Warme huiskamer met meisje dat op de grond speelt in een goed geïsoleerd huis
Gas besparen, Isoleren

Tips om je huis beter te isoleren: aan de slag met deze 6 stappen

17 juni 2024 door Redactie Eneco

Door je huis beter te isoleren bespaar je meteen. Ga maar na: warmte die binnen blijft, hoeft niet te worden opgewekt. En dus betaal je die ook niet. Het is nu meer dan ooit tijd voor betere isolatie van je huis. Maar waar begin je? Niemand kent je huis beter dan jijzelf. Daarom lopen we graag vanaf de voordeur met je mee. Met tips om je huis beter te isoleren. Zo zie je hoe je komend weekend zelf nog aan de slag kunt. En ook wat de grotere stappen zijn die je door een specialist uit kan laten voeren.

Stap 1: dicht kieren en naden

Bij de voordeur check je of er kieren en naden zijn die kou doorlaten. De brievenbus is zo’n ‘boosdoener’. Kies dus voor een brievenbusborstel. Komt er tocht onder de deur door? Een tochtstrip doet wonderen. Voel je luchtverplaatsing bij de ramen? Kit aanbrengen is niet moeilijk. Lees verder over besparen met tochtstrips of vraag de bouwmarkt bij je in de buurt om advies. En daarna kun je aan aan de slag. Zonder aan je thermostaat te komen voelt je huis al warmer. Lekker bezig! 

Stap 2: fiks het met folie

Eenmaal binnen kun je sommige dingen ook goed zelf aanpakken. Breng bijvoorbeeld radiatorfolie aan achter de radiator. Die houdt de warmte beter in je huis. Nog een tip om zelf je huis beter te isoleren: isoleer de verwarmingsbuizen. Vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de garage, de kelder of een onverwarmde zolder. Via deze verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren onderweg naar de radiator. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen kost zo'n € 1 tot € 2 per meter en haal je in de bouwmarkt. Breng het materiaal veilig aan en altijd onder de meegeleverde productinstructies.

Stap 3: bij isoleren hoort véntileren

Dit lijkt misschien een gekke stap, maar is een belangrijke. Want wist je dat het niet slim is om elke kier en naad in huis dicht te maken? Ventileren en isoleren horen bij elkaar. Dat zit zo. Door te ademen, zweten, koken en douchen komt er vocht in huis, met extra CO2 in de lucht. Als dit in huis blijft hangen kan dat leiden tot schimmel en gezondheidsproblemen. Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie. Hoe je dat doet? Lees verder over goed ventileren.
Met verschillende soorten isolatie bespaar je gas.Hoeveel bespaar je door te isoleren? Dat hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld hoe je je huis verwarmt. We zetten voor een gemiddelde hoekwoning op een rij wat je bespaart als je van geen naar goede isolatie gaat (bron: Milieu Centraal).

Stap 4: check de soorten isolatie voor je eigen huis

Klaar met de eerste klussen? Dan is het tijd voor de grotere aanpak waarbij we in je muren en onder je vloer gaan. Check in welk jaar je huis is gebouwd. En bekijk dan het handige overzicht van MileuCentraal. Hierin zie je per bouwjaar welke isolatie er nodig kan zijn.

Aan deze soorten isolatie kun je denken:

Vloerisolatie: altijd warme voeten
Vloerisolatie houdt de warmte in je huis in plaats van eronder. Je vloer voelt lekker warm aan en je bespaart energie. Bodemisolatie is hetzelfde, maar dan voor vloeren met beperkte of zelfs geen kruipruimte. 

Je muren en dak als warmtebewakers
Met spouwmuurisolatie zorgen je muren ervoor dat er geen warmte door de muur ontsnapt. De ruimtes tussen de buiten- en binnenmuur worden hiervoor gevuld met kleine isolerende bolletjes. En zoals jij een muts opzet in de winter, zo is je dak ook een plek waar veel warmte het huis verlaat. Met dakisolatie bespaar je dan ook merkbaar.

Minder warmteverlies dankzij glasisolatie

Heb je thuis nog enkel glas of standaard dubbel glas? Met HR++ glas in huis valt er veel te winnen. Dit is dubbel glas met een hoge isolatiewaarde. HR++ glas isoleert zes keer beter dan enkel glas.

Stap 5: bereken je terugverdientijd

Isoleren is investeren. Logisch dat je naast het verhogen van je comfort ook wilt weten wanneer je die investering terugverdient. Want door te isoleren verlaag je meteen je gasverbruik. En dat bepaalt je terugverdientijd. Nu is dat met de sterk schommelende energieprijzen moeilijk te zeggen. In dit handige overzicht van MilieuCentraal krijg je een aardige indruk van de terugverdientijd per energiebesparende maatregel.
Huis beter isoleren subsidie illustratieKoop je twee soorten isolatie? Of één soort isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan krijg je tot 30% subsidie terug.

Stap 6: sneller terugverdienen met subsidie

Goed nieuws: de overheid helpt je alvast een handje mee. Als je twee soorten isolatie koopt, krijg je ongeveer 30% terug. Koop je maar één soort isolatie dan krijg je ongeveer 15% terug. Subsidie aanvragen doe je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees meer over energie besparen

Gezin op bank

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

Start met energie besparen
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof