Lachende Eneco monteur voor huis,

Regelmatig cv-ketel onderhoud voorkomt grote storingen en reparaties

5 december 2023 door Redactie Eneco

Aan je cv-ketel denk je liever niet elke dag. Maar je wil wel comfortabel en veilig wonen. Door regelmatig je cv-ketel te laten onderhouden, voorkom je grote storingen en reparaties. Zo ziet en repareert een monteur een klein lek in je ketel op tijd. Ook controleert de monteur bij elke onderhoudsbeurt de waardes van je cv-ketel. Zo ben je verzekerd van een goed rendement en een veilig huis. Benieuwd wat je kan verwachten? Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende storingen en reparaties. En wanneer deze voorkomen.

Laat je cv-ketel onderhouden door een gecertificeerd bedrijf

Sinds 1 april 2023 zijn er nieuwe regels voor het onderhoud van cv-ketels. Dit is vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen nog onderhoud doen aan cv-ketels. Alle monteurs bij Eneco hebben de juiste certificaten en houden zich aan de wettelijke richtlijnen. Zo zorgen ze voor een veilig werkende cv-ketel.

Cv-ketel 1-2 jaar oud

Je ketel is nog zo goed als nieuw en de kans op storingen is klein. Heb je toch een storing, dan valt dit vaak nog binnen de garantie.

Cv-ketel 3-4 jaar oud

Niet alle onderdelen in je cv-ketel gaan even lang mee. Sommige onderdelen zullen met de tijd vervangen of schoongemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld een vervuilde of verouderde ionisatiepen. Ook vervangen we bij de meeste ketels een aantal pakkingen tijdens het onderhoud (voorplaat, gas en/of branderpakkingen).
Een Eneco monteur laat een klant iets zien op een tablet

Altijd een goed onderhouden ketel met Eneco KetelComfort®

Met het Eneco KetelComfort® onderhoudsabonnement ben je altijd verzekerd van een goed onderhouden cv-ketel. Onze gecertificeerde monteurs onderhouden de ketel altijd zoals de fabrikant het voorschrijft. Zo gaat hij langer mee, werkt hij zuiniger én zit je nooit in de kou.

Cv-ketel 5-6 jaar oud

Je ketel is nog jong, maar kan nu misschien wat extra aandacht gebruiken. De automatische ontluchter kan kapot gaan. Ook kunnen er kleine lekkages ontstaan, waardoor onderdelen van de cv-ketel kunnen gaan roesten.

Cv-ketel 7-8 jaar oud

Je ketel gaat nu al een tijdje mee. De kans bestaat dat het expansievat vervangen moet worden. Zo'n expansievat gaat gemiddeld 7 jaar mee.
Monteur met een tablet kijkt lachend in de camera

Heeft je cv-ketel een storing?

Een koude douche komt nooit goed uit. Een koud huis ook niet. Een storing wil je daarom zo snel mogelijk opgelost hebben. Wist je dat je veel zelf op kunt lossen? Ook als je niet zo technisch bent.

Cv-ketel 9 jaar of ouder

Je ketel gaat nu al heel wat jaren mee. De kosten voor reparaties kunnen hoger worden. En er kunnen vaker storingen voorkomen. Wil je advies? De monteur denkt graag met je mee als hij of zij langskomt voor onderhoud.

Hoe lang gaat je cv-ketel mee?

Na 10-15 jaar is je ketel eigenlijk aan vervanging toe. Je ketel werkt waarschijnlijk ook niet meer zo zuinig en efficiënt. En de reparaties worden duurder. Wat is dan je volgende stap? Misschien gaat je wijk binnenkort van het gas af. Of kies je voor een warmtepomp om duurzamer je huis te verwarmen? Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Daarmee kun je tot 70% besparen op je gasverbruik.

Moet ik verplicht een warmtepomp kopen?

Wist je dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 mogelijk de standaard wordt voor het verwarmen van je woning? Dat is omdat de overheid nieuwe eisen stelt om het gebruik van aardgas te verminderen. Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel ook een hybride warmtepomp aan te schaffen. Of een ander duurzamer alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Het is slim om hier alvast rekening mee te houden. Wat de beste oplossing is, hangt af van je persoonlijke situatie.
vrouw bij warmtepomp en cv-ketel

Lees meer over een zo goed mogelijk werkende cv-ketel

Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof
Eneco monteur poseert voor de camera

Nachttemperatuur cv: monteur Dennis geeft tips

Bekijk de tips van Dennis
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen