Warmtepomp kosten

De kosten voor een warmtepomp hangen af van je woonsituatie. Allereerst maakt het uit of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Of dat je bijvoorbeeld nog meer moet isoleren. Daarnaast hangt de warmtepomp prijs af van het type dat je kiest. Ontdek hier alles over de kosten van een warmtepomp, de installatiekosten, subsidies en het rendement van de warmtepomp.
Koppel aan tafel

De kosten van een warmtepomp

Als je van plan bent een warmtepomp te kopen, wil je natuurlijk wel weten welke kosten je kan verwachten. De prijs hangt af van het type en het vermogen van de warmtepomp. Warmtepompen heb je in verschillende soorten: hybride en compleet elektrische (all-electric) warmtepompen.

De prijs van een hybride warmtepomp

De prijs van een compleet elektrische warmtepomp is volgens Milieu Centraal relatief hoog en vrijwel alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen. Je moet dan rekening houden met een prijs tussen de € 12.000 en de € 26.000. Bij Eneco koop je alleen hybride warmtepompen. Dit omdat dit voor de meeste bestaande woningen de best bereikbare eerste stap is naar duurzaam verwarmen.Prijs hybride warmtepomp bij Eneco 
De prijs van de warmtepompen ligt bij Eneco tussen de € 3.845 en € 7.500 inclusief standaard installatie en na aftrek van subsidie. Dat is een stuk lager dan de aanschaf van een compleet elektrische warmtepomp.

 

Warmtepomp installatiekosten

Het is belangrijk dat je woning geschikt is voor een warmtepomp. Zo moet je jouw woning redelijk tot goed hebben geïsoleerd. Ook heb je het juiste ventilatie - en verwarmingssysteem in huis nodig.

De prijs bij Eneco is inclusief standaard installatie. Tijdens de schouw brengen we de situatie van jouw woning in kaart. Zijn er nog extra werkzaamheden nodig? Dan ontvang je van ons een overzicht van deze werkzaamheden en extra installatiekosten voordat we overgaan tot installatie. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Twee monteurs lopen samen naar een voordeur

Waarom nu een warmtepomp kopen?

Een warmtepomp koop je niet zomaar, het kost tijd om de juiste beslissing te nemen. Ook komt het voor dat monteurs niet direct een warmtepomp kunnen installeren. Daarom is het verstandig om dit jaar al te checken of je woning geschikt is voor een warmtepomp en een aanvraag te doen. Zo heb je alles goed geregeld vóór het volgende stookseizoen.

Wist je trouwens dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van je woning? De overheid heeft besloten dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Het is slim om hier alvast rekening mee te houden.

Waarom nu een warmtepomp?

  • Vanaf 2026 nieuwe regelgeving vervanging cv-ketel
  • De wachttijd kan oplopen
  • Tot € 3.075 subsidie van de overheid

Lagere kosten door subsidie warmtepomp

Voor de aanschaf van een warmtepomp ontvang je van de overheid ook subsidie. Deze subsidie kan oplopen tot € 3.075. Dat scheelt op de prijs die je uiteindelijk betaalt voor een warmtepomp. En zo verdien je de investering in duurzamer wonen sneller terug. Daarnaast kun je op verschillende manieren hulp krijgen bij het financieren van je warmtepomp.

De kosten van je warmtepomp terugverdienen

Als je een warmtepomp hebt, bespaar je natuurlijk op je gasrekening. Hiermee verdien je op termijn de aanschafkosten terug. Bij een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel, kan je besparing al tot 70% oplopen. Bij een all-electric ready (in volledig elektrische opstelling) of compleet elektrische warmtepomp kun je in de toekomst zelfs 100% gas besparen. Dat is omdat je geen cv-ketel meer nodig hebt en dus geen gasaansluiting met bijbehorende vaste kosten.

Welk type warmtepomp je ook kiest, je gaskosten gaan omlaag. Voor een hybride warmtepomp heb je nog wel een cv-ketel nodig en verbruik je naast elektriciteit nog gas. Na het installeren van een hybride warmtepomp gaat je elektriciteitsrekening iets omhoog. Maar omdat je veel minder gas verbruikt, gaat je totale energierekening naar beneden. Ga je voor zonnepanelen? Dan wek je de stroom voor de warmtepomp compleet of gedeeltelijk zelf op. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice