Vader en kind naast cv ketel,

Een warmtepomp in een appartement; kan dat?

22 januari 2024 door Redactie Eneco
Je wilt je gasverbruik verlagen, op je energierekening besparen en je CO2-footprint verminderen. Een warmtepomp is dan een slim en duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis. Maar kun je ook van de voordelen van een warmtepomp profiteren als je in een appartement woont? Jazeker! In dit artikel lees je meer over de voorwaarden van het installeren van een warmtepomp in je appartement.

Het type warmtepomp voor je appartement

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Afhankelijk van het type warmtepomp wordt er energie uit de lucht, de aardbodem of het grondwater gehaald en gebruikt voor het verwarmen van je huis en het kraanwater. Als je in een appartement woont, is de kans groot dat je geen directe toegang tot de bodem en het grondwater hebt. Warmtepompen die deze energiebronnen gebruiken, vallen dan ook af. Wel kun je in je appartement gebruikmaken van lucht. Een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp zijn voor je appartement dus wel geschikt.

Een buitenunit versus een binnenunit

Bij de lucht-lucht warmtepomp, zoals de Daikin-Intergas, wordt de energie met een buitenunit uit de lucht gehaald, in de binnenunit verwarmd vervolgens verspreid via je verwarmingssysteem. De lucht-water warmtepomp haalt ook energie uit de buitenlucht, maar kan via een mechanische ventilatiebox ook energie uit de binnenlucht halen. Vervolgens draagt de lucht-water warmtepomp de warmte via de binnenunit over aan het centrale verwarmingssysteem. Zo hergebruikt de Eneco WarmteWinner® warme lucht in huis en ventileert met frisse buitenlucht.



In een appartementencomplex leef je relatief dicht op elkaar. Om overlast bij de buren te voorkomen mag het geluid van de buitenunit van een warmtepomp (en airco) maximaal 40 dB zijn. Omdat buitenunits (nu nog) vaak meer geluid maken, betekent dit in de praktijk vaak dat je deze verder weg moet plaatsen of af moet schermen. Helaas kan dit op veel balkons niet. Een lucht-water warmtepomp kan ook energie uit de binnenlucht halen en heeft geen buitenunit nodig. Grote kans dat deze warmtepomp beter geschikt is voor een appartement. Wel is het belangrijk dat er mechanische ventilatie in je appartement is.

Andere eisen voor een warmtepomp in appartement

Voor alle hybride warmtepompen is het belangrijk dat je huis redelijk geïsoleerd is. Daarnaast moet je in je appartement voldoende ruimte hebben om de binnenunit te installeren. Een lucht-water warmtepomp geeft warmte af aan het bestaande centrale verwarmingssysteem, zoals de radiatoren of vloerverwarming. Niet alle radiatoren zijn hier geschikt voor. Laat dit - voordat je een warmtepomp aanschaft - dus goed checken door een specialist.  

Ben je benieuwd of je in je appartement een warmtepomp kunt gebruiken voor het verwarmen van je woning? We denken graag met je mee. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.
De Eneco GasBespaarBubbel op een plein

Ontdek jouw GasBespaarBubbel

Blaas je eigen GasBespaarBubbel op en ontdek hoeveel gas jij kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Gerelateerde verhalen

Klant en monteur met warmtewinner

Welk type warmtepomp past bij jou?

Bekijk de warmtepompen
Warmtepomp

De 5 voordelen van een warmtepomp

Goed voorbereid op de toekomst met een warmtepomp