Man leest in woonkamer

Energie besparen met isolatie; 5 tips

22 januari 2024 door Redactie Eneco

Isoleer je huis van vloer tot vliering

Isoleren is een ideale manier van energie besparen. Hoe minder warmte er kan ontsnappen, hoe minder je hoeft te stoken. En: in de zomer blijft je huis langer koel. Wil jij ook je huis isoleren? Hier lees je wat er mogelijk is.

1. Breng vloerisolatie aan

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart zo energie. Je vloer isoleren is vaak al binnen een of twee dagen geregeld. Met goede vloerisolatie hebben vocht en tocht geen kans. En: de temperatuur van je vloer gaat omhoog. Zo heb je ook nog lekker warme voeten. Een goed geïsoleerde vloer kan je meer dan honderd euro per jaar besparen.

2. Isoleer je muren en je gevel

Je huis laat minder warmte ontsnappen als je je muren isoleert. De warmte blijft in de zomer buiten en in de winter juist binnen. Spouwmuurisolatie is eenvoudig en snel aan te brengen. Je kunt hiermee een paar honderd euro per jaar besparen. Je kunt ook je buitengevel isoleren. Dat is duurder, maar je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. En: je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.
Hebben jouw buitenmuren geen spouw die je kunt laten vullen? Of mag er niets aan je gevel veranderen? Dan is het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenkant ook een manier om de muren te isoleren.

3. Breng dak- of vlieringisolatie aan

Door je dak of vliering te isoleren ontsnapt er minder warmte naar buiten. Dat maakt je woning dus een stuk energiezuiniger. Je bespaart jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Een dak is vaak al binnen twee dagen geïsoleerd. En kom je nooit op zolder? Dan kun je ook kiezen voor zoldervloerisolatie. Gebruik je de zolder wel, dan is dakisolatie aan de binnen- of buitenzijde van je dak de beste optie.
Een glimlachende vrouw staat met een rol isolatiemateriaal in haar handen.

Isoleer je huis en bespaar direct

Wist je dat drie op de vier woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Zonde! Met goede isolatie bespaar je gas én woon je comfortabeler. Ook je woning isoleren?

4. Isoleer je radiatoren en cv-leidingen

Plak voor extra warmte in huis radiatorfolie achter de radiator op de muur. Cv-leidingen die niet geïsoleerd zijn, verliezen ook warmte, vooral als ze door koude ruimtes lopen. Cv-leidingen isoleren kun je makkelijk zelf doen. Het materiaal koop je in elke bouwmarkt of doe-het-zelfzaak en het aanbrengen is eenvoudig. Omdat isolatiemateriaal niet duur is, kun je op deze manier snel besparen.
Nog een tip: zet je in de herfst of winter je verwarming aan? Dan is het verstandig om eerst je radiatoren te ontluchten. Dan worden ze sneller en beter warm.

5. Isoleer je ramen

De eerste stap is gemakkelijk: hang gordijnen op, zodat de warme binnentemperatuur ook lekker binnen blijft. Let wel op dat je de gordijnen niet over de verwarming heen laat vallen. En isoleer kieren van ramen en deuren. Zo verlies je geen warmte en kan de verwarming een beetje lager.

Heb je enkel glas, dan besparen voorzetramen je veel energie. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kies je voor dubbel glas. Met HR++ glas houd je de kou buiten en blijft warmte langer binnen. En dat kan zo een paar honderd euro per jaar schelen in stookkosten.

Meer over energie besparen

Sinds ze spouwmuurisolatie hebben voelt de woning van Edo en Michelle een stuk warmer

Minder kou en meer comfort dankzij nieuwe isolatie

Bekijk het verhaal van Edo en Michelle
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden