Zonne-energie was nog nooit zo mooi

Rutger Middendorp verzamelde het schoonste design onder de zon


Auteur: Rutger Middendorp

Over de hele wereld maken architecten en ontwerpers beeldschone dingen met zonne-energie. Van gigantisch tot geschikt voor je eigen huis.

Denk aan zonnepanelen en je ziet glanzend-blauwe vlakken die in contrasterende frames een stuk boven een huis uitsteken. Goed voor de planeet, maar niet per se mooi om te zien. Dat kan gelukkig beter. Zwarte zonnepanelen zonder rand zijn een stijlvol alternatief. Deze zijn al volop verkrijgbaar voor op je eigen dak. En wat dacht je van zonnepanelen in vorm van een dakpan?

Over de hele wereld vinden architecten, uitvinders en designers nieuwe manieren om zonne-energie esthetisch toe te passen. We nemen je mee langs de indrukwekkendste ontwerpen en zoomen in van groot naar klein.

Stralend opgewekt

Wie had gedacht dat een energiecentrale zo mooi kon zijn? Als een grote bloem is hij vanuit de lucht te zien. De Gemasolar Thermosolar Plant van het Spaanse energiebedrijf Torresol Energy in Andalusië is één van de spectaculairste zonne-installaties in de wereld. 

De “blaadjes van de bloem”, zijn geen zonnepanelen maar reflectoren, die zonnestralen richten op één centrale ontvanger. De verzamelde hitte wordt omgezet in energie, dankzij technologie ontwikkeld door SENER. Een technologische én esthetische mijlpaal van formaat.

Geometrische vormen

Van de hitte van Zuid-Spanje gaan we naar de ijle hoogte van de Alpen. De vorig jaar geopende Skyway is zonder twijfel één van ’s werelds mooiste en modernste skiliften. Je kunt ermee van Courmayeur naar Punta Helbronner op 3.462 meter hoogte. 

Het ultramoderne skistation is gebouwd als ‘zero energy building’. De zonnepanelen die hiervoor nodig zijn vallen op natuurlijke wijze samen met de geometrische vormen van het ruimteschipachtige gebouw.

Verzonken in het vlak

Zonnepanelen die subtiel geïntegreerd zijn in de architectuur vind je niet alleen bij exclusieve hoogstandjes zoals de Skyway. Ook bij het ontwerp van kantoorgebouwen en woonhuizen wordt deze aanpak steeds normaler. 

Kijk maar naar de gevel van het Eneco hoofdkantoor in Rotterdam. Hier zijn zonnepanelen ‘in het vlak’ verwerkt. Op het dak draaien — uit het zicht — suntrackers (draaiende zonnepalen). Het gebouw laat zien wat gezien mag worden, verstopt wat niet zo fraai is en scoort alles bij elkaar een A+ energielabel.

Uitzonderlijke dakpannen

Wil je je eigen huis op een smaakvolle manier van zonne-energie voorzien? Dan zijn zonne-dakpannen misschien wel de ideale oplossing. Op een afstandje zijn ze niet te onderscheiden van gewone dakpannen, maar opgeteld leveren ze een flink oppervlak aan zonnecellen op. De fraaiste zijn die van het bedrijf FlexSol uit Delft, waarin het zonnepaneel vrijwel onzichtbaar verstopt is.

Krom en doorzichtig

Tot voor kort moest je altijd een groot rechthoekig plat vlak kwijt als je iets ontwierp met zonne-energie. Dat is nu niet meer nodig. De razendsnelle ontwikkeling van flexibel folie met zonnecellen zorgt ervoor dat er veel meer vormen mogelijk zijn. 

Gekromde oppervlakken zijn geen probleem meer. De Duitse firma Heliatek levert zelfs half-transparante solarfolie, perfect om onopvallend te verwerken in de beglazing van een gebouw.

Een winnaar in je interieur

Je kunt zonnecellen ook zo ontwerpen dat ze juist wel gezien mogen worden, zelfs binnenshuis. Dat bewijst de Nederlandse ontwerpster Marjan van Aubel. Ze ontwierp een ruit die stroom opwerkt en minstens zo mooi oogt als klassiek glas-in-lood. 

Ook creëerde ze de Current Table, een tafel met een subtiel oranje-transparant zonnepaneel op het blad waarmee je zelfs met indirect licht je telefoon kunt opladen. De fraaie diagonale lijnen vegen het clichébeeld van een zonnepaneel van tafel. Van Aubel won er de Wallpaper Design Award mee en mocht hem exposeren in het Design Museum in Londen. Het is een feit: zonne-energie geeft ons niet alleen schone energie maar ook schoonheid.


Credits beelden

  1. Gemasolar solar thermal plant, owned by Torresol Energy ©SENER
  2. (1) Funivie Monte Bianco, (2) Thinkstock, (3) Daniele Domenicali
  3. Eneco World, Rotterdam
  4. FlexSol Solutions, Delft, www.flexsolsolutions.com
  5. Heliatek GmbH, photo by Tom Baerwald, Berlin
  6. Marjan van Aubel, www.caventou.com

Smart Home

Lees meer

Zonnetje in huis

Lees meer

Het nieuwe wonen

Lees meer