Architect Thomas woont in een zelfontworpen nul-op-de-meterhuis

Amsterdam-Noord is een broeinest van bouwers, vernieuwers en dromers. We gingen op zoek naar bewoners en ondernemers die op eigen kracht aan de nieuwe wereld werken, duurzame pioniers van Amsterdam-Noord. Thomas Dill is daar één van. Hij ontwierp samen met Gerald Lindner een eigen huis van hout en glas, dat bijna volledig in zijn eigen energie voorziet: de duurzame Kaswoning.

Architect Thomas woont in een zelfontworpen nul-op-de-meterhuis

In een industriegebied in Amsterdam-Noord staat tussen de bedrijfsgebouwen in een opmerkelijke verschijning. Een kas van vier verdiepingen hoog met binnenin een houten stellage. Achter — nog een beetje haperende — glazen schuifdeuren staat Thomas Dill (46), oprichter van Dill Architecten en medebewoner van de Kaswoning. Het huis is ontworpen als een zogenaamde 'nul-op-de-meterwoning’, wat betekent dat alle benodigde energie op termijn door het huis zelf kan worden opgewekt.

De Kaswoning

Nu nog een industriegebied

“Ik heb dit huis samen met Gerald Lindner van cc-studio ontwikkeld en gebouwd. Gerald woont op de beneden verdieping en ik op de bovenste.” Dill ziet veel potentie in dit gedeelte van Amsterdam-Noord. “Je bent in vijf minuten bij de veerpont naar Amsterdam Centraal. Nu is dit nog een industriegebied, maar ik verwacht dat dit over tien tot twintig jaar een volledige stadswijk is.”

Wonen in een prototype
De bouwers zien hun woning als een prototype; door nieuwe materialen of systemen in de Kaswoning te implementeren kunnen ze laten zien dat het werkt. “Aan de andere kant zorgt innovatie er wel voor dat je veel andere partijen in het proces moet overtuigen. Bij het aanvragen van de bouwvergunning zei de gemeente direct: 'Wat een gek huis, voldoet dit wel aan de regels?' Daarna kwam de brandweer. Die eisten een sprinkler in elke ruimte. Drie banken wezen ons af omdat dit huis ‘niet marktconform’ was.” Inmiddels krijgt de woning van alle kanten positieve reacties.

36 procent minder energiebehoefte dankzij de kas
Dat de woning in zijn eigen energiebehoefte moest voorzien was voor Dill meteen duidelijk. “We staan in de EU achteraan als het gaat om CO2-uitstoot. Ik vind dat ik als bouwer daarin mijn verantwoordelijkheid hoor te nemen, want het is technisch mogelijk en betaalbaar.” Dill vindt het als architect belangrijk om het aantal woonmeters te verminderen. “De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor veertig procent van de totale CO2-uitstoot. Een deel van onze verdere energiebesparing komt uit de kas, die ervoor zorgt dat we 36 procent minder energie nodig hebben om te verwarmen. We gebruiken zonne-energie en een warmtepomp.”


Thomas Dill in zijn zelf-ontworpen woning

De binnenruimte van de woning is relatief klein. “Daardoor hoef je minder te verwarmen. In de zomer gooi je alle schuifdeuren open en heb je dubbel zoveel ruimte. Het mooie daarvan is dat het eigenlijk ouderwets landelijk wonen is.”


De kaswoning in het kort

  • Er zijn wereldwijd zo’n 100 tot 150 kaswoningen, die gebruik maken van een constructie uit de tuinbouw*
  • De kaswoning van Thomas Dill heeft dankzij de kasconstructie 36 procent minder energie nodig om te verwarmen*
  • Energie wordt opgewekt met een warmte-pomp en zonnepanelen
  • De kaswoning is ontworpen als een ‘nul-op-de-meterhuis’. Het streven is om niet meer energie te verbruiken dan er wordt opgewekt.
  • Wonen op minder vierkante meters per huishouden scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot

* Bron: cc-studio onderzoeksrapport SB/ Eriergiesprong KasCDoO-lectief CPO Veemarkt, 2012

De duurzame pioniers van Amsterdam-Noord

Klik op de locaties en lees de verhalen:

Kaswoning map Schoonschip De Ceuvel Chocolatemakers

Auteur: Tara Lewis, Fotografie: Thomas Sykora

Duurzame
chocolade

Lees meer

Duurzame
botenwijk

Lees meer

Duurzame
broedplaats

Lees meer