Monteur met een idee

Besparen met energiezuinige verlichting: zo doe je dat

26 mei 2023 door Redactie Eneco
Verlichting is een van de belangrijkste sfeermakers in huis. Het zorgt voor warmte, gezelligheid en focus als je het nodig hebt. Elke maand gaat bijna 18% (gemiddelde Eneco klant, juni 2022) van je energierekening naar verlichting. Wil je daar op besparen? Lees dan onze handige bespaartips en verlicht je energierekening.

Tip 1: Besparen met led verlichting: wat led je?

Een ledlamp verbruikt tot wel 90% minder energie dan een ‘old school’ gloeilamp. Omdat hij elektriciteit beter omzet naar licht, is het stroomverbruik van een ledlamp in vergelijking veel lager. Dit is ook goed voor het milieu, want hoe lager je stroomverbruik, hoe lager je CO₂-uitstoot.

Energiezuinige verlichting is dus goed voor je portemonnee en het milieu. Maar er zijn ook andere voordelen. Ledlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen. Ze geven direct vol licht en worden minder heet. Tegenwoordig komen ze in allerlei soorten, maten en lichtsterktes. Je kan het dus helemaal naar eigen wens inrichten. En hoewel het kan voelen als een grote investering, verdien je de aankoop van je ledlampen vaak binnen zo’n vijf jaar terug.

Tip 2: Check het energieverbruik van ál je lampen: dus ook je tuinverlichting

Energiezuinige verlichting komt in alle soorten en maten. Ook voor je tuin of balkon. Denk bijvoorbeeld aan tuinlampen op zonne-energie. Deze verlichting schakelt na zonsondergang automatisch aan, en gebruikt hiervoor energie die overdag is opgewekt. Dit levert niet alleen een mooie besparing op, maar zorgt ook nog eens voor een sfeervolle verlichting.

Tip 3: Schakel een hulplijn in

Voorkom dat je lampen onnodig aan staan met behulp van een schakelklok tussen de stekker en het stopcontact. De lamp schakelt dan vanzelf uit op het ingestelde tijdstip. Zo laat je nooit per ongeluk de lichten branden.
Eneco app bespaartip

Inzicht in je sluipverbruik met de Eneco app

Hoeveel sluipverbruik heb je in je woning? De Eneco app laat het je zien. En je spoort er ook meteen je grootste energieslurpers mee op. Ga dus snel aan de slag met besparen.

Tip 4: Maak slim gebruik van de zon

Mensen hebben licht nodig. Absorbeer dus alle mogelijke zonnestralen. Ook in huis. Zwaai de gordijnen aan de kant en laat de verlichting zo lang mogelijk uit. De zon geeft niet alleen licht, ook brengt-ie warmte in huis.

Tip 5: Kamer uit? Lamp uit!

Maak er een gewoonte van om het licht uit te schakelen als je een kamer verlaat. Nog makkelijker: overweeg verlichting met sensoren. De lampen schakelen dan automatisch uit. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken.

Lees meer over energie besparen

Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Betrap je sluipverbruikers en voorkom onnodig stroomverbruik
Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen