Zonnepanelen, terugleveren en salderen
Terugleveren
Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Vaak gebruiken je apparaten in huis overdag deze opwekte stroom meteen. Denk aan de wasmachine die je ‘s middags aanzet. De stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren.
’s Avonds, als de zon niet schijnt en je bijvoorbeeld televisiekijkt, neem je stroom af. Die stroom betaal je via je maandelijkse termijnbedrag aan Eneco.
Salderen
Hoeveel stroom je in een jaar hebt afgenomen strepen we 1-op-1 weg tegen hoeveel stroom je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen.
Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet. Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) voor 1.500 kWh aan Eneco. Je ziet dat je energierekening lager wordt. Dit maakt zonnepanelen erg interessant.

Hoe verrekent Eneco dit met jou?
Wij salderen per contractjaar. Niet per kalenderjaar. Dat zijn we verplicht. Na een periode van 12 maanden kijken we hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel stroom je hebt terug geleverd. De verrekening ervan zie je terug op je jaarnota.
Heb je meer stroom nodig gehad dan dat je opwekt? Dan betaal je nog voor die stroom. Heb je juist meer opgewekt dan je nodig had? Dan krijg je daarvoor van ons de terugleververgoeding.
De teruglever-vergoeding
Wekken je zonnepanelen in een jaar meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan houd je eigenlijk stroom over. Ook deze overige stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Eneco geeft je hiervoor een vergoeding per kWh. Die heet de terugleververgoeding.
Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt. Je betaalt dan geen kosten meer voor stroom aan Eneco. Want voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen. Voor de 1.000 kWh die je extra terug levert, krijg je de terugleververgoeding.

Nu en straks
Welk voordeel ligt er voor jou?
De salderingsregeling zoals hierboven uitgelegd, blijft tot 2025 bestaan. Daarna wordt de regeling stap voor stap afgebouwd en verdwijnt in 2031. Dat betekent dat je elk jaar iets minder opgewekte stroom mag aftrekken van je jaarnota. Hoe dat afbouwen er precies uit gaat zien, wordt eind van dit jaar bekend gemaakt. Het kabinet wil in elk geval dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen er niet langer door wordt. De terugleververgoeding, zoals hierboven uitgelegd, blijft bij Eneco in elk geval bestaan. Ook na 2031.
Maak gebruik van de salderingsregeling
Investeren in zonnepanelen blijft dus nog interessant! De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer 7 jaar. Dat betekent een hoger rendement dan je met de huidige spaarrente voor je spaargeld krijgt. Zonnepanelen helpen zo nog steeds om je energierekening te verlagen. En jij draagt bij aan een duurzame toekomst.
Zo werkt salderen in 4 stappen
Veelgestelde vragen
Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Alles wat je verbruikt en zelf opwekt wordt 1-op-1 tegen elkaar weggestreept. Ongeacht wat je tarief voor stroom is. Dit heet salderen.
Het kan ook dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze overige energie lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we terugleveren.
Het verschil tussen salderen en terugleveren zit met name in de vergoeding. Bij salderen is dit het leveringstarief dat je normaal betaalt voor stroom (inclusief overheidsheffingen en btw) en bij terugleveren is dit een terugleververgoeding die je per kWh ontvangt (exclusief overheidsheffingen en btw).
De terugleververgoeding is € 0,09 per kWh. Dit is exclusief btw, Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Dit tarief vind je terug in de Eneco app of in Mijn Eneco onder 'Producten'.
De terugleververgoeding kan wijzigen op enig moment in een jaar. In dat geval ontvang je persoonlijk bericht.- Nee, dat kan met iedere meter.
- Bestaat je tarief uit een normaal- en daltarief, dan saldeert Eneco eerst het normaaltarief leeg en daarna pas het daltarief.
Dat is voor jou als klant gunstig: de uren waarvoor je betaalt, worden tegen daltarief in rekening gebracht. - Voor een nieuwe teruglevermeter kun je contact opnemen met je netbeheerder en je aanmelden via www.energieleveren.nl.
Je netbeheerder bepaalt of je in aanmerking komt voor een gratis slimme meter. Houd rekening met een levertijd van maximaal 12 weken.
Interesse in zonnepanelen van Eneco?
Bekijk dan onze pagina over zonnepanelen. Hier vind je meer informatie en kan je inzicht krijgen in de mogelijkheden, de kosten, de besparing en wat het je oplevert. En ben je dan nog steeds geïnteresseerd, dan is een vrijblijvende offerte zo aangevraagd.

Zonnepanelen
Je eigen stroom opwekken, dat verdien je terug!