Salderen en terugleververgoeding

Als je kiest voor zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Een slimme keuze voor het milieu en je portemonnee. Want de groene stroom die je zelf opwekt, betaal je niet aan ons. De opbrengst van je zonne-energie verrekenen we aan het eind van het verbruiksjaar via de zogenaamde salderingsregeling. En als je in een verbruiksjaar meer stroom opwekt dan je verbruikt, krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Terugleveren, salderen en de terugleververgoeding hoe werkt dat nu precies? Je leest het op deze pagina.

Salderen en terugleveren: hoe werkt het?

Terugleveren, salderen en de terugleververgoeding zijn belangrijke begrippen waarmee je te maken krijgt als je zonnepanelen hebt. Daarom leggen we in de video nog eens stap voor stap uit wat deze begrippen precies betekenen.

Rekenvoorbeeld salderen

De hoeveelheid stroom die je in een verbruiksjaar hebt afgenomen strepen we 1-op-1 weg tegen de hoeveelheid stroom die je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen.

Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.


  • Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet. 
  • Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. 
  • Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) 1.500 kWh aan ons.
Grafiek met salderen en bijbetalen voor verbruikte stroom
Grafiek met salderen en terugleververgoeding voor extra opgewekte stroom

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Wekken je zonnepanelen in een verbuiksjaar meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan ontvang je van Eneco een vergoeding per kWh, de terugleververgoeding.

Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

  • Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op.
  • Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt.
  • Voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen.
  • Voor de 1.000 kWh die je extra teruglevert, ontvang je de terugleververgoeding.

Waarom is de terugleververgoeding gewijzigd?

De terugleververgoeding is momenteel vastgezet op € 0,09 per kWh, exclusief overheidsheffingen en btw. In deze video leggen we je uit waarom deze verandering nodig was.

Stroom terugleveren: wat heb je nodig?

Om het terugleveren van stroom te starten, moet je je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl. Vooral als je zelf de zonnepanelen plaatst, adviseren we je ze direct aan te melden. Laat je de zonnepanelen plaatsen door een professionele installateur, dan meldt hij ze waarschijnlijk voor je aan. Het is wel verstandig dit nog even bij hem te checken, anders dan loop je de terugleververgoeding mis.

Zodra dit is verwerkt, kun je stroom terugleveren en registreert je netbeheerder de stroom die je teruglevert. De netbeheerder stuurt je meterstanden vervolgens naar Eneco, zodat wij precies weten hoeveel energie je teruglevert. Wij verrekenen dit op je jaarnota.

Zo werkt salderen in 4 stappen

1. Dubbelcheck of je aan de salderingsregeling voldoet
Salderen geldt alleen voor kleinverbruikers. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère en vallen daar dus binnen.

2. Meld je zonnepaneleninstallatie aan
Wil je stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet? Meld je dan eerst aan bij https://energieleveren.nl/. Zo kan de teruggeleverde stroom worden geregistreerd en verrekend.

3. Start met terugleveren
Lever stroom terug via dezelfde aansluiting als waarmee je je stroom ontvangt.

4. Verrekenen via je jaarnota
Op je jaarnota zie je hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Salderen gebeurt dus per verbruiksjaar, niet per kalenderjaar. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding, zoals hierboven uitgelegd

De salderingsregeling

De salderingsregeling zoals hierboven uitgelegd, blijft tot 2025 bestaan. Daarna wordt de regeling stap voor stap afgebouwd en verdwijnt in 2031. Dat betekent dat je elk jaar iets minder opgewekte stroom mag aftrekken van je jaarnota. Hoe dat afbouwen er precies uit gaat zien, wordt binnenkort door de overheid bekend gemaakt. Het kabinet wil in elk geval dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen er niet langer door wordt.

Wat je op de meter ziet

Op het scherm van je omvormer lees je de energiehoeveelheid af die je zelf opwekt met wind of zon. Op je stroommeter zul je altijd een lager getal zien staan aan teruggeleverde energie. Dat komt doordat je een deel van de energie die je opwekt, meteen zelf verbruikt. Wat daarna overblijft, lever je terug en is af te lezen op de teruglevermeter.

Digitale meter

Een digitale meter registreert de teruglevering met aparte telwerken. Op telwerk 1 en 2 zie je wat je verbruikt van het net. Op teller 3 en 4 zie je wat je teruglevert aan het net. Het verschil tussen geleverde en extra gebruikte energie moet je nog betalen of ontvang je terug.

De meterstanden geef je jaarlijks aan ons door, of we lezen ze voor je uit als je een slimme meter hebt. Niet iedere digitale meter is een slimme meter. Als jouw meter niet op afstand kan worden uitgelezen, moet je zelf de standen doorgeven.

Analoge meter

Een analoge (dus niet-digitale) meter registreert de teruglevering niet apart, maar draait achteruit wanneer je teruglevert aan het energienet. De verrekening zie je dus direct op je meter. Voor het berekenen van de jaarnota geef je die meterstand aan ons door.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice