Zonnepanelen en terugleveren, wat verandert er?

Er zijn steeds meer huishoudens die stroom opwekken met zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor de energietransitie, maar het zorgt ook voor meer kosten. We kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. We noemen deze kosten: terugleverkosten. Daarnaast mag je ook nog steeds salderen. Dus de stroom die je teruglevert, streep je weg tegen de stroom die je afneemt. Heb je geen zonnepanelen? Dan betaal je géén terugleverkosten.

Waarom we dit doen, hoe het werkt en wat dit voor jou betekent, lees je op deze pagina.

 

 

Waarom betalen voor teruggeleverde stroom uit zonnepanelen? Onze collega Wilko legt het uit.

Nieuwe verdeling van kosten voor teruggeleverde stroom

De afgelopen jaren wordt er steeds meer stroom opgewekt door zonnepanelen. Die zonnepanelen wekken vaak allemaal op hetzelfde moment stroom op. Namelijk als de zon schijnt. Daardoor wordt er overdag veel stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat zorgt voor overvolle elektriciteitsnetten en kosten.

Heb je zonnepanelen? 
De kosten voor terugleveren zijn nu onderdeel van het variabele stroomtarief en verdelen we over al onze klanten. Dat gaan we veranderen. We halen de kosten uit het variabele stroomtarief en kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. Dit doen we door middel van een tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom, oftewel: terugleverkosten. Je betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die je opwekt maar niet verbruikt.

Heb je geen zonnepanelen? 
Dan betaal je géén terugleverkosten. We halen de kosten voor terugleveren uit het stroomtarief. Terugleverkosten berekenen we alleen door aan klanten met zonnepanelen. 

Waar bestaan de terugleverkosten uit?

Door de groei van zonnepanelen, stijgen de kosten voor het terugleveren van stroom. Deze terugleverkosten bestaan uit:

Hoe werkt het?

Heb of wil je zonnepanelen op je dak? Dan krijg je te maken met terugleveren, terugleverkosten, salderen en de terugleververgoeding. In deze video leggen we uit hoe het werkt.

Goed om te weten:
 • Verbruik je je opgewekte stroom direct, dan betaal je daar geen terugleverkosten over.
 • Je mag nog steeds salderen. Dus de stroom die je teruglevert, streep je weg tegen de stroom die je afneemt.
 • Verbruik je meer dan je teruglevert? Dan betaal je voor dat verbruik het afgesproken stroomtarief.
 • Lever je meer stroom terug dan je van ons afneemt? Dan ontvang je nog steeds een terugleververgoeding.
 • Wat betekent dit voor jou?

  We gaan aan klanten met zonnepanelen terugleverkosten doorberekenen. Hieronder lees je wat dit voor jouw situatie betekent.

  • Je ontvangt minimaal 30 dagen van tevoren een bericht als we de terugleverkosten per teruggeleverde kWh stroom aan jou gaan doorberekenen.
  • In dit bericht lees meer over je nieuwe leveringstarieven en de terugleverkosten en wat dit betekent voor je termijnbedrag.

  Rekenvoorbeelden

  Hieronder vind je 3 rekenvoorbeelden. We hebben verschillende situaties uitgewerkt. Zo kun je zien wat voor effect het ongeveer heeft op je eigen situatie.

  Verlaag je terugleverkosten

  Je hebt zelf invloed op je terugleverkosten. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser aan op het moment dat de zon schijnt. Of laad je auto op. Dan verbruik je wat je opwekt en gaat de stroom niet het elektriciteitsnet op. Zo zorg je ervoor dat je minder terugleverkosten betaalt. 
  illustratie van een offertegesprek

  Veelgestelde vragen

  Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice