Een dame wokt op een inductieplaat

Koken op gas of inductie: dit moet je weten

15 juni 2023 door Redactie Eneco
Vroeger kookten we bijna allemaal op gas. Dat is nu wel anders. Koop je een nieuwe keuken, dan kies je vaak tussen gas en inductie. En ook in een bestaande keuken kun je overstappen van gas naar inductie. Inductie is het zuinigst, met een gemiddeld verbruik van 175 kWh per jaar. Ook heeft koken op inductie de laagste CO₂-uitstoot. Benieuwd naar andere voordelen en vooroordelen? En naar wat er nodig is voor de overstap van gas naar inductie? Lees snel verder. 

Wokken op inductie: kan dat wel?

Sommige hobbykoks zijn erg gehecht aan hun gaskookplaat. Vooral voor het wokken. Want wokken op inductie is toch minder lekker dan wokken op gas? Gelukkig is dat niet meer zo. Zo zijn er nu speciale wokpannen voor inductie. Tip: laat de pan wel goed heet worden.

MeterkastMythes: wokken op inductie is net zo lekker als wokken op gas. Kijk mee in de keuken van Pleun.

Gas of inductie: dit zijn de voordelen

Misschien zijn veel mensen nou eenmaal gewend aan koken op gas. Toch heeft koken op inductie ook veel voordelen.Het is erg snel


Je kookt meteen op maximale energie. Daardoor warmt de kookplaat snel op. En met de verschillende standen kook je makkelijk en snel op de juiste temperatuur.

 Koken op inductie is veilig en praktisch


Door het veiligheidsslot gaat de inductiekookplaat niet per ongeluk aan gaan. En de kookplaat wordt alleen warm als er een pan op staat. Na het koken maak je een inductiekookplaat makkelijk schoon.

 Met een inductiekookplaat stoot je minder CO₂ uit


Benieuwd hoe dit zit in vergelijking met andere manieren van koken? Bekijk dan de tabel hieronder eens. 

 

Verbruik en CO₂-uitstoot per type kookplaat

Gas
Verbruikt 37m3 gas per jaar
Stoot 75 kilo CO2 uit per jaar

Inductie
Verbruikt 175kWh per jaar
Stoot 60 kilo CO2 uit per jaar

Keramisch
Verbruikt 225 kWh per jaar
Stoot 75 kilo CO2 uit per jaar

Ouderwetse kookplaat (gietijzer)
Verbruikt 260 kWh per jaar
Stoot 90 kilo CO2 uit per jaar

Een inductiekookplaat is zuiniger, beter voor het milieu én veiliger. De kookplaat zelf wordt niet heet en werkt alleen als er een pan op staat. De plek waar de pan stond koelt snel af. Alleen maar voordelen dus!


Een glimlachende vrouw staat met een rol isolatiemateriaal in haar handen.

Isoleer je huis en bespaar direct

Wist je dat drie van de vier woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Zonde! Met goede isolatie bespaar je gas én woon je prettiger. Ook je woning isoleren?

Wat heb je nodig voor de overstap naar een inductiekookplaat?

Hier moet je op letten:Genoeg groepen in de meterkast


Inductiekookplaten zijn zuiniger dan andere elektrische kookplaten, maar ze verbruiken nog veel stroom. Ze hebben twee tot drie groepen nodig in je meterkast. Misschien moet je dus extra groepen laten plaatsen. Ook moet er een stroomdraad van je meterkast naar je kookplaten worden gelegd. En de kookplaten hebben een speciaal stopcontact nodig. Dit allemaal bij elkaar opgeteld, kost ongeveer € 600. 

 Zwaardere elektriciteitsaansluiting


Je hebt misschien ook een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig (3x25A). Dat kost ongeveer € 200. Nieuwbouwhuizen hebben vaak al een 3x25A aansluiting. Heb je een volledig elektrische warmtepomp en laad je tegelijkertijd je auto thuis op? Dan vraag je veel elektriciteit van je aansluiting. Ook dan heb je de zwaardere aansluiting nodig (3x25A). Let op: de jaarlijkse kosten voor de netbeheerder zullen ook flink stijgen. Ongeveer € 600 meer op jaarbasis.

 Aankoop van de kookplaat en pannen


Dan de inductiekookplaat zelf: een gemiddelde kookplaat kost € 600. Er zijn goedkopere en duurdere opties. Let op: niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekookplaten. Staat er een symbool van een spoel op de pan? Dan is de pan geschikt voor inductie. De prijzen van inductiepannen verschillen erg: van een paar tientjes tot honderden euro's. 

 Tip


Overleg met een elektricien of een expert voordat je overstapt op inductie.

 

 

Goed om te weten

Heb je een pacemaker? Overleg dan met je arts of je mag koken op inductie.

(Bron: Milieu Centraal)

Lees meer over energie besparen

Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Zet je cv-ketel op ecostand

Bekijk het artikel
Kind in bad

Gasverbruik warm water verminderen: 5 tips

Verminder je gasverbruik
Monteur met een idee

Besparen met energiezuinige verlichting: zo doe je dat

Bekijk deze handige bespaartips