Storing C op Toon®

Zie je op je Toon-scherm een storingsmelding die begint met een C? Dat betekent dat je stroomverbruik op dit moment niet zichtbaar is. Als je af en toe het verbruik niet ziet, is dat niet erg. Toon blijft dan gewoon je verbruik meten. Het wordt vervelender als de verbinding langer dan een uur verbroken is (geweest). Dan kan Toon misschien je verbruik niet goed meer meten. Kijk hier hoe je het oplost!

Welke code zie je op het scherm?

Kies je code in de lijst en bekijk hoe je de storing oplost.

Storing C11: zo los je 'm op

Met storing C11 geeft Toon aan dat je stroomverbruik op dit moment niet zichtbaar is. Als je af en toe het verbruik niet ziet, is dat niet erg. Toon blijft dan gewoon je verbruik meten. Het wordt vervelender als de verbinding langer dan een uur verbroken is (geweest). Dan kan Toon misschien je verbruik niet goed meer meten.

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C11 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen.

Toon herstarten
Druk op Toon linksboven op Menu > Instellingen > Software > Toon herstarten en druk op Herstart. Een herstart duurt ongeveer 5 minuten. Controleer daarna of het verbruik weer zichtbaar is op Toon.

Sensor oké?
Ga naar de stroommeter in je meterkast. Op de meter zie je een sensor. Controleer zonder de houder te verwijderen voorzichtig of de sensor goed vastzit op de stroommeter. Haal de sensor voorzichtig uit de plastic houder. Kijk of de houder nog op de juiste plek zit. Dat wil zeggen dat het gaatje in de houder recht boven het laatste cijfer van het telwerk zit. De houder moet ook helemaal recht geplaatst zijn. Klik de sensor zachtjes weer terug in de houder.Nog geen verbruik te zien? Kijk eens naar de meetmodule
Zijn Toon en je meetmodule niet verbonden, probeer dan eens een reset. Zo ziet je meetmodule eruit:MeetmoduleHaal deze uit het stopcontact en wacht een halve minuut. Steek hem dan weer in het stopcontact. De lampjes op de meetmodule lichten nu op. Als het goed is, zie je na 5 minuten het stroomverbruik weer op het scherm van Toon. Je kunt het controleren door even je waterkoker aan te zetten. Werkt Toon weer goed, dan zie je op je Toon-startscherm onder ‘Stroom nu’ de stroomweergave omhoog gaan op het moment dat je stroom gebruikt.

Is je software up to date?
Soms meet Toon ook geen verbruik als je een oude softwareversie hebt. Ga naar Menu > Instellingen > Software. Druk op Update. Een update kan 5 tot 15 minuten duren. Toon start daarna vanzelf op. Nu zou je na 5 minuten verbruik moeten zien!

Storing C12: zo los je 'm op

Met storing C12 geeft Toon aan dat je stroom- en gasverbruik op dit moment niet zichtbaar is. Het is helemaal niet erg als je af en toe het verbruik even niet ziet. Toon blijft dan gewoon je verbruik meten. Is de verbinding langer dan een uur verbroken (geweest), dan krijgt Toon misschien problemen bij het meten van je verbruik.

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C12 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen.

Kan Toon je stroom- en gasverbruik niet aflezen? Probeer dan dit eens. Zoek de meetmodule in de meterkast op. Hij ziet er zo uit:


MeetmoduleHaal de meetmodule een halve minuut uit het stopcontact. De meetmodule is via een P1-kabel verbonden met je slimme meter. Je ziet bij de ingang van de kabel ook P1 staan. Controleer of de P1-kabel goed is aangesloten op je slimme meter én de meetmodule. Plaats daarna de meetmodule terug in het stopcontact.

Zet 5 minuten later even je waterkoker aan om te controleren of je stroomverbruik weer op Toon wordt weergegeven. Doe daarna hetzelfde met de warme kraan om je gasweergave te controleren. Werkt Toon weer goed, dan zie je dat op je Toon-startscherm onder ‘Stroom nu’  en ‘Gas vandaag’. De weergaves gaan omhoog op het moment dat je stroom of gas gebruikt.

Storing C14: zo los je 'm op

Staat er C14 op je Toon-scherm? Dat betekent dat Toon (even) je gasverbruik niet kan zien. Als dat af en toe kort gebeurt, is er niets aan de hand, want Toon geeft je verbruik nog steeds goed weer. Vervelender wordt het als de verbinding langer dan een uur verbroken is. Toon kan je verbruik dan niet meer goed meten. Kijk hier hoe je dat oplost.

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C14 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen. 

Ga naar je gasmeter. Die zit in je meterkast, onder de trap of in je hal. Op de meter zie je een sensor. Controleer zonder de houder te verwijderen voorzichtig of de sensor goed vastzit op de gasmeter. Haal de sensor voorzichtig uit de plastic houder. Kijk of de houder nog op de juiste plek zit. Dat wil zeggen dat het gaatje in de houder recht boven het laatste cijfer van het telwerk zit. De houder moet ook helemaal recht geplaatst zijn. Klik de sensor zachtjes weer terug in de houder.

Ga vervolgens naar je meetmodule. Die zit vrijwel altijd in je meterkast. De meetmodule ziet er zo uit:


MeetmoduleHaal de meetmodule een halve minuut uit het stopcontact. Plaats hem daarna terug.

Zet 5 minuten later even je warme kraan aan en controleer wat je ziet op het Toon-startscherm onder ‘Gas vandaag’. Geeft de grafiek verbruik weer? Dan weet je dat de storing is opgelost!

Storing C15: zo los je 'm op

Storingsmelding C15 betekent dat je gasverbruik niet zichtbaar is voor Toon. Dat geeft niet als het af en toe heel even gebeurt, want dan meet Toon gewoon nog je verbruik. Is de verbinding langer dan een uur verbroken (geweest)? Dan krijgt Toon problemen met het meten van je verbruik. 

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C15 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen.Herstart Toon

Ga naar Toon en druk linksboven op Menu > Instellingen > Software > Toon herstarten. Druk nu op Herstart. Wacht ongeveer 5 minuten. Kijk daarna of het verbruik weer zichtbaar is op Toon.Check de meetmodule

Controleer of Toon en je meetmodule goed verbonden zijn. De meetmodule zit in je meterkast en ziet er zo uit:


 

 


Meetmodule


 

 

 

 

 

 


Haal de module uit het stopcontact. Wacht 30 seconden. Steek hem dan weer in het stopcontact. De lampjes op de meetmodule lichten dan op.

Heeft dit gewerkt, dan zie je na vijf minuten je gasverbruik weer op het scherm van Toon. Je kunt het controleren door even je warmwaterkraan open te draaien. Als Toon je verbruik weer registreert, zie je op je Toon-startscherm onder ‘Gas vandaag’ de weergave omhoog gaan op het moment dat je gas verbruikt.Heb je de nieuwste softwareversie?

Soms meet Toon ook geen verbruik als je oude software hebt. Ga naar Menu > Instellingen > Software. Druk op Update. Wacht een kwartiertje. Toon start na de update vanzelf opnieuw op. Daarna zou je het gasverbruik weer moeten zien!

Storing C16: zo los je 'm op

Storing C16 is een teken dat Toon je warmteverbruik op dit moment niet kan laten zien. Het is niet erg als dat af en toe even gebeurt: Toon blijft je verbruik gewoon meten. Het wordt lastig als de verbinding langer dan een uur verbroken is. Dat kan invloed hebben op de meting van je warmteverbruik op Toon. 

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C16 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen.

Toon opnieuw starten
Linksboven op je Toon-scherm klik je op Menu > Instellingen > Software > Toon herstarten. Druk dan op Herstart. Na ongeveer 5 minuten kun je checken of je het warmteverbruik weer kunt zien op Toon.Meetmodule opnieuw koppelen
Zijn Toon en je meetmodule niet verbonden, dan moet je ze opnieuw koppelen.

MeetmoduleJe meetmodule zit in je meterkast. Haal hem uit het stopcontact en steek hem na ongeveer 30 seconden weer terug. Gebruik hiervoor eerst even een stopcontact dicht bij Toon (maximaal 2 meter). Heeft dit gewerkt, dan zie je na een minuut of 5 dat Toon weer warmteverbruik weergeeft. Dan zou je de module zonder problemen weer op zijn eigen plek in het stopcontact moeten kunnen doen.Nieuwe software nodig?
Een oude softwareversie kan ook leiden tot het niet goed meten van je warmteverbruik Los het op via Menu > Instellingen > Software. Druk op Update. Een update kan 5 tot 15 minuten duren.

 

Storing C17: zo los je 'm op

Is de energie die je opwekt met je zonnepanelen niet zichtbaar op Toon? Dat kan verschillende redenen hebben. Meestal zit het hem in de verbinding met de meetmodule of de kWh-module. Soms heeft het met je Toon op Zon-functie te maken. En als je af en toe de opgewekte energie niet ziet, is dat niet erg. Maar als de verbinding langer dan een uur verbroken is, kan het de meting van je verbruik op Toon beïnvloeden.

In de online Toon handleiding zie je stap voor stap hoe je de storing C17 oplost. Of lees hieronder wat je kan doen. 

Een C17-melding heeft vaak te maken met een verkeerde koppeling met je meetmodule of je Zon op Toon-functie. In deze volgorde ga je het slimst te werk:Meetmodule
Dit is je meetmodule:

MeetmodulekWh Module
Heb je een kWh module? Controleer of de sensor goed op het knipperende lampje van de kWh module zit. Haal de Sensor voorzichtig uit het houdertje en plaats deze weer terug.

Zon op Toon checken
Als het bovenstaande niet werkt, controleer dan of je de Zon op Toon-functie hebt geïnstalleerd. Deze optie vind je onder Menu > Instellingen > Energiemeters.

Software-update nodig?
Soms meet Toon ook geen verbruik als je een oude softwareversie hebt. Ga naar Menu > Instellingen > Software. Druk op Update. Toon voert nu zelf de update uit. Die kan 5 tot 15 minuten duren. Herstart vervolgens Toon. Na 5 minuten zou je weer moeten kunnen zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken.