Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Zet je cv-ketel op ecostand

13 juni 2023 door Redactie Eneco
Een cv-ketel staat vaak standaard ingesteld op de comfortstand. Er wordt dan altijd een beetje water warm gehouden in de ketel. Zo heb je gelijk warm water als je de kraan aanzet. Dat is natuurlijk fijn, maar het betekent ook dat je ketel de hele dag door gas verbruikt. En dat is zonde! Er zit ook een ecostand op je ketel die minder gas verbruikt. En het fijne is: je hebt dit binnen 5 minuten omgezet.

Hoe zet ik mijn cv-ketel op ecostand?

Bij veel cv-ketels zet je de ecostand gemakkelijk aan via het display of een knopje. Is het niet makkelijk te vinden? Pak dan de handleiding van je cv-ketel erbij, of bekijk een YouTube filmpje. Vraag het ook gerust aan de monteur wanneer deze langskomt voor ketelonderhoud.

Comfortstand versus ecostand

In de ecostand begint je cv-ketel met verwarmen wanneer je warm water nodig hebt. Dat duurt langer dan in de comfortstand. En je verbruikt iets meer koud water. Maar je bespaart wel tot zo'n 10-20 m3 gasverbruik per jaar. Hoeveel precies hangt af van hoe vaak je warm water gebruikt op een dag.

Hoeveel langer je moet wachten op je warme water verschilt per type ketel. Het varieert van een paar seconden tot een halve minuut. Probeer het daarom eens uit om te zien of jij dit het extra wachten waard vindt.

Slimme stand cv-ketel

Wist je dat modernere cv-ketels vaak ook een slimme stand hebben? In de slimme stand verwarmt je cv-ketel het water op momenten dat je het vaak gebruikt. En juist niet op de momenten dat je meestal geen warm water gebruikt. Dat is nog eens slim verwarmen. Lijkt jou dit wel wat? Check dan de handleiding van jouw cv-ketel of jij in het bezit bent van zo’n slimme stand.

(Bron: MilieuCentraal)

Lees meer over energie besparen

Een hand draait aan de radiatorknop

Zelf je cv-ketel bijvullen in 10 stappen incl. video

Volg de stappen
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof
Gezin op bank

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

Start met energie besparen