
Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel
1. Verlaag stroomverbruik met de circulatiepomp
De circulatiepomp zorgt voor het grootste stroomverbruik in je cv-ketel. De pomp verdeelt het warme water door de radiatoren en zorgt dat het afgekoelde water wordt teruggepompt. Zo kan het opnieuw opgewarmd worden. Nieuwere ketels regelen de snelheid van de pomp automatisch: als ‘t minder nodig is, draait hij zachter. Maar bij oudere cv-ketels kun je de snelheid van de circulatiepomp zelf instellen.
Zet de snelheid zo laag mogelijk. En in de zomer kan de pomp zelfs helemaal uit. Doordat de snelheid van de pomp lager is, stroomt het water langzamer door de radiatoren. Hierdoor is er meer tijd om warmte af te geven. En het water dat teruggepompt wordt is koeler. Hierdoor werkt cv-ketel beter. Kijk in de handleiding van je cv-ketel hoe je de pomp lager zet.
2. Minder stroomverbruik door nieuwe cv-ketel
Is een nieuwe ketel te duur? Of ga je binnenkort van het gas af? Je kan ook een ketel huren. En als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, kun je prima alleen de circulatiepomp vervangen. Kies voor een hoogrendementspomp met A-label.
3. Gas besparen door je cv-ketel te ontluchten
Een cv-ketel die ontlucht is, werkt zuiniger en kan beter zijn werk doen. Luchtbellen in de leidingen blokkeren namelijk de doorstroom van water in de radiator. De verwarming kan dan niet goed opwarmen en dat zorgt voor een hoger gasverbruik. De radiatoren geven meer warmte af als de cv-ketel ontlucht is. Lees hoe je zelf je cv-ketel ontlucht.
4. Gas besparen met de ecostand
Vaak staan cv-ketels op de comfortstand: zo houdt hij altijd een voorraadje water op temperatuur. Als je de kraan opendraait, heb je meteen warm water. Je kunt je ketel ook op de ecostand zetten. Met de ecostand duurt het iets langer voor je warm water hebt, maar je bespaart er wel veel gas mee. In de handleiding van je cv-ketel zie je hoe dit moet.
5. Gas besparen met een lagere cv-temperatuur
Hoe hoger de temperatuur van het water in je ketel, hoe hoger het gasverbruik. Bij moderne ketels is de aanvoertemperatuur maximaal 80 graden. Bij oudere modellen soms zelfs wel 90 graden. Kun je nagaan hoeveel gas je bespaart als je deze temperatuur lager zet. Je kunt de temperatuur verlagen tot 60 graden. Lager raden we niet aan: dan vergroot je het risico op legionella. In de handleiding van je cv zie je hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt.
