Zonnepanelen van Eneco

Je hebt zonnepanelen laten installeren door Eneco. Een goede keus, want ook na installatie staan we voor je klaar! Op deze pagina vind je meer informatie over zonnepanelen, antwoorden op veelgestelde vragen en tips bij storing.
Illustratie van een man die zijn duim opsteekt

Storing

Heb je op dit moment een storing aan je zonnepanelen-systeem? Bekijk dan onze storingspagina.

Zo ziet je zonnepanelen-systeem eruit

Jouw zonnepanelen-systeem bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk je panelen zelf, maar ook een omvormer en het monitoringskastje. Dat leggen we graag uit.De omvormer
Je zonnepanelen wekken stroom op wanneer het licht is. Deze stroom is gelijkstroom. Uit je stopcontact komt wisselstroom, dus deze gelijkstroom kun je niet meteen gebruiken. Om toch gebruik te maken van de stroom van je zonnepanelen in huis heb je een omvormer nodig. Deze zet gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn verschillende soorten omvormers:

  • Stringomvormer: er hangt dan ergens in jouw huis één omvormer voor alle panelen. Meestal op zolder of in de meterkast. Wij verkopen de stringomvormer van het merk Growatt.
  • Micro-omvormers: bij een systeem met micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen kleine omvormer onder het paneel. Wij verkopen de micro-omvormers van het merk Enphase. 

Als er voldoende zonlicht op je panelen valt, start de omvormer op. Als je een Growatt omvormer in huis hebt, kun je dat zelf zien aan het knipperende lichtje. ’s Avonds als de zon onder is, gaat de omvormer weer uit. Het monitoringskastje
Om precies bij te houden hoeveel stroom je panelen opwekken, werkt de omvormer samen met een monitoringskastje. Dit kastje is verbonden met het internet en hangt vaak in de meterkast of vlakbij je router (apparaat dat je wifi-verbinding verzorgt). Zo kun je in de app van je omvormer precies zien hoeveel je panelen opwekken. Handig! 
Zie je geen opwek in je app? Dan ligt dit waarschijnlijk aan de verbinding met het internet. Check onze storingspagina voor tips. 

Onderhoud van je zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Vanuit de fabrikant zit er een slimme beschermlaag op je panelen, waardoor vuil niet aan het paneel vast blijft zitten. Het meeste stof en vuil spoelt weg met de regen. Zit er hardnekkig vuil, zoals vogelpoep op je panelen? Dan is het verstandig om je panelen schoon te maken. Of laat je panelen schoonmaken. Ga je zelf aan de slag? Schakel dan altijd je zonnepanelen-systeem volledig uit. Let op: gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, schuurspons of hogedrukspuit om beschadigingen op je panelen te voorkomen. Gebruik het liefst water zonder kalk, dus geen kraanwater. Je kunt ook een speciaal schoonmaakbedrijf inschakelen.Tip: sommige glazenwassers maken ook zonnepanelen schoon.Haal ook af en toe een stofdoekje over de omvormer. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt.

Salderen en terugleveren

Wist je dat je panelen de meeste energie opwekken in het voorjaar? Dat komt door de stand van de zon. Je wekt dan waarschijnlijk meer stroom op dan je zelf verbruikt. Daarom kun je die stroom terugleveren en salderen.

Aanpassen termijnbedrag

Met zonnepanelen kan vaak je termijnbedrag voor energie omlaag. Ben je Eneco-klant voor stroom of gas? In Mijn Eneco kan je zelf eenvoudig je termijnbedrag aanpassen. Weet je niet welk termijnbedrag bij je past? Geen zorgen. Op je jaarnota verrekenen we hoeveel stroom je hebt afgenomen met de hoeveelheid stroom die je hebt teruggeleverd en de termijnbedragen die je hebt betaald. Het verschil krijg je terug of moet je bijbetalen. Zo betaal je nooit meer dan je verbruikt. Als je panelen wat langer op je dak liggen, kunnen we steeds beter inschatten wat je opwekt. We kunnen je dan een beter advies geven over je termijnbedrag. Dit zie je terug in de Tussenstand in de app of Mijn Eneco.

Servicepartners

Onze zonnepanelen monteurs werken door bijna heel Nederland. We werken ook samen met partners voor de installatie en/of service en storingen van zonnepanelen.

Problemen met je zonnepanelen

Zijn er problemen met je zonnepanelen? Bekijk dan onze storingspagina voor hulp.
Heb je een vermoeden dat het probleem bij de weergave op Toon ligt, bekijk dan eens de pagina over Toon-storing C17.

Kom je er niet uit? Bel gerust met onze Klantenservice via 088 - 244 0880 op werkdagen van 9.00 tot 17.30.

Heb je je zonnepanelen vóór 2019 gekocht? Neem dan bij problemen contact op via 088 – 895 5955. We helpen je graag verder op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice