Man in appartement,

Verhuis zonder zorgen: regel je energie met deze checklist

1 maart 2024 door Redactie Eneco
Verhuizen kan een tijd van drukte en chaos betekenen. Je moet aan veel dingen denken, waaronder je energiecontract. Je energiecontract hoort bij jou, niet bij je woning. Dus bij een verhuizing kun je ervoor kiezen om je contract mee te nemen. Maar hoe werkt dat precies? En wat moet je zelf regelen? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Stap 1: Controleer je contract

Bij een verhuizing is het belangrijk om je energiecontract te controleren. Heb je een vast, variabel of dynamisch contract? Dat is handig om te weten, omdat je bij sommige contractvormen een opzegboete moet betalen. Wil je overstappen naar een andere energieleverancier, of neem je je contract mee naar je nieuwe adres?

Controleer ook of je een boiler, geiser, cv-ketel of een ander verwarmingsapparaat huurt. Dit meld je aan de nieuwe woningverhuurder of eigenaar. Geef je verhuizing minimaal een maand van tevoren door, zodat het huurcontract voor het apparaat op tijd wordt stopgezet. Lees meer over het verhuizen van je huurapparaat.

Stap 2: Geef je nieuwe adres door

Wil je je energiecontract meenemen naar je nieuwe woning? Geef dan je nieuwe adres door aan je energieleverancier. Als klant van Eneco geef je je verhuizing door in Mijn Eneco. Dit doe je vijf maanden tot twee weken voor je verhuizing. Is het gelukt? Dan ontvang je een bevestiging per e-mail.

Je energieverbruik kan veranderen in je nieuwe woning. Bijvoorbeeld omdat je verhuist naar een grotere of beter geïsoleerde woning. De energieleverancier bepaalt het nieuwe bedrag op basis van het verbruik van de vorige bewoner. Verwacht je dat jouw energieverbruik anders zal zijn? Pas dan je maandbedrag aan. 
Koppel

Ben je klant bij Eneco en verandert je woonsituatie?

Een verandering in je woonsituatie betekent vaak ook een verandering in je energiecontract. Of je nu gaat samenwonen, scheiden of verhuist naar een seniorenwoning: wij denken met je mee.

Stap 3: Sluit een nieuw contract af

Ga je verhuizen en wil je een nieuw energiecontract? Kijk dan eerst naar je opzegtermijn. Misschien krijg je te maken met een opzegboete. Denk ook na over de startdatum van je nieuwe energiecontract. Heb je de sleutel van je nieuwe woning nog niet? Neem dan de datum van de sleuteloverdracht als startdatum. Bekijk hier onze tips voor het kiezen van een nieuwe energieleverancier. 

Stap 4: Overlap energie bij verhuizen

Het kan zijn dat je tijdelijk twee huizen hebt. In dat geval heb je tijdelijk op twee adressen energie nodig. Geef het extra adres door aan je energieleverancier als je een contract meeneemt naar je nieuwe woning.

Bij een nieuw contract ontvang je energie vanaf de startdatum. Staat één van de woningen tijdelijk leeg? Verlaag dan je termijnbedrag voor dat adres. Als klant bij Eneco regel je dat snel via Mijn Eneco.

Stap 5: Geef de meterstanden door

Op de dag van de verhuizing is het belangrijk om de meterstanden van je oude en nieuwe woning te controleren. Tip: maak een foto van de meterstanden op de dag van de verhuizing. Zo kun je later altijd even controleren of alles klopt.

Met een slimme meter hoef je niets te doen; de meterstanden worden automatisch doorgegeven. Als je geen slimme meter hebt, ontvang je een e-mail om je meterstanden door te geven.
Een glimlachende man staat met een verhuisdoos in zijn handen.

Een nieuw huis, een nieuw energiecontract

Een nieuwe woning is een goed moment om je energie onder de loep te nemen. Want ook al verhuist je energiecontract met je mee, vaak verandert je energieverbruik in een nieuwe woning.

Stap 6: Ontvang je eindafrekening

Drie weken nadat je het oude energiecontract hebt opgezegd, krijg je de laatste rekening. Hierin berekenen we de kosten van je afgelopen verbruik.

Verhuizen naar een woning zonder gas

Gebruik je nu gas, maar verhuis je naar een woning zonder gasaansluiting? Dan wordt je gascontract boetevrij gestopt. Het stroomcontract neem je mee naar je nieuwe woning. Lees hier meer over verhuizen en stadswarmte. 

Bij een verhuizing controleer je altijd je energiecontract. Deze handige checklist helpt je om alles op orde te krijgen. Met deze voorbereiding verhuis je met vertrouwen naar je nieuwe huis. Veel succes met de verhuizing!

Ook handig om te weten

Gezin relaxen in woonkamer

Gemiddeld energieverbruik: hoeveel verbruik jij?

Check het gemiddelde energieverbruik
Man kijkt uit raam

Verblijfsfunctie en energie: hoe zit het?

Dit moet je weten over de verblijfsfunctie
Een moeder met kind bij een windpark, de jongen springt in de lucht.

Een flexibel energiecontract: variabel of dynamisch

Ontdek de voordelen en nadelen