Bestaande woning met een warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp in een bestaande woning: kan dat?

Steeds meer mensen stappen over op een warmtepomp voor het verwarmen van hun woning. En dat is niet zo gek, want een warmtepomp heeft meerdere voordelen. Dat een warmtepomp alleen geschikt is voor een nieuwbouwwoning klopt niet. Je kunt een warmtepomp ook heel goed in een bestaande woning plaatsen. In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Een hybride warmtepomp is vaak heel geschikt voor een bestaande woning. Kijk mee in de jaren 70 woning van Joyce.

Voldoende ruimte in je bestaande woning

Als je er aan denkt om een warmtepomp te kopen kun je kiezen uit verschillende soorten: een elektrische of een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is voor de meeste bestaande woningen de makkelijkste stap om duurzamer te verwarmen. Hij werkt samen met je cv-ketel en bestaat uit een binnendeel (binnenunit) en vaak ook een buitendeel (buitenunit). De binnenunit van de warmtepomp komt naast je cv-ketel te hangen. Daarvoor heb je ruimte naast je cv-ketel nodig. Afhankelijk van het type warmtepomp plaatsen we ook een buitenunit. Deze moet op een gepaste afstand van je buren staan om geluidsoverlast te voorkomen. Heb je deze ruimte niet? Dan valt een warmtepomp met een buitenunit af. Kijk dan of een ventilatiewarmtepomp iets voor je is.
Monteur checkt de warmtepomp

Bereken je besparing

Met een hybride warmtepomp kun je tot 70% besparen op gas. Je verlaagt je gasrekening én verwarmt je woning duurzamer. 
Vul je adres in en bereken je besparing

Isolatie van bestaande woningen

Als je huis (nog) geen energielabel A heeft, is een hybride warmtepomp vaak de beste keuze. De hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die nog niet overal goede isolatie hebben. Bij een heel goed geïsoleerde woning met energielabel A kan je ook kiezen voor een elektrische warmtepomp. Vandaar dat voor nieuwbouwwoningen vaak voor die optie wordt gekozen.
Familie op de bankDuurzamer verwarmen met een hybride warmtepomp in een bestaande woning

Het juiste verwarmingssysteem

Een verwarmingssysteem is het systeem waarmee je woning wordt verwarmd, zoals radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Net als je cv-ketel verwarmen warmtepompen het water dat door het verwarmingssysteem loopt om je woning op de juiste temperatuur te krijgen. Er is wel een verschil. Warmtepompen verwarmen dit water tot zo’n 45 of 55 graden, terwijl de cv-ketel het water tot 60 of wel 80 graden verwarmt. Nieuwere verwarmingssystemen werken ook op de lagere temperatuur, maar niet allemaal. Met de 50 graden test check je of jouw verwarmingssysteem geschikt is voor een hybride warmtepomp.

Kosten voor een warmtepomp in je bestaande woning: dit kun je verwachten

De kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning hangen af van je woonsituatie. Allereerst maakt het uit of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Of dat je bijvoorbeeld nog meer moet isoleren. Daarnaast hangt de warmtepomp prijs af van het type dat je kiest. Bekijk alle prijzen van de warmtepompen van Eneco. Goed om te weten is dat je op alle warmtepompen van Eneco subsidie kunt aanvragen. Zo krijg je tot 30% op de aankoopprijs terug. Een warm en comfortabel huis met een lager gasverbruik? Met een hybride warmtepomp kan het!
Monteur voor de binnenunit van een hybride warmtepomp

Vraag gratis advies

Wil je weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor je woning? Onze expert helpt je graag verder. Oók als je geen energiecontract bij Eneco hebt.

Een warmtepomp installeren in je bestaande woning

Een warmtepomp plaatsen in je bestaande woning duurt meestal twee dagen. Bij de schouw hoor je op welke plekken de monteurs aan het werk gaan. Zodat je van tevoren zoveel mogelijk ruimte kunt maken op die plekken. De binnen- en buitenunit worden op de eerste dag geïnstalleerd. Op de tweede dag wordt het werk in de meterkast gedaan, als dat nodig is. Benieuwd hoe de installatie precies werkt? Bekijk de stappen voor het installeren van een warmtepomp in je bestaande woning. 

Welke warmtepomp past het beste bij je bestaande woning?

Bij Eneco kan je verschillende soorten hybride warmtepompen kopen. Hierdoor is er voor bijna elke bestaande woning wel een passende oplossing. De Remeha Elga Ace is een lucht-water warmtepomp met een binnen- en buitenunit. Deze warmtepomp is beschikbaar in verschillende vermogens, waardoor er altijd wel een variant is die aansluit bij jouw woning. De Eneco WarmteWinner® is een kleine en stille ventilatiepomp, zonder buitenunit. Ideaal voor woningen met weinig ruimte, zoals bij het installeren van een warmtepomp in je appartement.  
 

Gerelateerde verhalen

Eneco monteur voor een woning met een hybride warmtepomp

5 handige warmtepompweetjes

Lees ook deze warmtepompweetjes
Verwarm je huis duurzaam met Eneco WarmteWinner®

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bespaar met je warmtepomp
Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Warmlopen voor een warmtepomp

Verwarm je woning duurzamer