Warmtepomp
Gas besparen, Verwarmen, Warmtepomp

5 voordelen van een warmtepomp

13 mei 2024 door Redactie Eneco
Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp volgens het kabinet de standaard voor het verwarmen van je huis. Dit sluit aan bij de duurzame ambities van Eneco. Koop je bij Eneco een nieuwe cv-ketel? Dan is dat altijd in combinatie met een hybride warmtepomp. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst. Maar wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Wij zetten er vijf voor je op een rij.

1. Minder gasverbruik

Een warmtepomp neemt (een deel van) de taken van je cv-ketel over. Hierdoor verbruik je minder gas voor het verwarmen van je huis en kraanwater. Hoeveel gas je nog nodig hebt hangt af van het soort warmtepomp dat je kiest. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. In deze samenwerking verwarmt de warmtepomp het huis en blijft de cv-ketel het kraanwater verwarmen. Op deze manier kan je tot wel 70 procent gas besparen.

2. Besparen met een warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. Door deze extra energie kan de warmtepomp meer warmte leveren dan dat hij stroom verbruikt. Dat betekent dat je minder elektriciteit gebruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte en dat jouw energieverbruik dus toch naar beneden gaat. En dit zie je ook terug op de energierekening: je energiekosten kunnen met een de warmtepomp verlaagd worden. Hoeveel je kan besparen hangt af van verschillende factoren. Goed en persoonlijk advies is daarom belangrijk.

3. Lagere CO2-uitstoot

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis en het kraanwater. De warmtepomp haalt energie uit de lucht, aardbodem of het grondwater, brengt dit op de juiste temperatuur en verwarmt hier vervolgens je huis en/of het kraanwater mee. Omdat je hier, afhankelijk van het type warmtepomp, minder tot geen gas voor nodig hebt en je energieverbruik naar beneden gaat wordt je CO2-uitstoot ook lager. En dat is weer goed voor het milieu! Tip: kies je voor groene stroom, dan wordt jouw CO2-footprint nóg lager.

4. Verwarmen én koelen

Een cv-ketel zorgt ervoor dat je huis wordt verwarmd. Een warmtepomp neemt deze taak over. Maar wist je dat sommige warmtepompen niet alleen verwarmen, maar ook kunnen koelen? Zo zit je er niet alleen in de winter warmpjes bij, maar is je huis in de zomer ook heerlijk koel.

5. Waarde van je huis kan stijgen

De installatie van een warmtepomp is een duurzame maatregel die het energielabel van je huis vaak met een of twee stappen verhoogt. Een beter energielabel zorgt ervoor dat je huis ook meer waard wordt, zonder dat je hier heel veel voor hoeft te doen. 

Belangrijke aandachtspunten

Naast de voordelen, is het ook goed om rekening te houden met de nadelen van een warmtepomp. Zo is de warmtepomp in verhouding met een cv-ketel duurder in aanschaf en duurt het een aantal jaar voordat je deze investering terugverdient. Daarnaast ervaren sommigen dat een warmtepomp meer geluid maakt dan een cv-ketel. Al is dat ook afhankelijk van het type warmtepomp en hoe gevoelig je bent voor geluid. Een warmtepomp is niet voor elk huis geschikt. Gelukkig bestaat er vaak wel een type die bij jouw woonsituatie past. Ook kun je verschillende subsidies aanvragen, wat de aanschaf van een warmtepomp makkelijker maakt. We helpen je graag met financieel advies

Ben je na het afwegen van de voor- en nadelen van een warmtepomp klaar om de volgende stap naar klimaatneutraal wonen te maken? Vraag snel een adviesgesprek aan. We kijken graag samen naar de mogelijkheden bij jou thuis.  

Gerelateerde verhalen

Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Een hybride warmtepomp kan vaak ook in een bestaande woning

Ontdek waar je op moet letten
vrouw met warmtepomp en cv-ketel in huis

Welk type warmtepomp past bij jou?

Bekijk de warmtepompen