Terugleveren en salderen. Hoe werkt het?

Als je kiest voor zonnepanelen ga je zelf duurzame stroom opwekken. Een slimme keuze. Voor het milieu én voor je portemonnee. Want wat je overdag zelf opwekt en direct verbruikt, betaal je niet aan ons. Die opbrengst verrekenen we met je via de zogenaamde salderingsregeling. En als je in een verbruiksjaar méér stroom opwekt dan je totaal verbruikt, krijg je zelfs een terugleververgoeding via je jaarnota. Terugleveren, salderen, regeling, vergoeding: veel termen. Hoe alles precies werkt, lees je op deze pagina.

Terugleveren en salderen

Terugleveren, salderen en de terugleververgoeding zijn belangrijke begrippen waarmee je te maken krijgt als je zonnepanelen hebt. Daarom leggen we in de video nog eens stap voor stap uit wat deze begrippen precies betekenen. 
Terugleveren en salderen, hoe zit het nou eigenlijk?

Salderen

De hoeveelheid stroom die je in een verbruiksjaar hebt afgenomen strepen we 1-op-1 weg tegen de hoeveelheid stroom je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen. Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

 

  • Stel je verbruikt in één verbruiksjaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet.
  • Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je teruglevert aan het elektriciteitsnet.
  • Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) 1.500 kWh aan ons. 
Salderen, hoe werkt het en wat betekent het?

Hoe verrekent Eneco dit met jou?

Wij salderen per verbruiksjaar. Niet per kalenderjaar. Dat zijn we verplicht. Op je jaarnota zie je hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel stroom je hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Heb je meer stroom afgenomen dan je hebt opgewekt? Dan betaal je nog voor die stroom. Heb je juist meer opgewekt dan je hebt afgenomen? Dan krijg je daarvoor van ons de terugleververgoeding.
Terugleververgoeding van je opgewekte zonne-energie.

De terugleververgoeding

Wekken je zonnepanelen in een verbuiksjaar meer stroom op dan je zelf verbruikt? Voor deze overige stroom geeft Eneco je een vergoeding per kWh, de terugleververgoeding. 
Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. 

  • Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. 
  • Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt.
  • Voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen.
  • Voor de 1.000 kWh die je extra teruglevert, krijg je de terugleververgoeding.

Welk voordeel ligt er voor jou?

De salderingsregeling zoals hierboven uitgelegd, blijft tot 2025 bestaan. Daarna wordt de regeling stap voor stap afgebouwd en verdwijnt in 2031. Dat betekent dat je elk jaar iets minder opgewekte stroom mag aftrekken van je jaarnota. Hoe dat afbouwen er precies uit gaat zien, wordt binnenkort door de overheid bekend gemaakt. Het kabinet wil in elk geval dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen er niet langer door wordt.

Maak gebruik van de salderingsregeling

Investeren in zonnepanelen blijft dus nog interessant! De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer 7 jaar. Dat betekent een hoger rendement dan je met de huidige spaarrente voor je spaargeld krijgt. Zonnepanelen helpen zo nog steeds om je energierekening te verlagen. En jij draagt bij aan een duurzame toekomst.

Salderen: zo werkt het.

Illustratie van de meter om meterstanden af te lezen
1

Dubbelcheck of je aan de salderingsregeling voldoet. 

Salderen geldt alleen voor kleinverbruikers. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère en vallen daar dus binnen.

Illustratie van een meneer achter de computer
2

Meld je zonnepaneleninstallatie aan

Meld je zonnepaneleninstallatie aan bij energieleveren.nl. Zo kan de teruggeleverde stroom worden geregistreerd en verrekend. De stroom wordt teruggeleverd via dezelfde aansluiting als waarmee je je stroom ontvangt.
stap 2: ontvang advies en een offerte.
3

Verrekenen op je jaarnota

Op je jaarnota zie je hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Salderen gebeurt per verbruiksjaar, niet per kalenderjaar. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding, zoals hierboven uitgelegd.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice