Een familie zit ontspannen in de woonkamer
Gas besparen, Warmtepomp, Verwarmen

Een hybride warmtepomp: zo werkt het!

13 december 2023 door Redactie Eneco
Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 70% op je gasverbruik. Benieuwd wat een hybride warmtepomp is en hoe die werkt? Bekijk de video of lees het artikel hieronder en ontdek direct of het een optie voor je is.

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel

In de meeste huizen in Nederland wordt de temperatuur in kamers en het kraanwater verwarmd met behulp van een cv-ketel die op gas werkt. Om de kosten én de CO2-uitstoot te verlagen zoeken steeds meer mensen naar slimmere manieren om gas te besparen. En de woning duurzamer te verwarmen. Een van die manieren is met een hybride warmtepomp. Die neemt een deel van de taken over van de cv-ketel. Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan je cv-ketel. En bestaat meestal uit een deel dat in je woning staat (binnenunit) en een deel dat buiten staat (buitenunit). De cv-ketel slaat wel aan om je kraanwater te verwarmen of als het buiten kouder is dan zo'n 4°C. De rest van de tijd verwarmt de hybride warmtepomp je woning. Zo bespaar je tot 70% op je gasverbruik én ben je verzekerd van een warm en comfortabel huis.

illustratie werking hybride warmtepomp Illustratie werking hybride warmtepomp

Zo werkt een hybride warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. En brengt deze daarna naar je verwarmingssysteem. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder water te verwarmen. Je verbruikt hierdoor wel meer stroom, maar je gasverbruik neemt veel meer af. Hierdoor bespaar je meer aan gas dan dat je extra voor stroom betaalt. 
Een monteur van Eneco staat naast een warmtepomp.

Een warmtepomp: iets voor jou?

Elke duurzame stap begint met goed advies. In een gratis telefonisch adviesgesprek bespreek je de mogelijkheden voor jouw huis. In een half uur weet je waar je aan toe bent, zonder verplichtingen.

De werking van een hybride warmtepomp in vier stappen

Stap 1
In de warmtepomp zit een koudemiddel. Koudemiddel heeft zelf een temperatuur van zo’n - 26°C.  En heeft als eigenschap dat het altijd warmte boven die temperatuur aantrekt. Dit koudemiddel warmt dus op doordat het warmte uit de binnen- of buitenlucht haalt. Vervolgens verdampt het koudemiddel. 

Stap 2
De damp wordt vervolgens samengeperst door een compressor. Door de hoge druk ontstaat een nog warmere damp. Deze damp stroomt door naar de warmtewisselaar.

Stap 3
In de warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het water van het verwarmingssysteem. Dit warme water verwarmt je kamers. 

Stap 4

Het expantieventiel verlaagt vervolgens de druk. De warme damp koelt af en wordt weer vloeibaar koudemiddel. Dit koudemiddel trekt vervolgens weer warmte aan en zo start het proces weer opnieuw. 

De hybride warmtepompen van Eneco

Bij Eneco bieden we verschillende hybride warmtepompen aan. Bekijk alle specificaties van onze hybride warmtepompen via onderstaande link.

Gerelateerde verhalen

Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Koppel kijken naar laptop op eettafel

Geluid van een hybride warmtepomp: antwoord op de 7 meestgestelde vragen

Lees meer over warmtepompen en geluid
Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Een hybride warmtepomp kan vaak ook in een bestaande woning

Ontdek waar je op moet letten