vrouw-in-de-zon

Waarom is het slim om zelf méér van je opgewekte stroom te verbruiken?

4 tips die je gaan helpen.22 april 2024 door Redactie Eneco

Het aantal zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Op één van de drie daken in Nederland liggen er nu panelen! Door die toename zijn de kosten voor het terugleveren van energie toegenomen. Eneco verdeelt deze kosten niet langer volledig over álle klanten, maar berekent deze door aan klanten met zonnepanelen. Heb je zonnepanelen? Dan loont het om de momenten dat je energie verbruikt iets aan te passen. Met een paar kleine aanpassingen heb je grote invloed op je verbruik van je zonnestroom en dus op je terugleverkosten.

Maar 30 procent van de opgewekte stroom wordt verbruikt 

Wist je dat dat we gemiddeld 30 procent van de opgewekte stroom verbruiken? Zonde. Dit kan namelijk nog veel meer zijn door slimmer om te gaan met het verbruiken van je opgewekte stroom. Zo zetten we met elkaar de volgende stap in de energietransitie.  

Waarom je stroomverbruik plannen?

Zonnepanelen wekken volop stroom op als de zon schijnt. Sommige apparaten – denk aan je koelkast en vriezer – verbruiken de hele dag door stroom. Daar kan je niet veel aan veranderen. Je kan ze niet zomaar uitzetten. Maar, er zijn ook apparaten waarvan je het gebruik wél slim kan plannen, zoals je vaatwasser, wasmachine en stofzuiger. Die kan je gebruiken als de zon schijnt. Door je stroomverbruik te plannen, betaal je minder terugleverkosten. 

Deze tips helpen je hierbij:

  1. Stel slim uit: het gebruik van je vaatwasser, wasmachine en droger kan je vaak even uitstellen. Schijnt de zon? Zet ze dan pas aan. Doe dit ná elkaar, bijvoorbeeld eerst de vaatwasser en dan pas de wasmachine. Deze apparaten hebben vaak een timer, zodat je met het weerbericht in de hand de start kan plannen.  

  2. Automatiseer je huis: slimme thermostaten en slimme stekkers weten precies wanneer er zonne-energie beschikbaar is en springen dan aan. Zo hoef je er zelf niet over na te denken! 

  3. Maak slim gebruik van oplaadtijden: Laad je elektrische fiets of auto op als er veel zonnestroom beschikbaar is. Met slimme laadpalen en apps wordt dit nog makkelijker.  

  4. Houd je energie in de gaten: gebruik een app om te zien hoeveel energie je met jouw panelen opwekt en hoeveel je verbruikt. Dit inzicht helpt je om je stroomverbruik aan te passen aan de hoeveelheid stroom die je panelen opwekken.  

Blijven investeren in zonnepanelen

Ondanks de terugleverkosten blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. De terugverdientijd is relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarbij geldt dus dat je terugleverkosten beperkt wanneer je de opgewekte stroom direct verbruikt. En bovendien help je mee met het ontlasten van het energienet. Zo draag je bij aan het verduurzamen van Nederland.    

Meer over energie besparen

Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Wat is het energieverbruik van een vaatwasser?

Zo houd je het energieverbruik laag
Vrouw bij gordijn

Je huis koelen zonder airco doe je zo

Een koel huis zonder airco
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips