Warmtewinner ,

Zo bespaar je met een warmtepomp

29 juni 2023 door Redactie Eneco
Een warm en comfortabel huis met een lager gasverbruik? Met een hybride warmtepomp kan het! Je cv-ketel en warmtepomp verwarmen samen je huis. Pas als het erg koud is en je warmtepomp je woning niet rendabel kan verwarmen gaat je cv-ketel aan. Zo verbruik je minder gas. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. En met een ISDE subsidie is een hybride warmtepomp een extra aantrekkelijke investering. Hoe dat besparen precies werkt? We leggen je het graag uit.

Minder gas, meer stroom

De hybride warmtepompen uit ons assortiment gebruiken de warmte in de binnen- of buitenlucht om je huis mee te verwarmen. En dat werkt ook als het koud is. Dat klinkt een beetje gek, maar je hybride warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Hiervoor gebruikt hij wel stroom. Je gasverbruik gaat dus omlaag, maar je stroomverbruik stijgt. Je kunt je dan afvragen of je nog wel voordeel hebt. Gelukkig wel!

Netto besparing

De kosten voor het gasverbruik voor het verwarmen van je woning kunnen per jaar dalen tot wel 70%. Hoeveel je kunt besparen ligt aan vijf dingen: je gasverbruik, je energiecontract, het isolatieniveau van je woning, je verwarmingssysteem en het vermogen en rendement van de warmtepomp. Deze combinatie is voor iedereen anders. En is ook afhankelijk van de temperatuur. In gunstige gevallen loopt de besparing op tot 70%, maar dit kan ook lager uitvallen.

Hoeveel je bespaart met een warmtepomp is best een ingewikkelde berekening. Daarom maken we altijd een berekening op maat. Dan weet jij wat je in jouw situatie kan besparen.
Een monteur van Eneco zit gehurkt naast een warmtepomp.

Benieuwd naar jouw besparing?

Ook besparen met een warmtepomp? Laat Eneco je adviseren over de mogelijkheden in jouw huis, de benodigde investering en hoe lang het duurt voor je deze terugverdient.

Rekenvoorbeeld besparing

Om je toch een beeld te geven van de besparing en wat je terugziet op je energierekening hebben we twee rekenvoorbeelden gemaakt.

Voorbeeld 1: de Eneco WarmteWinner®
Stel je hebt een koopwoning uit 1977 met een woonoppervlak van 111 m2. Een tussenwoning met een energielabel C. De woning wordt nu verwarmd met radiatoren en het totale gasverbruik is 1232 m3 per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 975. Het gasverbruik in deze woning is niet zo hoog. De Eneco WarmteWinner® is dan een logische keuze. In een gemiddeld jaar verandert op hun energierekening dan het volgende:

 

  • 317 – 388 m3 minder gasverbruik per jaar
  • 950 kWh extra stroomverbruik per jaar

Netto betekent dit een besparing van € 105 - € 128 per jaar op hun energierekening en een CO2-reductie van 174 – 212 kg per jaar. Dat is vergelijkbaar met één vlucht naar Barcelona! Het energielabel van hun woning gaat van C naar B. En ze hebben de WarmteWinner in 14 – 16 jaar terugverdiend.Voorbeeld 2: de Elga Ace 4 kWh
Ligt je gasverbruik hoger, dan is een Elga Ace een goede optie. Stel je woont in een vrijstaande woning met een oppervlakte van 353 m2. De woning heeft een energielabel C en ook deze woning wordt verwarmd met radiatoren. Het totale gasverbruik is in dit geval 2242 m3. Dat komt neer op zo’n € 1770 per jaar. Met een Elga Ace hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kWh verandert in een gemiddeld jaar het volgende op hun energierekening:

 

  • 912 – 1115 m3 minder gasverbruik per jaar
  • 2732 kWh extra stroomverbruik per jaar

Netto betekent dit een besparing van € 301 - € 368 per jaar op hun energierekening en een CO2-reductie van 500 – 611 kg per jaar. Het energielabel van hun woning gaat van C naar B. En ze hebben de Elga Ace in 9 – 11 jaar terugverdiend.

 

Voor het berekenen van de kosten zijn we uitgegaan van € 0,79 per m3 gas en € 0,22 per kWh.

De Eneco GasBespaarBubbel op een plein

Ontdek jouw GasBespaarBubbel

Blaas je eigen GasBespaarBubbel op en ontdek hoeveel gas jij kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Gerelateerde verhalen

Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Jan koos voor een hybride warmtepomp

Zo bespaart Jan met een hybride warmtepomp
José en Erik van de Pas gaan vanuit financieel oogpunt voor een hybride warmtepomp

Een warmtepomp: winst voor milieu én de portemonnee

Bekijk het verhaal van José en Erik van de Pas
Een ouder echtpaar kijkt samen naar een tablet

Bespaar op je gasverbruik met een hybride warmtepomp

In 5 stappen een hybride warmtepomp