installatie warmtepomp door Eneco technicus,

Houd de temperatuur zoveel mogelijk gelijk

Met een warmtepomp
Je hoort vaak dat als je energie wilt besparen, je ’s avonds of als je weggaat je thermostaat op 15 ̊C moet zetten. Bij een warmtepomp is het vaak juist andersom: hoe minder je wisselt van temperatuur, hoe meer je bespaart. Nieuwsgierig waarom? Lees gauw verder.

Een warmtepomp houdt je huis op temperatuur

Dat een warmtepomp je huis verwarmt is niet helemaal waar. Een warmtepomp houdt je huis vooral op temperatuur. Daarom is het meestal niet slim om je kamertemperatuur te veel aan te passen. Bij een gelijke temperatuur houdt je warmtepomp op de meest zuinige manier je huis warm. Hoe beter je woning is geïsoleerd is, hoe minder energie het de warmtepomp kost om die temperatuur vast te houden. Een hybride warmtepomp (een warmtepomp die samenwerkt met de Cv-ketel) verbruikt bij een gelijke temperatuur in huis vaak ook geen tot weinig gas. Voor het verwarmen van je kraanwater of op dagen wanneer het buiten kouder is dan zo’n 4 ̊C is weer wel gas nodig.

Wisselen van temperatuur kost meer energie

Verander je de temperatuur in huis van bijvoorbeeld 17 ̊C naar 19 ̊C? Dan moet de warmtepomp ineens op vol vermogen draaien om dit te bereiken. Hierdoor gebruik je vaak meer gas dan wanneer je de temperatuur altijd op 19 ̊C houdt. Bij een hybride warmtepomp kan het gebeuren dat de cv-ketel moet bijspringen. Hierdoor verbruik je extra gas. Een ander nadeel: je warmtepomp heeft een paar uur nodig om je huis één graad warmer te maken. Het kan soms zelfs meer dan een dag duren om van 15 ̊C naar 19 ̊C te gaan.

Als je in een goed geïsoleerd huis woont

Woon je in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp? Als je de kamertemperatuur elke dag met een aantal graden laat schommelen, kunnen je verbruikskosten met wel 10 tot 30% stijgen dan wanneer je een gelijke temperatuur in huis aanhoudt. Ons advies is daarom om je kamertemperatuur zo min mogelijk aan te passen. Dus ’s avonds als je naar bed gaat of overdag als je niet thuis bent, kun je de temperatuur in je huis het beste gelijk houden. Dat is ook nog eens comfortabel.

Als je lang van huis bent

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een week of langer op vakantie gaat. Dan is het ook in een goed geïsoleerd huis een goed idee om je kamertemperatuur 2 ̊C tot 3 ̊C lager te zetten dan je gewend bent. Bij een aantal warmtepompen kun je een vakantieschema instellen. Hierin geef je aan welke temperatuurverlaging je tijdens je afwezigheid wilt instellen. De warmtepomp zorgt er dan voor dat je huis weer op de gewenste temperatuur is als je terugkomt van vakantie. Zo hou je je huis niet onnodig warm, maar hoef je ook niet nog een aantal dagen te wachten tot je er weer lekker warmpjes bij zit.

Als je in een niet goed geïsoleerd huis woont

Is je huis minder goed geïsoleerd? Dan kan het al slim zijn om de temperatuur te verlagen als je drie dagen of langer weg bent. Maar ieder huis is anders. Daarom is het belangrijk om goed te blijven kijken hoeveel tijd, stroom en gas het jouw warmtepomp kost om de temperatuur in huis aan te passen. En of het in jouw situatie beter is om de temperatuur aan te passen of gelijk te houden.
Vrouw zit op stoel in woonkamer

Isoleer je ramen met folie: ook in een huurhuis

Alles over glasfolie
Een familie zit ontspannen in de woonkamer

10 tips om energie te besparen in de winter

Bespaartips voor in de winter
Een dame wokt op een inductieplaat

Koken op gas of inductie: dit moet je weten

Bekijk de voordelen