warmte stijgt op en daarom voelen vloeren meestal koud aan. Helemaal in het najaar. Meer stoken heeft niet zoveel zin, een paar dikke sokken wel. Die houden je lekker warm.

8. Kies voor spaar- of ledlampen

Vervang alle gloei- en halogeenlampen in huis door ledlampen, ook als de lampen nog goed werken. Een spaar- of ledlamp is namelijk veel zuiniger in het gebruik. Extra tip: zet een schakelklok tussen je stekker en je stopcontact. Hiermee voorkom je dat je lampen onnodig lang aan staan.

9. Maak je cv-ketel herfstproof

Is jouw cv-ketel al klaar voor de herfst? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jouw ketel er weer tegen aan kan. Laat je cv-ketel ook regelmatig even checken door een monteur zodat hij energiezuinig en zonder storingen werkt.

10. Gebruik minder warm water

Heb je een cv-ketel? Bijna 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water*. Met slim verwarmen en minder warm water gebruiken, verbruik je minder gas. Dat kan door bijvoorbeeld korter te douchen, met een waterbesparende douchekop. En gebruik een waterkoker in de keuken, die is doorgaans zuiniger dan een kokend water kraan.

* Bron: Milieu Centraal

Je gasverbruik écht flink omlaag brengen? Investeer dan in isolatie en/of een hybride warmtepomp

Bovenstaande tips zullen je energieverbruik al een stuk verminderen. Maar wil je je gasverbruik echt flink aanpakken? Met isolatie en/of een hybride warmtepomp zal je energierekening echt dalen. Doe de bespaarcheck om te kijken welke investering op dit moment het beste past bij jouw huis.

Lees meer over energie besparen

Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Betrap je sluipverbruikers en voorkom onnodig stroomverbruik
Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips