Een familie zit ontspannen in de woonkamer,

10 tips om energie te besparen in de winter

18 december 2023 door Redactie Eneco
In de koude, donkere wintermaanden verbruiken we meer energie dan tijdens de rest van het jaar. Toch zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om direct te besparen op je energierekening. Zodat je de winter comfortabel doorkomt, zonder energie te verspillen.

1. Korter douchen

In de winter is dit best een uitdaging: korter douchen. Toch kun je hier veel stookkosten mee besparen. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je dat inkort naar 5 minuten, dan bespaar je jaarlijks zo'n 65 euro (bron: MilieuCentraal). Een waterbesparende douchekop kan ook helpen. Doordat je minder water verbruikt, moet er minder water worden opgewarmd.  

2. Plaats tochtstrips

Via kieren en naden ontsnapt er veel warmte uit huis. Bovendien voelt tocht kouder aan, waardoor dit voor een hoger energieverbruik zorgt. Controleer waar je tocht voelt en plaats daar tochtstrips. Die koop je bij de bouwmarkt. Laat de kieren onder de binnendeuren in huis wel zitten. Die zijn belangrijk voor de ventilatie in huis. 

3. Isoleer ramen met isolatiefolie

Met glasfolie of kozijnfolie kun je je ramen isoleren. Dat is vooral handig als je enkel glas hebt en bijvoorbeeld in een huurhuis woont. Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen met dubbelzijdig plakband. Het werkt eigenlijk als een voorzetraam. Zo creëer je een isolerende luchtlaag tussen glas en folie. Met kozijnfolie voor enkel glas bespaar je zo’n 13m3 gas per jaar. Je kunt ook kiezen voor glasfolie. Dit wordt geplaatst door een specialist. 

4. Bespaar op verlichting

In de winter wordt het vroeger donker, dus de lichten gaan sneller aan. En hoe langer ze aan staan, hoe meer energie ze verbruiken. Dus heb je nog gloeilampen in huis? Vervang ze door ledlampen met een hoog energielabel. Het is slim om bovendien alleen de ruimtes te verlichten waar je bent. Zo verspil je geen energie. Tip: gebruik ook kaarsen als lichtbron. Dat is niet alleen gezellig, maar ze geven ook nog eens warmte af. 

5. Gebruik slimme thermostaat

Een slimme zelflerende thermostaat volgt je gedrag. Zo leert hij hoe en wanneer hij je huis moet verwarmen. Ben je niet thuis, of slaap je? Dan gaat de verwarming automatisch omlaag. Hij leert ook hoe snel je huis opwarmt, en hoeveel tijd het dus kost om je huis te verwarmen.  

6. Zet je verwarming 's nachts lager

Zet je verwarming een uur voor je naar bed gaat alvast lager. Het duurt namelijk een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Zet je verwarming nooit lager dan 15 graden. Anders moet hij heel hard werken om ’s ochtends weer op temperatuur te komen. Bij vloerverwarming werkt dit anders. Deze zet je maar 1 tot 2 graden lager. Bijvoorbeeld van 19 terug naar 18.

7. Isoleer verwarmingsbuizen

Cv-leidingen die door koude ruimtes lopen, zoals kelders of zolders, verliezen vaak warmte. Gelukkig kun je dit zelf eenvoudig oplossen met zelfklevende buisisolatie. Dit is te koop in de bouwmarkt. Daarmee isoleer je je verwarmingsbuizen zelf. Gemiddeld bespaar je daarmee per 1 meter leiding 3 m3 gas (bron: Milieu Centraal). Buizen in kamers waar je veel komt, zoals de woonkamer, kun je beter niet isoleren. Daar kun je de warmte die ze uitstralen juist goed gebruiken.  

8. Onderhoud je cv-ketel

Lucht in de cv-leidingen zorgt ervoor dat het hete water minder goed door de leidingen loopt. Hierdoor geven de verwarmingen minder warmte af. En daardoor moet je meer stoken. Je merkt dit door een tikkend geluid in je leidingen. Dit is een teken dat je je cv-ketel moet bijvullen en je radiatoren moet ontluchten. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Tip: sluit een onderhoudsabonnement af voor je cv-ketel. Regelmatig onderhoud voorkomt slijtage en onnodig gasverbruik. 

9. Zet je cv-ketel op ecostand

In de ecostand begint je cv-ketel pas met verwarmen als je warm water nodig hebt. Dit duurt iets langer dan in de comfortstand, waar veel cv-ketels standaard op staan ingesteld. Met de ecostand bespaar je zo’n 10-20 m3 gasverbruik per jaar. Steeds meer cv-ketels hebben ook een slimme stand, die het water pas verwarmt op momenten dat je het vaak verbruikt.   

10. Goede ventilatie

Bij isoleren hoort ook goed ventileren. Ja, ook in de winter. Want met ventileren voer je vervuilde lucht, schadelijke stoffen en vocht af. Vochtige lucht voelt kouder aan, waardoor je sneller de neiging hebt om je verwarming hoger te zetten. Door te ventileren zorg je voor een drogere lucht in huis zodat je minder hoeft te stoken. 
Een lachende meneer met een stekker in zijn hand

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Lees meer over energie besparen

Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Student kijkt in de spiegel

De 10 grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de 10 sluipverbruikers
Sinds ze spouwmuurisolatie hebben voelt de woning van Edo en Michelle een stuk warmer

Minder kou en meer comfort dankzij nieuwe isolatie

Bekijk het verhaal van Edo en Michelle