Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

13 mei 2024 door Redactie Eneco
Om je heen hoor je steeds meer over warmtepompen. Helemaal sinds het kabinet heeft aangekondigd dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van je huis. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Zo werkt een warmtepomp

In de meeste Nederlandse huizen zorgt een cv-ketel voor het verwarmen van de kamertemperatuur en het kraanwater. Door de schommelende gasprijs zijn steeds meer mensen op zoek een duurzamer alternatief voor de cv-ketel. Tada, daar is de warmtepomp.  

Een warmtepomp haalt energie uit een natuurlijke energiebron en zet dit om in warmte. Je kunt dit zien als een omgekeerde koelkast. In plaats van de warmte van binnen naar buiten af te voeren, brengt de warmtepomp de warmte juist van buiten naar binnen. De warmtepomp werkt op elektriciteit.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van het huis en de cv-ketel verwarmt het kraanwater. Bij lange periodes met koude dagen ondersteunt de cv-ketel de warmtepomp bij het verwarmen van de woning. Een elektrische warmtepomp neemt alle taken van de cv-ketel over. Dit type warmtepomp verwarmt dus het huis en het kraanwatersysteem. Je hebt bij een elektrische warmtepomp helemaal geen gas meer nodig.  

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, de aardbodem of het grondwater. Welk type warmtepomp voor jou het meest geschikt is hangt af van je woonsituatie. Bijvoorbeeld van welk jaar je woning is en de mate van isolatie. We bieden bij Eneco drie soorten hybride lucht/water warmtepompen aan die allemaal heel geschikt zijn voor bestaande woningen. Vraag een adviesgesprek aan, zodat we samen naar de mogelijkheden bij jou thuis kunnen kijken. 

Vergeleken met een cv-ketel heeft een warmtepomp meerdere voordelen. Je verbruikt minder of helemaal geen gas, bespaart op je energiekosten en verlaagt je CO2-uitstoot. Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen? Lees hoe José en Erik een stap maakten naar klimaatneutraal wonen en voor een warmtepomp kozen.
De Eneco GasBespaarBubbel op een plein

Ontdek jouw GasBespaarBubbel

Blaas je eigen GasBespaarBubbel op en ontdek hoeveel gas jij kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Gerelateerde verhalen

vrouw met warmtepomp en cv-ketel in huis

Welk type warmtepomp past bij jou?

Bekijk de warmtepompen
Warmtepomp

De 5 voordelen van een warmtepomp

Goed voorbereid op de toekomst met een warmtepomp
Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Een hybride warmtepomp kan vaak ook in een bestaande woning

Ontdek waar je op moet letten