Thermostaat zelfde stand

Radiatoren op dezelfde stand

13 juni 2023 door Redactie Eneco
De temperatuur in jouw huis is makkelijk te regelen per ruimte. Dit doe je met thermostaatknoppen op je radiatoren (ook wel thermostatische kranen genoemd). Via de streepjes of cijfers die op de knop staan kies je de juiste stand. Stand 3 is zo’n 20 graden. Thermostaatknoppen zorgen ervoor dat de radiator (verwarmingsbron) dichtgaat als de ingestelde kamertemperatuur bereikt is. Heb je meerdere radiatoren in één ruimte? Zet dan alle thermostaatknoppen op dezelfde stand om een stabiele temperatuur te krijgen in je huis.
Een glimlachende vrouw staat met een rol isolatiemateriaal in haar handen.

Isoleer je huis en bespaar direct

Wist je dat drie op de vier woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Zonde! Met goede isolatie bespaar je gas én woon je comfortabeler. Ook je woning isoleren?

Kosten snel terugverdiend

Thermostaatknoppen kosten ongeveer €30 per stuk. Ze zijn daarmee iets duurder dan gewone radiatorknoppen die ongeveer €15 per stuk kosten. Doordat je bespaart op je verbruik, verdien je dit snel terug. De thermostaatknop zorgt er namelijk voor dat de radiator stopt als de gewenste temperatuur bereikt is. Bij gewone radiatorknoppen is dit niet het geval. Die kan alleen open en dicht en blijft warmte afgeven als hij open is.

Let op!

Zet geen thermostaatknoppen op de radiatoren in de kamer waar je thermostaat hangt. In deze kamer (vaak je woonkamer) regelt de thermostaat aan de muur de verwarming. Om dat goed te laten werken moeten de radiatorkranen helemaal open staan. Je kunt op radiatoren in deze kamer daarom beter normale radiatorknoppen zetten en deze helemaal open draaien.

(Bron: Milieu Centraal, Eneco Warmtewijzer)

Meer over energie besparen

Warme huiskamer met meisje dat op de grond speelt in een goed geïsoleerd huis

Tochtstrips: verlaag je gasverbruik en verhoog je comfort

Bespaar met tochtstrips
Eneco monteur poseert voor de camera

Nachttemperatuur cv: monteur Dennis geeft tips

Bekijk de tips van Dennis
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips