Terugleverkosten

Vanaf 1 juni 2024 gaan we terugleverkosten in rekening brengen aan klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren, en een variabel contract. 

Waarom we dit doen, hoe het werkt en wat dit voor jou betekent, lees je op deze pagina. Heb je geen zonnepanelen? Dan betaal je géén terugleverkosten.Snel naar:

 

De afgelopen jaren wordt er steeds meer stroom opgewekt door zonnepanelen. Die zonnepanelen wekken vaak allemaal op hetzelfde moment stroom op. Namelijk als de zon schijnt. Daardoor wordt er overdag veel stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat zorgt voor overvolle elektriciteitsnetten en kosten.

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn kosten die je betaalt voor de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. De kosten voor terugleveren waren tot 1 juni 2024 onderdeel van het variabele stroomtarief en verdeelden we over al onze klanten. 

Vanaf 1 juni zijn deze kosten uit het variabele stroomtarief gehaald. We kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. 

Lever je stroom terug? Dan ga je vanaf 1 juni een vast tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom betalen van € 0,115 cent. Je betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die je opwekt maar niet verbruikt. Ook ontvang je nog steeds een teruglevergoeding van € 0,145 cent per kWh. 

Wat betekent dit voor jou?

We gaan stap voor stap klanten terugleverkosten in rekening brengen aan klanten met zonnepanelen. Hieronder lees je wat dit voor jouw situatie betekent.

Rekenvoorbeelden

We hebben 3 rekenvoorbeelden uitgewerkt. Zo kun je zien wat voor effect het ongeveer heeft op je eigen situatie.

Verlaag je terugleverkosten

Je hebt zelf invloed op je terugleverkosten. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser aan op het moment dat de zon schijnt. Of laad je auto op. Dan verbruik je wat je opwekt en gaat de stroom niet het elektriciteitsnet op. Zo zorg je ervoor dat je minder terugleverkosten betaalt. 
illustratie van een offertegesprek

Terugleveren en salderen, hoe werkt het ook alweer? 

Heb of wil je zonnepanelen op je dak? Dan krijg je te maken met terugleveren, terugleverkosten, salderen en de terugleververgoeding. In deze video leggen we uit hoe het werkt.

Goed om te weten:
  • Verbruik je je opgewekte stroom direct, dan betaal je daar geen terugleverkosten over.
  • Je mag nog steeds salderen. Dus de stroom die je teruglevert, streep je weg tegen de stroom die je afneemt.
  • Verbruik je meer dan je teruglevert? Dan betaal je voor dat verbruik het afgesproken stroomtarief.
  • Lever je meer stroom terug dan je van ons afneemt? Dan ontvang je nog steeds een terugleververgoeding.
  • Veelgestelde vragen

    Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice