Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Met deze 5 tips bespaar je met je cv-ketel gas en stroom19 januari 2024 door Redactie Eneco
Je cv-ketel verbruikt veel gas. Wist je dat je cv-ketel ook veel stroom verbruikt? Het is zelfs een van de grootste energievreters in huis. Daarom vind je hier tips om gas te besparen met je cv-ketel. Maar ook adviezen om het stroomverbruik van je cv-ketel te verlagen.

1. Verlaag stroomverbruik met de circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt voor het grootste stroomverbruik in je cv-ketel. De pomp verdeelt het warme water door de radiatoren en zorgt dat het afgekoelde water wordt teruggepompt. Zo kan het opnieuw opgewarmd worden. Nieuwere ketels regelen de snelheid van de pomp automatisch: als ‘t minder nodig is, draait hij zachter. Maar bij oudere cv-ketels kun je de snelheid van de circulatiepomp zelf instellen.  

Zet de snelheid zo laag mogelijk. En in de zomer kan de pomp zelfs helemaal uit. Doordat de snelheid van de pomp lager is, stroomt het water langzamer door de radiatoren. Hierdoor is er meer tijd om warmte af te geven. En het water dat teruggepompt wordt is koeler. Hierdoor werkt cv-ketel beter. Kijk in de handleiding van je cv-ketel hoe je de pomp lager zet.  

2. Minder stroomverbruik door nieuwe cv-ketel

Oude cv-ketels zijn echte stroomslurpers. Hoe ouder je ketel, hoe meer stroom hij verbruikt. Nieuwe cv-ketels verbruiken veel minder energie. Is het tijd voor een nieuwe ketel? Ga voor een hoogrendementsketel. En let op het gasverbruik én op het stroomverbruik.  
 
Is een nieuwe ketel te duur? Of ga je binnenkort van het gas af? Je kan ook een ketel huren. En als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, kun je prima alleen de circulatiepomp vervangen. Kies voor een hoogrendementspomp met A-label. 

3. Gas besparen door je cv-ketel te ontluchten

Een cv-ketel die ontlucht is, werkt zuiniger en kan beter zijn werk doen. Luchtbellen in de leidingen blokkeren namelijk de doorstroom van water in de radiator. De verwarming kan dan niet goed opwarmen en dat zorgt voor een hoger gasverbruik. De radiatoren geven meer warmte af als de cv-ketel ontlucht is. Lees hoe je zelf je cv-ketel ontlucht.

4. Gas besparen met de ecostand

Vaak staan cv-ketels op de comfortstand: zo houdt hij altijd een voorraadje water op temperatuur. Als je de kraan opendraait, heb je meteen warm water. Je kunt je ketel ook op de ecostand zetten.  Met de ecostand duurt het iets langer voor je warm water hebt, maar je bespaart er wel veel gas mee. In de handleiding van je cv-ketel zie je hoe dit moet. 

5. Gas besparen met een lagere cv-temperatuur

Hoe hoger de temperatuur van het water in je ketel, hoe hoger het gasverbruik. Bij moderne ketels is de aanvoertemperatuur maximaal 80 graden. Bij oudere modellen soms zelfs wel 90 graden. Kun je nagaan hoeveel gas je bespaart als je deze temperatuur lager zet. Je kunt de temperatuur verlagen tot 60 graden. Lager raden we niet aan: dan vergroot je het risico op legionella. In de handleiding van je cv zie je hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt.

Lees meer over energie besparen

Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

Lees verder over de energieprijzen in 2024