Eneco monteur voor een woning met een hybride warmtepomp
Warmtepomp, Verwarmen

5 warmtepompweetjes

Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor het verwarmen van je huis. Voordat je een waterpomp koopt is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle details. Daarom delen we deze 5 warmtepompweetjes met je.18 september 2023 door Redactie Eneco

1. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, waarbij de cv-ketel het kraanwater verwarmt en de hybride warmtepomp de kamertemperatuur. Bij dit type warmtepomp heb je dus nog steeds gas nodig, maar verbruik je tot wel 70 % minder gas. De hybride & 'all electric ready' warmtepomp neemt in de toekomst alle taken van je cv-ketel over.  De 'full electric' warmtepomp wordt het meest gebruikt in nieuwbouwwoningen en is meestal niet geschikt voor bestaande woningen. Hiermee kun je voor het verwarmen van je huis en kraanwater direct van het gas af.Tip: welk type warmtepomp voor jou het meest geschikt is het hangt af van je woonsituatie. Vraag daarom voordat je een warmtepomp aanschaft eerst een gratis adviesgesprek aan bij een van onze experts.

 
monteur geeft advies aan klant

2: Een hybride warmtepomp in een bestaande woning? Dat kan!

Veel mensen denken dat je een warmtepomp alleen in een nieuwbouwwoning kunt installeren. Maar niets is minder waar. Ook veel bestaande woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Wist je dat je zelfs een warmtepomp in een appartement kunt plaatsen? Wel is het in alle woonsituaties belangrijk dat je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, dat je voldoende ruimte hebt voor de binnen- en/of buitenunit en dat je bestaande verwarmingssysteem ook geschikt is voor een warmtepomp. Lees meer over het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning.

Tip: vraag altijd advies aan een expert voordat je een warmtepomp aanschaft voor je bestaande woning. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

3. Het resultaat van een warmtepomp valt of staat met goede isolatie

Het is logisch, maar daarom niet minder waar: met een goed geïsoleerde woning heb je het meeste profijt van je warmtepomp. Denk aan dubbel glas en goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Hierdoor blijft de warmte in je woning, hoeft de warmtepomp minder hard te werken en verbruik je minder energie. Hoewel een goed geïsoleerde woning voor het hoogste rendement zorgt kan een hybride warmtepomp in een minder geïsoleerde woning financieel toch ook al aantrekkelijk zijn.
 
Een monteur van Eneco zit gehurkt naast een warmtepomp.

Een warmtepomp kopen: hoe werkt dat?

Klinkt interessant, zo'n warmtepomp. Misschien overweeg je het ook wel. Benieuwd wat er nou eigenlijk bij komt kijken? We vertellen het je graag.
 

4. Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat je bij vervanging van je cv-installatie je moet overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp. Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost. Deze zijn voor nu:


  • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
  • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
  • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.
  • Wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnormen kan worden geplaatst    

    Tip: hou het nieuws in de gaten, de plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het kan dus nog veranderen.

5. Met een warmtepomp bespaar je geld

Een warmtepomp werkt op elektriciteit waardoor je iets meer elektriciteit gaat verbruiken. Echter heeft een warmtepomp minder elektriciteit nodig dan de hoeveelheid energie die de warmtepomp produceert. Met andere woorden: het rendement van de warmtepomp is hoger. Daarnaast ga je dankzij de warmtepomp minder of zelfs helemaal geen gas meer gebruiken. En dat merk je direct in je portemonnee!

Tip: Kies je ook voor zonnepanelen? Dan wek je zelf de extra stroom op voor je hybride warmtepomp. Zo verbruik je tot 70% minder gas, zonder hoge stroomkosten. 

Gerelateerde verhalen

Een familie zit ontspannen in de woonkamer

Een hybride warmtepomp: zo werkt het!

Verwarm je woning duurzamer
Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Jan koos voor een hybride warmtepomp

Zo bespaart Jan met een hybride warmtepomp
Klant met een Eneco warmtepompmonteur voor een huis met warmtepomp en zonnepanelen

5 warmtepomp tips

Lees deze warmtepomp tips