
Een warmtepomp in een bestaande woning: kan dat?
Steeds meer mensen stappen over op een warmtepomp voor het verwarmen van hun woning. En dat is niet zo gek, want een warmtepomp heeft meerdere voordelen. Dat een warmtepomp alleen geschikt is voor een nieuwbouwwoning klopt niet. Je kunt een warmtepomp ook heel goed in een bestaande woning plaatsen. In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Een hybride warmtepomp is vaak heel geschikt voor een bestaande woning. Kijk mee in de jaren 70 woning van Joyce.
Voldoende ruimte in je bestaande woning
Als je er aan denkt om een warmtepomp te kopen kun je kiezen uit verschillende soorten: een elektrische of een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is voor de meeste bestaande woningen de makkelijkste stap om duurzamer te verwarmen. Hij werkt samen met je cv-ketel en bestaat uit een binnendeel (binnenunit) en vaak ook een buitendeel (buitenunit). De binnenunit van de warmtepomp komt naast je cv-ketel te hangen. Daarvoor heb je ruimte naast je cv-ketel nodig. Afhankelijk van het type warmtepomp plaatsen we ook een buitenunit. Deze moet op een gepaste afstand van je buren staan om geluidsoverlast te voorkomen. Heb je deze ruimte niet? Dan valt een warmtepomp met een buitenunit af. Kijk dan of een ventilatiewarmtepomp iets voor je is.
Bereken je besparing
Met een hybride warmtepomp kun je tot 70% besparen op gas. Je verlaagt je gasrekening én verwarmt je woning duurzamer.
Vul je adres in en bereken je besparing
Vul je adres in en bereken je besparing
Isolatie van bestaande woningen
Als je huis (nog) geen energielabel A heeft, is een hybride warmtepomp vaak de beste keuze. De hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die nog niet overal goede isolatie hebben. Bij een heel goed geïsoleerde woning met energielabel A kan je ook kiezen voor een elektrische warmtepomp. Vandaar dat voor nieuwbouwwoningen vaak voor die optie wordt gekozen.
Het juiste verwarmingssysteem
Een verwarmingssysteem is het systeem waarmee je woning wordt verwarmd, zoals radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Net als je cv-ketel verwarmen warmtepompen het water dat door het verwarmingssysteem loopt om je woning op de juiste temperatuur te krijgen. Er is wel een verschil. Warmtepompen verwarmen dit water tot zo’n 45 of 55 graden, terwijl de cv-ketel het water tot 60 of wel 80 graden verwarmt. Nieuwere verwarmingssystemen werken ook op de lagere temperatuur, maar niet allemaal. Met de 50 graden test check je of jouw verwarmingssysteem geschikt is voor een hybride warmtepomp.Kosten voor een warmtepomp in je bestaande woning: dit kun je verwachten
De kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning hangen af van je woonsituatie. Allereerst maakt het uit of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Of dat je bijvoorbeeld nog meer moet isoleren. Daarnaast hangt de warmtepomp prijs af van het type dat je kiest. Bekijk alle prijzen van de warmtepompen van Eneco. Goed om te weten is dat je op alle warmtepompen van Eneco subsidie kunt aanvragen. Zo krijg je tot 30% op de aankoopprijs terug. Een warm en comfortabel huis met een lager gasverbruik? Met een hybride warmtepomp kan het!
Vraag gratis advies
Wil je weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor je woning? Onze expert helpt je graag verder. Oók als je geen energiecontract bij Eneco hebt.