Klant Eelco en Arjan staan voor huis

Hoe twee buren de straat laten stralen met zonnepanelen

Het verhaal van Eelco en Arjan21 juni 2023 door Redactie Eneco
Vaak heb je zonnepanelen binnen vier weken op het dak liggen. Soms duurt het iets langer. Als je aan het verbouwen bent, bijvoorbeeld. Of als er jaarlijks gierzwaluwen in je dakgoot nestelen. Beide situaties zijn van toepassing op Eelco Koster. Een halfjaar lang is hij thuis aan het klussen. “Plafonds eruit, dakramen erin. Zonnepanelen kunnen er dan ook nog wel bij.” Ook buurman Arjan Barth is “flink aan het timmeren geweest.” Intussen zijn beide jarenvijftigwoningen voorzien van alle moderne gemakken. Benieuwd hoe deze buren het hebben aangepakt? En of de straat nieuwe bewoners heeft in de vorm van babygierzwaluwen? Lees nu verder.

Bewust leven

Duurzaamheid lijkt iets van de afgelopen tijd te zijn, toch leven Eelco Koster en zijn vrouw al jaren redelijk bewust. “We hebben geen kinderen en eten meestal vegetarisch.” Met het oog op de toekomst, heeft het koppel ook hun kostenplaatje onder de loep genomen. “Hoe kunnen we besparen? Wat kan er minder?” De keuze valt op kunststofkozijnen én zonnepanelen. Ook zijn buurman, Arjan Barth, maakt Eelco enthousiast. Hij wil graag een mooi huis nalaten. “En als je ’t samen doet, creëer je eenheid. Een mooi aangezicht.”
"Hoe kunnen we besparen? Wat kan er minder?"- Eelco Koster

Even omschakelen

Koster denkt eerst aan acht zonnepanelen. Dan begint hij met verbouwen. Met de komst van een dakraam passen er maar zes, en deze moeten zwaarder zijn. Ook is hij benieuwd of ze als buren samen korting ontvangen. Arjan: “Eelco heeft een mooie deal bekokstoofd.” Eelco: “En omdat de panelen van onze keuze niet beschikbaar bleken, kregen we een gratis upgrade. Zo geregeld.” Toch liggen de panelen er niet zomaar. “Elk jaar broeden er gierzwaluwen in de dakgoot. Gierzwaluwen zijn beschermd, dus dan wacht je even met zonnepanelen. Tijdens de verbouwing heb ik vier nieuwe nestkasten voor ze opgehangen. Die bleven uiteindelijk onbewoond.”

Inzicht in de opbrengst

Geen nieuwe bewoners betekent wél: nieuwe zonnepanelen. “Eneco weer gebeld en gezegd: als jullie binnen twee weken leveren, is het geregeld.” Zo gezegd, zo gedaan. Twee weken later hebben zowel Eelco als Arjan zonnepanelen op het dak. Wat de ervaring helemaal af zou maken? Koster: “Mijn Toon hangt hier nu al een jaar of acht. Om inzicht te krijgen in de opbrengst van mijn panelen, heb ik een uitbreiding nodig. Daar moet ik voor bijbetalen. Mijn tip: maak er een pakket van. Zonnepanelen inclusief de nieuwste Toon. Eneco kan zelfs complete pakketten aanbieden: zonnepanelen én kozijnen én een warmtepomp.” Misschien is dat wel het omschakelen van de toekomst.
Eneco klant Eelco"Om inzicht te krijgen in de opbrengst van mijn panelen, heb ik een uitbreiding nodig. Mijn tip: maak er een pakket van." - Eelco Koster
Zonnepanelen

Interesse in zonnepanelen?

Bekijk dan onze pagina met alles over de mogelijkheden, de kosten, de besparing en wat het je oplevert. En ben je dan nog steeds geïnteresseerd? Dan is een vrijblijvende offerte zo aangevraagd.

Gerelateerde verhalen

Monteur installeert zonnepaneel

Zo verduurzaamt deze familie hun huis

Lees het verhaal van Rene
Eneco zonnepanelen interview Richard

In vier weken zonnepanelen op het dak en intussen al twee bomen bespaard

Van offerte tot installatie: lees hoe dit verliep
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden