Met de Eneco app is energie besparen een leuke sport geworden voor Renata.

"De beste bespaartip is de app"

Inzicht in haar energieverbruik levert Renata een leuk cadeautje op
“Ik ben me rot geschrokken,” zegt Renata: “Ik had echt geen idee dat ik zoveel energie gebruikte.” Renata Balentien (54) woont samen met haar zoon (17) in een appartement in Capelle aan den IJssel, nabij Rotterdam. “Ik hou heel erg van koken voor vrienden en familie. Bijna heel de dag stonden er pannen op het fornuis. En ik geniet van frisse lucht in huis, dus zette ik altijd de ramen wijd open. Ja, dat is niet energieslim, zo weet ik sinds energiecoach Kevin is langs geweest.”


We bellen rond de middag aan bij Renata, die ons verwelkomt met een hartelijke lach. Het ruikt ongelofelijk lekker in het appartement. Of we willen mee-eten? Dankjewel, maar eerst even een paar vragen. We willen graag horen van deze Eneco klant wat je kunt doen om energie te besparen met een beperkt budget. Renata steekt meteen van wal: “Voorheen stond de buitendeur altijd wijd open. Dat was ik gewend op Curaçao, waar het een teken is van gastvrijheid. Ik moet er nog altijd aan wennen dat de bel gaat.”

Dat moest anders

Renata heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze is één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire: “Ik moest plotseling een groot bedrag terugbetalen en stond er financieel zo slecht voor dat ik een bewindvoerder kreeg. Met hem liepen we door mijn uitgaven en direct viel de grote post ‘energiekosten’ op. Ik betaalde meer dan € 170 per maand. Dat is veel hoor, als je met z’n tweeën woont, in een klein appartement. Dat moest dus anders.”
Dankzij energiecoach Kevin weet Renata Balentien inmiddels dat de ramen openzetten voor frisse lucht tijdens het koken, niet energieslim is."Ik hou heel erg van koken voor vrienden en familie. De hele dag had ik pannen op het vuur en de ramen wijd open. Maar ja; niet erg energieslim weet ik inmiddels."

Bespaarmogelijkheden

“De bewindvoerder wees me op de energiecoach van de gemeente. Dat was Kevin, die als vrijwilliger bij mensen met financiële problemen langsgaat om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Kevin werkt bij Eneco en doet dit in zijn vrije tijd. Wat Kevin vertelde, was best confronterend. Met name mijn oude apparatuur gebruikte gigantisch veel energie. Ik had twee koelkasten van Marktplaats. Ze kostten bijna niets omdat ze al wat ouder waren, maar ze slurpten energie. Op advies van Kevin heb ik er eentje de deur uit gedaan. Ook van mijn vaatwasser en wasdroger heb ik afscheid genomen. Dan lever je wel een klein beetje comfort in, maar als je ziet wat je bespaart!”
"Apparatuur van Marktplaats is goedkoop, maar let op het energieverbruik."
“Hoeveel ik bespaar? Kevin gaf me de tip om de Eneco app te gebruiken, die vertelt precies wat je bespaart. Dat is nu al € 37 per maand. In de app zie ik zelfs hoeveel geld elke maatregel oplevert. Zo heb ik een waterbesparende douchekop gekocht en folie achter mijn radiatoren geplaatst, dat scheelt al snel een paar euro per maand. Waren ook tips van Kevin.”
Afbeelding meer inzicht begint met de Eneco app

Ook bespaartips in je broekzak?

Profiteer ook van inzichten in je eigen energieverbruik én handige bespaartips met de Eneco app. 
Zijn er nog meer maatregelen om te besparen? 
“Natuurlijk,” zegt Renata enthousiast: “Zo moeilijk is dat niet, weet ik nu. De eerste stap is een nieuwe lamp boven de eethoek. Dat is nu een kroonluchter met tien lampjes. Dat zijn geen spaarlampen nee. Maar, binnenkort hangt er een armatuur met spaarlampen. En dan zie ik weer in de app hoeveel ik daarmee bespaar. Dat maakt energie besparen tot een leuke sport.”
Renata Balentien (54) woont samen met haar zoon (17) in een appartement in Capelle aan den IJssel, nabij Rotterdam."De app maakt energie besparen tot een leuke sport" - Renata Balentien
Energie besparen vraagt ook om gedragsverandering, hoe hou jij het vol?
“In het begin keek ik wel zes keer per dag op de app om te zien wat ik bespaarde. Dat motiveert enorm. Dit is meteen een tip voor iedereen: download de Eneco app. Ik leerde door de app zelfs anders koken, bijvoorbeeld door iets niet heel de dag op het vuur te laten staan.” Dan lachend: “Ik zeg nog altijd vuur, maar ik kook inmiddels elektrisch... En ik weet wat het me kost als ik de buitendeur in de winter open laat staan. Dat doe ik dus niet meer; mijn buren weten wel dat ze altijd welkom zijn en bellen nu aan. Maar, sommige dingen zijn niet zo makkelijk. Zoals de vaatwasser de deur uitdoen. Ik was weer ouderwets af met een borstel en ook dat went.”

Heb je je termijnbedrag verlaagd via de Eneco app?
“Nou, ik weet dat het kan, maar ik heb het nog niet gedaan. Ik krijg liever geld terug aan het eind van het jaar. Daar kan ik dan volgend jaar een nieuwe, energiezuinige koelkast van kopen. Dat is een leuk cadeautje voor mezelf!”

Lees meer over energie besparen

Verwachting energietarieven, jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2023: uitleg & tips

Uitleg over de energieprijzen en de opbouw van je tarief
Een vader zit samen met zijn twee kinderen aan tafel te eten.

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips