Installatie van je warmtepomp
Het is zover; je hebt een warmtepomp gekozen en de installatie komt eraan. Het duurt meestal 2 dagen om de hybride warmtepomp te installeren. Lees hoe de installatie in zijn werk gaat, zodat je precies weet wat je kan verwachten.
Advies op maat
Tijdens het adviesgesprek brengen we de mogelijkheden van je woning in kaart. Lijkt je woning geschikt voor een warmtepomp en ben je enthousiast over de verwachte besparing? Dan voert een expert een digitale schouw op afstand uit. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden en wat er nodig is om een warmtepomp te installeren. Is het via video moeilijk te zien wat er kan, of zijn er nog twijfels? Dan komt de expert bij je thuis langs.

1
Zo gaat de installatie
Stap 1: Binnenunit
Allereerst plaatsen we de binnenunit van de warmtepomp naast je cv-ketel en sluiten de cv-leidingen erop aan. Als het nodig is, wordt de elektra aangepast. De aansluiting van de thermostaatkabel naar de cv-ketel verplaatsen we naar de warmtepomp en we verbinden de warmtepomp en de cv-ketel met elkaar. Indien nodig, wordt een extra buffervat geplaatst om te voorkomen dat de warmtepomp steeds aan- en uitschakelt.
2
Stap 2: Buitenunit (optioneel)
Heb je gekozen voor een warmtepomp met buitenunit? Dan plaatsen we deze op de met jou vooraf afgesproken plek. Bijvoorbeeld met beugels aan de buitenmuur, op trillingsdempers op het dak of op de grond. Kan de condens vanuit de buitenunit niet weg, dan plaatsen we ook een condensafvoer. We koppelen de koelleidingen en elektra tussen de buiten- en binnenunit. Om de koelleidingen en de elektrakabel van buiten naar binnen te brengen, boren we een gat.
3
Stap 3: In de meterkast
Als het nodig is, doen we aanpassingen in de meterkast en leggen we een extra groep aan. Bij hybride warmtepomp met kleiner vermogen hoeft de meterkast niet aangepast te worden. Dan is een extra groep niet nodig.
4
Stap 4: De koelmiddelleiding
We sluiten de koelmiddelleiding aan. Deze verbinden we aan de binnen- en buitenunit en eventueel vullen we het koelmiddel aan. Dit is afhankelijk van de leidinglengte. De gaten dichten we goed af na het aanbrengen van de leidingen.
5
Stap 5: Bijna klaar!
We plaatsen de nieuwe thermostaat of stellen de bestaande thermostaat opnieuw in. Daarna stellen we het systeem in, testen we en maken we het klaar voor gebruik. Besparen maar!
6
Stap 6: Gelukt, wat nu?
We ruimen alles natuurlijk weer netjes op. Ook voeren we een goed gesprek met je over hoe je de warmtepomp het beste kunt gebruiken. In dit gesprek kun je al je vragen stellen en krijg je tips en tricks over verwarmen met een hybride warmtepomp.
Veelgestelde vragen
- Meerwerk is het extra materiaal dat nodig is om iets te installeren en geen onderdeel uitmaakt van het materiaal dat standaard nodig is voor installatie. Tijdens de schouw wordt al duidelijk hoeveel en welk meerwerk er nodig is én krijg je inzicht in de kosten hiervan. Als er tijdens de installatie nog iets bijkomt, wordt dit opgelost door onze experts, zonder aanvullende kosten.
- Voor onze monteurs is het belangrijk dat ze direct aan de slag kunnen, zodat ze binnen een dag netjes kunnen installeren. Bij de schouw hoor je vaak al op welke plekken de monteurs aan het werk gaan. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk ruimte hebt gemaakt op die plekken en sowieso in de buurt van de cv-ketel. Dan heb je aan het eind van de dag niet alleen een nieuwe warmtepomp, maar ook een lekker opgeruimde zolder!
- Er zijn een aantal dingen die je na installatie van je warmtepomp nog kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het checken of je warmtepomp gedekt is door je opstalverzekering, subsidie aanvragen en zorgen dat je een onderhoudscontract hebt gekozen.