Vrouw zit op de bank met haar telefoon

Slimme radiatorknoppen

Bespaar op Warmte13 juni 2023 door Redactie Eneco
Bij de meeste mensen hangt hun thermostaat in de woonkamer. Als je de thermostaat instelt op bijvoorbeeld 20 graden, dan slaat deze af als het die temperatuur is in de kamer. Maar de rest van de kamers in huis worden dan ook niet meer verwarmd. Vaak ga je hierdoor extra stoken om bijvoorbeeld je werkkamer of slaapkamer warm te krijgen.

Heb je wel eens gedacht aan slimme radiatorknoppen? In elke slimme radiatorknop zit een thermometer die de temperatuur in de kamer meet. Per ruimte stel je de temperatuur op deze manier apart in. De thermostaat slaat dan aan als een van deze ruimtes kouder wordt dan je wilt.

Op afstand bedienen

De slimme radiatorknop kun je op afstand bedienen met een app op je telefoon. Bijvoorbeeld als je bent weggegaan uit je huis en bent vergeten de verwarming lager te zetten. Of je zet de verwarming alvast aan als je onderweg naar huis bent. Zo kun je veel efficiënter je huis opwarmen.
Illustratie van twee smartphones op een lichtgroene achtergrond.

Ook bespaartips in je broekzak?

Profiteer ook van inzichten in je eigen energieverbruik én handige bespaartips met de Eneco app. 

Specifieke ruimtes

De slimme radiatorknoppen kosten wel wat geld. Zo’n 150 euro voor een set. Als je deze plaatst in ruimtes die je vaak verwarmt, kun je dat geld gemiddeld binnen een jaar terugverdienen. Dit komt omdat je met een slimme radiatorknop bespaart op je verbruik. De slimme radiatorknoppen hoef je niet te plaatsen in de kamer waar de thermostaat hangt. Daar zorgt de thermostaat ervoor dat de radiator op tijd afslaat als het warm genoeg is.

(Bron: Milieu Centraal)

Lees meer over energie besparen

Besparen met een boiler

Besparen met een boiler? Zo doe je dat

Naar tips voor je boiler
Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Wat is het energieverbruik van een vaatwasser?

Zo houd je het energieverbruik laag
Bespaartip: Korter douchen elke dag | Eneco

Korter douchen: 10 tips om water en gas te besparen onder de douche

Bekijk de 10 tips