
Verschillende soorten warmtepompen: welk type past bij jou?
Hybride en elektrische warmtepompen
Je kunt warmtepompen indelen in twee categorieën: hybride en elektrische warmtepompen. Het grote verschil tussen deze twee soorten is of je nog een cv-ketel nodig hebt. Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan je cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor het verwarmen van het huis. Bij langere perioden met koude dagen wordt de warmtepomp hierbij geholpen door de cv-ketel. Daarnaast blijft de cv-ketel verantwoordelijk voor het verwarmen van je kraanwater. Bij dit type warmtepomp verbruik je dus nog steeds gas, maar wel een flink stuk minder.
De elektrische warmtepomp wordt niet aan je cv-ketel gekoppeld, maar neemt alle functies van de cv-ketel over. Je kunt met dit type warmtepomp dus helemaal van het gas af. Wel is het belangrijk om goed te checken of dit in jouw woning ook mogelijk is. Omdat de warmtepomp geen hulp krijgt van de cv-ketel, moet je huis namelijk erg goed geïsoleerd zijn.
Energiebronnen van een warmtepomp
Warmtepompen halen energie uit de lucht, water of aardbodem, brengen dit op de juiste temperatuur en verwarmen hier vervolgens je huis en/of het kraanwater mee. Bij het aanschaffen van een warmtepomp is het belangrijk om goed te kijken welk soort het beste past bij jouw wensen en woonsituatie.
Lucht/lucht warmtepomp
De lucht/lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit. Vervolgens wordt deze lucht in de warmtepomp verwarmd en via units in het plafond en de wanden in het huis verspreid. Dit type warmtepomp kan ook gebruikt worden om te koelen.
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit of uit de binnenlucht via een ventilatiebox. De warmte die in de warmtepomp ontstaat wordt vervolgens overgedragen aan het centrale verwarmingssysteem, zoals de radiatoren of vloerverwarming, en het kraanwatersysteem.
Bodem/water warmtepomp
Een bodem/water warmtepomp gebruikt energie uit de grond om te verwarmen. Dit soort warmtepompen worden daarom ook wel aardwarmtepompen genoemd. Om de energie uit de grond te halen, wordt onder de grond een buizenstelsel aangelegd. De warmte die ontstaat wordt net als bij de lucht-water warmtepomp overgedragen aan het centrale verwarmingssysteem en het kraanwatersysteem. Het aanleggen van het buizenstelsel heeft, vooral bij bestaande woningen, wat voeten in de aarde. Het rendement van een bodem-water warmtepomp is echter wel relatief groot.
Water/water warmtepomp
De water/water warmtepomp haalt energie uit het grondwater. Hiervoor worden onder de grond twee putten naar het grondwater gegraven. Eerst wordt het water uit de ene put omhoog gepompt. Vervolgens wordt de energie uit het water gebruikt om te verwarmen. Daarna wordt het afgekoelde water via de andere put weer de grond in gepompt. Omdat dit een omvangrijk en duur proces is wordt de water/water warmtepomp vaak alleen voor meerdere woningen tegelijk geïnstalleerd.
Warmtepompen van Eneco
Eneco Duurzaam Wonen biedt een aantal verschillende hybride lucht/water warmtepompen aan. Deze zijn allemaal heel geschikt voor bestaande woningen en hebben een acceptabele terugverdientijd. De Mitsubishi Electric Ecodan en de Remeha Elga Ace halen energie uit de buitenlucht en werken samen met elke cv-ketel. Een voordeel van de Remeha Elga Ace is dat deze in de zomer ook voor verkoeling zorgt. Erg fijn als de temperatuur buiten flink oploopt. Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? De Daikin- Intergas is een krachtige cv-ketel en warmtepomp ineen. De Eneco WarmteWinner® is een kleine en stille ventilatiepomp. Deze variant heeft dus geen buitenunit en recyclet de warmte in je huis en ventileert met frisse buitenlucht.
Ben jij klaar om op je energiekosten te besparen en de volgende stap naar klimaatneutraal wonen te maken? Een warmtepomp kan daarbij helpen.